Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaSte si kdaj zaželeli, da bi zavrteli čas nazaj ...
Na vroč sončni dan, bi sedeli v parku, sproščeno, lagodno.
Mimo vas bi šel prodajalec sladoleda.
Takrat bi se spomnili, da bi si lahko privoščili kepico sladoleda.
Vstali bi, si ogledali ponudbo, sladoled naročili in gospodu plačali.
Vi bi se spet usedli na klopco, prodajalec sladoleda pa bi odšel naprej, novim strankam naproti.
Podobna zgodba se že nekaj let dogaja v Štanjelu na Krasu - ne z vozičkom, ampak z vozilom! In to kakšnim!!!
Tokrat se mi je pri pogovoru pridružil gospod Jan Birsa, ki nam bo podrobneje predstavil svojo poslovno idejo o kraškem sladoledu na 3 kolesih!
Moje ime je Matej in za spletno stran Makaboshop.si pripravljam kratke intervjuje z osebami, ki stojijo za slaščicami!
*** *** ***
Jan, resnično hvala, da si si vzel čas in se odzval povabilu na kratek intervju!
V tvojem primeru gre za premično prodajalno sladoleda, ki navdušuje sladoledoljubce po Krasu.
Pravzaprav gre za predelano vozilo Ape (ape car ali uradno Piaggio Ape), ki ima na svojem zadnjem delu pravo pravcato sladoledno vitrino!
Največkrat te videvamo pod gradom v Štanjelu, prisoten pa si tudi na vseh pomembnejših prireditvah v tej regiji.
Razkrij nam kaj več o tvoji poslovni ideji!
Ideja za prodajo sladoleda se je med naključnim pogovorom s prijatelji pojavila približno v letu 2013.
"Kako dobro bi bilo, če bi nekdo prodajal sladoled v Štanjelu?"
Sprva nisem imel denarja za kakšno večjo investicijo, v Štanjelu ni bilo mogoče postaviti trajne prodajalne sladoleda, nato je ideja poniknila.
Konec leta 2018 pa sem po slučaju naletel na že skoraj predelan trikolesnik.
Vedel sem, da je to tisto kar iščem!
Očeta sem vprašal, če ima kaj denarja, da bi mi ga posodil - in tako se je začelo!
Sladoled bom prodajal na trikolesniku!
Časovni vložek je kar velik, saj na začetku ne veš, kaj vse te čaka.
Malo smo predelali trikolesnik in ga prebarvali (za to se moram zahvaliti sestri Niki, ki ima okus za izbiro barv).
Finančni vložek je bil nekje med 8 in 9 tisočaki.
Hkrati pa moram povedati, da prva sezona ni bila dovolj, da bi pokrili celotno investicijo.
Največ naših strank je slovenskih turistov, pa tudi domačinov, ki so se kar navadili na to, da je sladoled v Štanjelu, ne manjka!
Zaenkrat delamo samo ob sobotah in nedeljah!
Trikolesnik je svojevrstna aktrakcija, ki predstavlja magnet za najmlajše in starejše obiskovalce. Sladoled pa imajo vsi radi!
V celotni sezoni prodamo nekje 1500kg sladoleda - največ v aprilu, maju, juniju in septembru.
Julij in avgust sta (vsaj) v Štanjelu, bolj nesladoledna meseca!
Sam postopek registracije premičnega obrata za prodajo sladoleda ni bil kompliciran.
Pravzaprav nikoli noben izmed vpletenih upravnih organov ni omenil, da bi ga kaj motilo.
Tudi na NIJZ smo klicali in govorili s sanitarnim inšpektorjem, jim pokazali slike, dokumentacijo ..
Odgovor je bil pozitiven, rekli so, da bodo prišli pogledat, ko bodo imeli čas ...
Vedno so vabljeni na sladoled, hahaha!
Največja prednost takšnega tipa prodaje je, da v slučaju slabega vremena ali pomanjkanja obiskovalcev, lahko preprosto vžgeš mašino, greš domov.
