Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €
  • Domov
  • Intervjuji
  • Torte Bella - zanimiva slaščičarna s srcem iz Domžal

Torte Bella - zanimiva slaščičarna s srcem iz Domžal

V tokratnem intervjuju sem klepetal z Majo, ki svoje slaščice ponuja pod imenom Torte Bella v Domžalah.

Pa ne samo tam, zalaga namreč številne gostinske lokale, kjer radi postrežejo njene kreacije.

Šele pred kratkim odprta slaščičarna ima že zdaj bogato zgodovino, a naj nam vse skupaj razloži kar glava ekipe!

Maja, kar začniva.

*** *** ***

Razložite mi kdaj ste se prvič srečali s slaščicami in kako ste začutili, da boste to počeli praktično vsak dan? Kako bi pogledali na svojo prehojeno pot od samih začetkov do tega trenutka?

S slaščicami sem se prvič srečala dobrih 10 let nazaj, ko sem svojemu mlajšemu bratu za rojstni dan spekla torto. Odzivi na prvo torto so bili resnično dobri in tako je iz ene torte prišlo na peko tort kot hobi med faksom.

Kasneje pa sem v tem našla svojo strast in si rekla ''to si želim delati v svojem življenju''. Po kar nekaj letih dela in priprave tortic po naročilu, sem nadaljevala z dobavo svojih tortic v kavarne in pekarne, letošnje leto pa mi je uspelo odpreti še svojo slaščičarno v Domžalah, kamor gostje pridejo, se usedejo, posladkajo in imamo priložnost, da se spoznamo tudi osebno.

Torte Bella je slaščičarna s srcem v Domžalah

Kakšne oblike tort najraje pečete – in zakaj? So vam bolj všeč okrogle, kvadratne, pravokotne?

Rada pečem različne torte, vseh oblik.

Če pa se že moram odločiti, potem najrajši pečem okrogle torte.

Okrogle torte so zagotovo najbolj estetske, z dekoracijo se res lahko igram.

Najlepše torte po navadi uspejo takrat, ko stranka pove samo na katero temo si želi tortico, ostalo dekoracijo pa prepusti našemu navdihu.

Torte Bella sestavlja uigrana ekipa slaščičark. Dajte nam jih malo predstaviti – je vsaka specializirana za svoje področje (npr. porcijske slaščice, otroške torte) ali mora vsaka znati vse? In zakaj ni (še) nobenega moškega v vaši ekipi?

Ekipi se je ravnokar pridružil tudi moški, ki je prevzel vodenje naše slaščičarne, kar se tiče strežnega dela in vsega kar sodi zraven.

Drugače pa našo ekipo v slaščičarski delavnici sestavlja kar nekaj pridnih rok. V delavnici je nekaj slaščičark in v slaščičarni nekaj natakaric.

Zaposlene po večini izdelujejo torte in ostale sladice za lokale, tematske torte pa izdelujem le jaz.

Zato v času mojega dopusta naročila za tematske tortice ne sprejemamo.

Ekipo pa dopolnjujeta še dostavljalka in vodja pisarne.

Odlična torta za rojstni dan iz slaščičarne Torte Bella

Kako velika je vaša slaščičarska delavnica in, če poskušam vprašati naravnost – kolikšna je kapaciteta ali število tort, ki jih (ste jih) npr. največ izdelali v enem tednu? Če nam lahko zaupate še kakšne zanimive številke, podrte rekorde ali kaj podobnega, se tega ne bomo branili!

Naša delavnica je zagotovo premajhna in stremimo k večji. V Belli zalagamo večje število pekarn in kavarn.

Na teden samo za njih spečemo približno 100 do 150 tort. Seveda je poleg tega potrebno pripraviti še vse sladice in torte za našo slaščičarno in pa še tematske torte po naročilu.

Podrti rekord pa je bil zagotovo 25 tematskih tort v dveh dneh. V teh dveh dneh si lahko mislite koliko je bilo spanja.

Kakšen je vaš pogled na konkurenco? Jo jemljete kot grožnjo, izziv, primerjate okuse, firbcate …  Ali npr. pozdravljate raznolikost in sodelujete, si pomagate? Čutite, da manjka določena povezanost v slaščičarski skupnosti v Sloveniji?

S konkurenco se ne obremenjujem prav dosti. Vsekakor je konkurenca dobrodošla. Slaščičarji imamo različne stile oblikovanja tort in dobro, da je na trgu toliko ponudnikov, da lahko ustrežemo vsem strankam.

