Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaLe komu niso všeč majhni krofki, ja, tisti donutsi, z luknjo na sredini?
Največkrat se pojavljajo z vsemi mogočimi oblivi in dekoracijami. Ravno zaradi tega, ker so ti krofki z luknjo (oziroma ameriški krofi) pečeni v modelčkih v pečici, naj bi zanje veljalo, da so bolj zdravi od ocvrtih krofov. Če so bili torej prejšnjič "na tapeti" cvrti sicilijanski kanoli, bodo tokrat ameriški krofki!
Vsekakor tega ne moremo trditi, je pa res, da se da vsak recept prilagoditi in ga izboljšati. Poleg tega, če imate doma pekač za krofe in ga še niste uporabili, vam na dnu prispevka podarjamo povezave kar do 16ih različnih receptov zanje.
Da ne bo pomote, krofki so lahko narejeni v silikonskem ali kovinskem modelčku za peko - razlika je le v tem, da lahko s silikonskim izdelate tudi ostale slaščice v obliki ameriškega donata (npr. panna cotto, strjenke, pudinge ipd.).
Torej, začnimo na začetku - na kraju, kjer so ameriški krofi iz pečice, začeli svoj pohod med ljudi!
Pravzaprav ima skoraj vsaka kultura neko svojo obliko ocvrtega testa, in ravno zaradi tega je zelo težko določiti izvor krofa. Medtem, ko so bili v nam bližnji Avstriji krofi (ali krofki) v pisnih virih omenjeni že konec 15. stoletja, segajo korenine krofa v ZDA v približno 17. stoletje; takrat je namreč prvič omenjena oljna pogača nizozemskih naseljencev, katero bi lahko opisali tudi kot »dedek krofa«.
Slovensko različico krofa ali krapa poznamo vsi, bolj zanimiva pa je zgodba o tem, kako so ameriški krofki dobili luknjo!
Hansen Gregory naj bi kot 16 letnik (leta 1858) izumil dandanes svetovno znan ameriški donut tako, (pazite!) da je v klasičen, ocvrt krof pritisnil pokrov poprnice in mu tako odstranil sredico.
Naveličan naj bi bil teh ocvrtih kolačev, ki so velikokrat vsebovali preveč olja, dostikrat pa naj bi bili tudi surovi. Svojo idejo je zaupal materi, katera je vest razširila in tako se je donut prijel!
Večji razcvet so ameriški krofi nato imeli šele v prvi svetovni vojni. Takrat naj bi ameriškim vojakom v Franciji krofke kar v jarkih postregle francoske prostovoljke. Na ta način naj bi jim vsaj malo pričarale okus po domu.
Ko pa so se ti moški po končani vojni vrnili domov, so si zaželeli krofe - in krofki so začeli uspevati.
Gotovo je v zgornjem mitu tudi nekaj resnice, zagotovo pa lahko trdimo, da so krofki, če so pripravljeni z luknjico enakomerneje pečeni kot ostali tipi krofov!
Najbolj klasičen recept za ameriške krofe smo povzeli po nekaj različnih receptih, ki smo jih našli po internetu.
Najprej v eni posodi zmešajte suhe sestavine (moko, mleti sladkor, pecilni prašek in vanilin sladkor ter sol), v drugi posodi pa dobro premešajte mokre sestavine iz zgornjega seznama.
Nato vse skupaj zmešajte in pustite nekaj časa počivati.
Potem še enkrat premešajte testo za krofke in ga nadevajte v naoljene modelčke; vendar vdolbinic ne napolnite do konca. Napolnite jih le do približno 3/4.
Pečico segrejte na 180°C, modelčke pa vstavite v ogreto pečico.
Pečejo se približno 8 minut. Seveda jih lahko proti koncu prebodete, da se prepričate, da so res pečeni!
Tako pripravljena mešanica naj bi zadostovala za približno 12 velikih oziroma 24 malih krofkov, pečenih s silikonskimi modeli.
Tako pripravljeni krofki bodo zdržali približno 2 dni, ne pozabite pa, da jih za lepši izgled lahko tudi dekorirate!
Za dekoracijo krofkov se najbolje obnesejo čokoladni prelivi - lahko si jih pripravite sami, na povezavi pa se dobi tudi preliv za torto iz bele čokolade, katerega lahko obarvate z naravnimi barvili. V primeru, da bi ga radi tudi aromatizirali (da bo imel npr. preliv okus po jagodah), lahko v obliv dodate aromo jagode. Seveda bodo krofki odlini tudi s črno čokolado, kot na sliki!
Seveda, ameriški krofi so velikokrat pravi "pisančki" in kot taki prav iščejo pozornost.
Nič čudnega torej, da so na porokah vedno bolj priljubljeni "sladki kotički", ki poleg vsega mini peciva po novem ponujajo tudi tablo z ameriškimi krofki!
