Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaV tokratnem intervjuju sem klepetal z Zalo Mernik, skorajšnjo diplomirano pravnico in mlado navdušenko nad slaščicami, ki sladkosti ustvarja v družinski gostilni Kralj v Slovenskih Konjicah.
Mirna roka in občutek za okus ter prilagojenost sezonskosti se kaže tako v njihovi ponudbi in tudi na slikah na družabnih omrežjih.
In sladice so prelepe, Zala, prav zares!
*** *** ***
Skrivnost dobre slaščice po mojem mnenju leži v dobrem receptu.
Da pa razviješ dober in kakovosten recept, to zahteva mnogo časa, energije, ogromno sestavin, obilico trdo vloženega dela in malo sreče.
Ko imaš trdno podlago (v našem primeru recept), se začneš poigravati z dekoracijo in oblikami.
Jaz menim, da pri sladici, ki je seveda umetniško delo, gre najprej za okus in nato za obliko ter nazadnje za dekoracijo.
Vse te tri komponente pa morajo biti v skladju, da se vedno znova vračamo po še.
Prihajam iz gostilniške družine, tako, da me to delo spremlja že od malih nog.
Sicer sem se po končani splošni gimnaziji odločila za študij prava, ki ga končujem, vendar me je izdelava sladic vedno spremljala.
Najprej se je to začelo kot hobi, potem pa sem znanje nadgrajevala na različnih delavnicah, tečajih, veliko sem se tudi priučila sama, tako da je potem sčasoma to postal kar resen hobi, ki pa sedaj predstavlja tudi službo.
Stranke se še vedno rade vračajo h klasičnim okusom sladic, vendar je vedno več takih, ki bi se rade posladkale z nečim malo drugačnim v smislu okusa in izgleda sladic.
Rada imam tako tradicionalne, kajti do njih gojim posebno spoštovanje, moja najljubša sladica že od nekdaj je Sacher torta, kot tudi moderne sladice.
Pri nas sami izdelujemo oboje - od tradicionalnih domačo jabolčno pito, skutine štruklje in tiramisu, radi pa naredimo tudi sladice v kozarcu (npr. kremšnitka v kozarčku je preplet tradicionalnega z modernim) in monoporcijske sladice.
Naši gosti sprejemajo novosti zelo dobro, vedno več je takih, ki radi posežejo po novih okusih, oblikah in teksturah sladic.
Mi pa smo hvaležni in ponosni, da imamo takšne goste, za katere lahko ustvarjamo takšne sladice.
Proces izobraževanja se pri sladicah nikoli ne konča, saj vsak dan prihajajo na trg novosti in če želiš biti na tekočem, kaj se dogaja, se moraš učiti in izobraževati neprestanoma.
Pri tem velikokrat uporabim splet (zakupljene video vsebine), za klasične sladice mnogokrat knjige.
Seveda pa tudi redno hodim na tečaje in delavnice za izdelavo in pripravo sladic, saj znanja res nikoli ni preveč.
Prostega časa je pri nas zelo malo, saj smo vsi vpeti v vodenje podjetja in medsebojni pomoči, tako da ko ne delamo, delamo druge stvari, povezane s podjetjem.
Velikokrat tudi ta čas namenim učenju in vaji izdelave sladic.
Biti slaščičarka ni moja formalna izobrazba, saj sem peko in pripravo sladic razvila iz hobija.
Glede na to, da se rada učim in mi pridobitev novega znanja predstavlja zadovoljstvo, pa bi morda poiskala poklic, ki bi mi ponujal kreativnost, možnost biti ambiciozen in uspešen na svojem področju.
Slaščičarstvo vsekakor sodi v ta okvir.
Tiramisu s pistacijo in malino.
Za najdaljšo noč v letu pa se definitivno moramo posladkati s klasično Pavlovo torto (kajti torta je dobila ime po baletki, mene pa balet vedno spomne na Hrestača, zgodbo za božično – novoletni čas).
Seveda pa se ne gre upreti kakšni sladici s penino.
Sladoled v naši hiši že imamo, tudi izdelali smo sami čokoladnega s koščki čokolade in je bil izvrsten.
Imamo pa hišne sladoledne kupe, ki jih spreminjamo glede na letni čas in so prava uspešnica, saj vsebujejo sezonske sestavine, domače biskvitke, polnila ter kreme.
Trenutno imamo v ponudbi: Vanili Apple, Sladka umetnina, Lešnikov objem in Coco Rum.
*** *** ***
Zala, najlepša hvala, da si se odvala povabilu za ta kratek intervju.
Ne glede na to, da se ob koncu študija fokusiraš na druge zadeve, moram priznati, da slaščičarstvo obvladaš.
Vsekakor priporočamo obisk Gostilne Kralj vsem v neposredni okolici, saj so slaščice in ostale jedi narejene z ljubeznijo.
Preprosto morate jih poizkusiti.
Spodaj dodajam še kontaktne podatke Gostilne Kralj.
Liptovska ulica 9, 3210 Slovenske Konjice
Facebook: @GostilnaKralj
Instagram:@GostilnaKralj
Prejšnji intervju: Torte Bella |
Bi želel novičke iz sveta slaščičarstva mesečno prejemati v svoj e-poštni nabiralnik?
Zaupaj nam tvoj elektronski naslov!