Prednost je tudi v tem, da privablja ljudi s svojim izgledom, saj je tako dejansko potekala prodaja sladoleda v preteklosti.
Slabost je to, da moraš vedno vse tovoriti s seboj - in prtljage ni malo!
Ker ne moremo biti hkrati na dveh mestih, smo to rešili z nakupom aparata za prodajo točenega sladoleda. Montirali smo ga na avto prikolico.
Na ta način dobite v Štanjelu največkrat mojo sestro (ali kakšnega študenta), ki vam postreže sladoled na kepico, sam pa se s točenim sladoledom premikam po zanimivih dogodkih po celotni Primorski; le-teh je bilo zaradi Covida veliko manj!
V naši ponudbi je na izbiro med 28 do 30 okusov, vendar imamo na trikolesniku prostora le za 7 okusov sladoleda.
Ponudba je zato pestra, raznolika - vedno dobite nekaj novega!
Najbolj prodajani so piškotek, vanilija, čokolada, gozdni sadeži, jagoda.
Glede porcij nas velikokrat okregajo, da so prevelike.
Sladolednih dekoracij pa zaenkrat še ne uporabljamo.
Ime "Mihjwc" izvira iz naše družine.
Pri nas doma v Poikvah smo Mihevčevi, zato pač tako ime.
Ker je trikolesnik Ape "on", je nastalo ime Mihjwc - postal je del nas, novi član!
Dolgoročni načrt je seveda želja odpreti še kakšno sladoledarno na dobro obiskani, fiksni lokaciji, lahko pa tudi še kakšen trikolesnik.
Trenutno imam poleg prodaje sladoleda še redno službo in to predstavlja bolj dodatni zaslužek.
Ampak vse kaže na to, da bo sčasoma to postal glavni vir dohodka.
Seveda, poslal bi si ga za prvi vikend prodaje!
Napisal bi: "Ne bodi v strahu, ljudje bodo prišli in bodo navdušeni! Prodal boš vse, kar imaš na zalogi!"
Hahaha
Zgodb je res veliko, najbolj pa mi je v spominu ostala ta!
Nekega dne, okrog 19.30 končam v Štanjelu in pokličem sestro, da pride še po preostale stvari, ki ne gredo na Ape. Nato se usedem v vozilo in se odpravim.
Pred Ponikvami peljem 50 km/h, avto na asfaltu malce poskoči - in crkne! Ustavim se ob robu ceste, gledam kaj je narobe. Preverim vse - bencin je, baterija je polna, je kaj odpadlo?
Nikjer ne najdem nič. Pokličem še očeta in skupaj gledava, potuhtava pa ne nič pametnega.
Mimo pripelje sosed in ponudi pomoč s traktorjem. Ape naložimo na kiblo, sam se usedem vanj in po klancu navzdol še dodatno zaviram.
Ko končno pridemo domov in se uležem pod Ape-ja, pa najdem napako - kabel je padel iz vžigalne svečke!
Tisti dan smo z delom zaključili okrog 22.30.
*** *** ***
Hahahaha!
Hvala Jan za slikovit opis dogodivščin, ki se pripetijo mladim in nadobudnim podjetnikom.
Nesreča nikoli ne počiva, pozitiven odnos in naravnanost na uspeh pa vedno prineseta odlične rezultate, predvsem pa prepotrebne izkušnje.
Nesreče postanejo prigode, te pa anekdote o katerih govoriš z žarom v očeh!
Spodaj dodajam še ostale podatke, da te naši bralci lažje najdejo!
Obrtni sladoled: Štanjel, pod kostanjem "na placu"
Točen sladoled: po terenu
Facebook: @Mihjwcsladoled
Instagram: @Mihjwc
Prejšnji intervju: Flavia Morelli, Sigep - The Dolce World Expo | Naslednji intervju: Lea Grom, StoriesByLea |
Če želiš odlične novičke iz sveta slaščičarstva, sladoledarstva in gostinstva prejemati v svoj e-poštni nabiralnik, nam spodaj zaupaj tvoj elektronski naslov!