Poleg obliva pa se lahko krofki svoji privlačnosti smeji zahvaliti tudi drugi sladkorni dekoraciji. Izbirate lahko med različnimi dekoracijami, vsekakor pa je najbolj privlačna ravno sladka dekoracija s svojimi mrvicami, kroglicami ipd. Seveda pa lahko izberete bolj "naraven" način in se odločite za npr. lešnikove ali pistacijeve drobce!
Samo da bodo krofki taki, da bodo popestrili želeno vzdušje!
Dejstvo je, da noben krof ali krofek, ne glede na to, ali je ocvrt ali pečen v pečici, ne sodi v kategorijo zdrave hrane. Vsekakor so dobrodošli na zabavah kot "novodobno" mini pecivo, in seveda obstajajo tudi recepti in inačice brez glutena ali pa npr. s sladili, ki nadomeščajo sladkor.
Če pa bi morali donutse razporediti po lestvici, bi med najmanj zdrave zagotovo sodili ameriški krofki s polivom in sladkorno dekoracijo, nato bi bili tisti s polivom, "najbolj zdravi" pa bi bili tisti, ki vsebujejo čim manj glutena in sladkorjev!
Seveda pa s krofki ne smete pretiravati.
No, še ena dilema več je razrešena, ko trčimo ob veliko večji problem...
Seveda obstajajo številni pekači za ameriške krofe in nekateri influencerji prisegajo na silikonske, drugi pa na kovinske.
Izberite sami! Izberite takšnega, ki vam najbolj ustreza, čeravno lahko s silikonskim izdelate tudi hladne vrste krofkov, in, kot boste videli v nadaljevanju tudi "suši krofke"!
Silikonski model za krofe se namreč lahko uporablja tako v pečici kot tudi v zamrzovalniku in iz njega lahko enako hitro spravite zamrznjene ali pečene izdelke. Tako lahko ubijete kar dve muhi na en mah (če prevedemo - z enim modelčkom lahko pripravite dva različna tipa slaščice z enako obliko).
Poleg tega bo peka v silikonskih modelih potekala popolnoma brez olja, v primeru pa, da bodo mini ameriški krofki pri vas nastajali v kovinskem pekaču, vam priporočamo naslednje!
Nabavite si sprej za kuhanje! Gre za majhno, 500ml kovinsko posodico, katero omogoča, da olje natančno razpršite. Na ta način bodo krofi v pečici res vsebovali le minimalno količino olja, ki preprečuje prijetje na kovinsko podlago.
Seveda, zdaj pa je čas za obljubljen donut recept - in to na kar 16 načinov!
Spodaj prilagamo povezave do nekaterih najboljših receptov za krofke. Med njimi boste našli recepte za najbolj raznovrstne krofe. Seveda vam predlagamo, da krofe poskusite, če pa izdelate kakšen recept tudi sami, nam ga pošljite, da bomo tole listo osvežili.
Verjamemo, da boste med vsemi našli prave ameriške donutse za vas. Izbrskali smo namreč številne recepte, med drugim tudi takšnega, katerega lahko uporabijo diabetiki (sladkor namreč menja eritritol)!
Najbolj ekstravagantni krofki med njimi vsebujejo pivo, slanino, riž in surovo ribo.
Nekateri so v slovenščini, ostali pa v angleščini. Vsekakor pa se nam je zdelo, da se boste najboljše znašli, če vam jih uredimo po abecednem vrstnem redu!
Poskusite jih in naj vam teknejo!
Ameriški čokoladni krofki izza sladkih petk :)
Ameriški krofki z borovničevo kremo iz brezgrešnih sladic :)
Ameriški krofki z orehi in pomarančo
Ameriški donutsi za diabetike (z eritritolom)
Ananasovi krofki! (recept v angleščini)
Čokoladni krofki iz pečice po Rudolfovo :)
Donutsi z ginom in limeto! (recept v angleščini)
Krofki s slanino, pečeni na žaru! (recept v angleščini)
Metino čokoladni donuti! (recept v angleščini)
Orehovi ameriški krofki z mlečno čokolado - Pelicious.si
Oreo krofki od tetaestitidajesti
Ovseni pink krofi - Nina Zorčič
Ovseni krofki z bananinim pirejem - Cookeatandsmile.com
Pečeni krofki z naravnimi barvili za družinske izlete :)
Suši donuts! (recept v angleščini)
Veganski krofki z jabolkami in cimetom - Veganharmony :)
Upamo, da smo vam malce pomagali pri idejah, receptih in mogočih dilemah, ki so se vam porajala, ko ste razmišljali ali bi kdaj pekli ameriške krofke v pečici. Dejstvo je, da so v zadnjem času vedno bolj priljubljeni in, sploh če spadate med tiste, ki radi sledijo trendom, splača se vam jih vsaj poskusiti pripraviti.
Če pa boste med pripravo svojih donutsov izvedeli še za kakšen recept, ali pa, sami ustvarili kakšen recet, prosimo, če nas o tem obvestite na shop@makabo.si, da osvežimo našo listo "The best of donuts"!