V Sloveniji obstaja slaščičarska skupnost, vendar sama nisem vključena vanjo. Imam pa nekaj slaščičark s katerimi si pomagamo v kolikor kakšna zboli ali ima že polne roke dela.

Otroška torta izpod rok slaščičark v slaščičarni Torte Bella

Kakšna je prihodnost v slaščičarskem biznisu? Svetla, bleščeča, ne tako rožnata? Menite, da je interesa med mladimi dovolj, so željni izobraževanj … Imate kakšne težave pri iskanju kadra oziroma pri njihovemu vpeljevanju v izdelavo slaščic po vaših željah, receptih? Kako je s praksami pri mladih? Pogrešate določen tip znanja?

Slaščičarstvo je v zadnjih letih veliko bolj priznano kot je bilo včasih. Razlika je opazna že pri mojem začetku in sedaj. Ljudje nas veliko bolj cenijo, saj opažajo da smo poleg slaščičarjev tudi umetniki. Res se trudimo ugoditi vsem željam strank. 

Žal tudi v slaščičarstvu primanjkuje delovne sile. Pri nas vedno radi vzamemo študente in dijake na prakso, saj se nam zdi zelo pomembno da je njihov prvi stik s to panogo lepa izkušnja.

Delavniki v slaščičarstvu so zagotovo naporni, tukaj zagotovo ni počitka. Kako se sproščate in koliko časa namenite „prostemu“ času. Ali takrat popolnoma odklopite, ali ste še vedno z eno nogo „v poslu“?

Popolnoma odklopiti se ne morem nikoli. Na dopust se odpravim kadar lahko. Včasih samo večkrat za vikend, letošnje leto pa mi je po dolgem času uspelo oditi na dopust za cel teden.

Ko se za svoje cilje trudiš toliko let je težko kar prepusti vse vajeti in oditi s prazno glavo na dopust.

ASOCIACIJE - čimhitreje odgovorite na spodnje besede z eno ali največ dvema besedama!

Asociacje, ki nam jih je zaupala Maja Habjan iz slaščičarne Torte Bella

Zanima nas vaš vidik na pomembnost posameznih aspektov pri slaščici. Po lastni presoji razporedite spodnje lastnosti sladice od najpomembnejše (1) do najmanj pomembne (5)

5. oblika sladice (npr. okrogla, kvadratna, večnadstropna),

2. zunanji izgled,

1. ujemanje okusov (podlaga/biskvit, krema/polnilo, preliv/prekrivna masa)

3. strokovnost izdelave,

4. napotki in usmeritve gostov/naročnikov.

Kako v slaščičarni poskrbite za zdravstvene težave/alergije gostov oziroma njihove želje. Kako je s pripravo tort, ki npr. ne smejo vsebovati glutena, laktoze ipd.?

V ponudbi imamo tudi torte in sladice brez glutena, brez laktoze, presne tortice, lchf tortice,…

Vse stranke pred sprejemom naročila opozorimo, da izdelek lahko vsebuje sledi alergenov, saj vse slaščice pripravljamo v eni slaščičarski delavnici.

Z alergijami res ne želimo tvegati, tako da si pri takih strankah vzamemo čas in se prepričamo za točno kakšno alergijo gre in če sigurno lahko pripravimo tako tortico.

Se pa je že zgodilo da naročila nismo sprejeli, če nismo bili prepričani da bo to za stranko popolnoma varno.

Doma izdelan sladoled v slaščičarni Torte Bella je na voljo tudi za sladokusce

*** *** ***

Hvala Maja za res prekrasne odgovore, ki bodo, upam, mnogim pojasnili, da je slaščičarstvo lep, a garaški posel.

Vse dobro na tvoji sladki poti!

Maja Habjan s.p. - Torte Bella

Ljubljanska cesta 88, 1230 Domžale

Spletna stran: https://www.torte-bella.si/

Facebook: @majahabjansp

Instagram: @torte.bella

TikTok: @tortebella

Prejšnji intervju: Nika Krušič, Krušičarna Naslednji intervju: Zala Mernik, Gostilna Kralj

 

Če želiš posebne novičke iz sveta slaščičarstva mesečno prejemati v svoj e-poštni nabiralnik, nam spodaj zaupaj tvoj elektronski naslov!

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.