Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Na obisku v Gostilni Kralj v Slovenskih Konjicah

V tokratnem intervjuju sem klepetal z Zalo Mernik, skorajšnjo diplomirano pravnico in mlado navdušenko nad slaščicami, ki sladkosti ustvarja v družinski gostilni Kralj v Slovenskih Konjicah.

Mirna roka in občutek za okus ter prilagojenost sezonskosti se kaže tako v njihovi ponudbi in tudi na slikah na družabnih omrežjih.

In sladice so prelepe, Zala, prav zares!

*** *** *** 

Kje po vašem mnenju leži skrivnost dobre slaščice? Je to oblika, okus ali dekoracija?

Skrivnost dobre slaščice po mojem mnenju leži v dobrem receptu.

Da pa razviješ dober in kakovosten recept, to zahteva mnogo časa, energije, ogromno sestavin, obilico trdo vloženega dela in malo sreče.

Ko imaš trdno podlago (v našem primeru recept), se začneš poigravati z dekoracijo in oblikami.

Jaz menim, da pri sladici, ki je seveda umetniško delo, gre najprej za okus in nato za obliko ter nazadnje za dekoracijo.

Vse te tri komponente pa morajo biti v skladju, da se vedno znova vračamo po še.

Koliko časa se že ukvarjate z izdelavo tortic in slaščic ter kaj po vašem mnenju iščejo stranke v vaši gostilni? Kaj imajo rade, se čemu izogibajo?

Prihajam iz gostilniške družine, tako, da me to delo spremlja že od malih nog.

Sicer sem se po končani splošni gimnaziji odločila za študij prava, ki ga končujem, vendar me je izdelava sladic vedno spremljala.

Najprej se je to začelo kot hobi, potem pa sem znanje nadgrajevala na različnih delavnicah, tečajih, veliko sem se tudi priučila sama, tako da je potem sčasoma to postal kar resen hobi, ki pa sedaj predstavlja tudi službo.

Stranke se še vedno rade vračajo h klasičnim okusom sladic, vendar je vedno več takih, ki bi se rade posladkale z nečim malo drugačnim v smislu okusa in izgleda sladic.

Monoporcijske sladice v gostilni Kralj

Tradicionalne sladice ali moderne monoporcije iz modelčka ali v kozarčku? Kakšne sladice radi izdelujete in kako novosti sprejemajo vaši obiskovalci?

Rada imam tako tradicionalne, kajti do njih gojim posebno spoštovanje, moja najljubša sladica že od nekdaj je Sacher torta, kot tudi moderne sladice.

Pri nas sami izdelujemo oboje - od tradicionalnih domačo jabolčno pito, skutine štruklje in tiramisu, radi pa naredimo tudi sladice v kozarcu (npr. kremšnitka v kozarčku je preplet tradicionalnega z modernim) in monoporcijske sladice. 

Naši gosti sprejemajo novosti zelo dobro, vedno več je takih, ki radi posežejo po novih okusih, oblikah in teksturah sladic.

Mi pa smo hvaležni in ponosni, da imamo takšne goste, za katere lahko ustvarjamo takšne sladice.

Sladice v kozarčkih v Gostilni Kralj

Kje se izobražujete glede izdelave sladic? Iščete recepte po internetu, se udeležujete tečajev, firbcate pri konkurenci - in koliko vam to pomaga pri vsakdanjem delu?

Proces izobraževanja se pri sladicah nikoli ne konča, saj vsak dan prihajajo na trg novosti in če želiš biti na tekočem, kaj se dogaja, se moraš učiti in izobraževati neprestanoma.

Pri tem velikokrat uporabim splet (zakupljene video vsebine), za klasične sladice mnogokrat knjige.

Seveda pa tudi redno hodim na tečaje in delavnice za izdelavo in pripravo sladic, saj znanja res nikoli ni preveč.

Kot že veste, imamo radi asociacije, ne gre pa tu za nobeno psihološko profiliranje. Nekaj besed čimhitreje povežite s pojmi ali občutki, ki vam padejo na pamet:

Asociacije zale mernik iz gostilne Kralj

Delavniki v slaščičarstvu so zagotovo naporni, tukaj zagotovo ni počitka. Kako se sproščate in koliko časa namenite „prostemu“ času. Ali takrat popolnoma odklopite, ali ste še vedno z eno nogo „v poslu“?

Prostega časa je pri nas zelo malo, saj smo vsi vpeti v vodenje podjetja in medsebojni pomoči, tako da ko ne delamo, delamo druge stvari, povezane s podjetjem.

Velikokrat tudi ta čas namenim učenju in vaji izdelave sladic.

Dokončujete študij prava, ampak, ali vas je kdaj resnično zamikal slaščičarski poklic?

Biti slaščičarka ni moja formalna izobrazba, saj sem peko in pripravo sladic razvila iz hobija.

Glede na to, da se rada učim in mi pridobitev novega znanja predstavlja zadovoljstvo, pa bi morda poiskala poklic, ki bi mi ponujal kreativnost, možnost biti ambiciozen in uspešen na svojem področju.

Slaščičarstvo vsekakor sodi v ta okvir.

Katera je vam najljubša sladica v tem jesenskem času, tik pred zimo?

Tiramisu s pistacijo in malino.

Pripravljate že kakšno sladico za najdaljšo noč v letu – nam zaupate kakšne okuse raziskujete?

Za najdaljšo noč v letu pa se definitivno moramo posladkati s klasično Pavlovo torto (kajti torta je dobila ime po baletki, mene pa balet vedno spomne na Hrestača, zgodbo za božično – novoletni čas).

Seveda pa se ne gre upreti kakšni sladici s penino.

Ali v vaši gostilni poleti ponujate tudi sladoled? 

Sladoled v naši hiši že imamo, tudi izdelali smo sami čokoladnega s koščki čokolade in je bil izvrsten.

Imamo pa hišne sladoledne kupe, ki jih spreminjamo glede na letni čas in so prava uspešnica, saj vsebujejo sezonske sestavine, domače biskvitke, polnila ter kreme.

Trenutno imamo v ponudbi: Vanili Apple, Sladka umetnina, Lešnikov objem in Coco Rum.

*** *** ***

Zala, najlepša hvala, da si se odvala povabilu za ta kratek intervju.

Ne glede na to, da se ob koncu študija fokusiraš na druge zadeve, moram priznati, da slaščičarstvo obvladaš.

Vsekakor priporočamo obisk Gostilne Kralj vsem v neposredni okolici, saj so slaščice in ostale jedi narejene z ljubeznijo.

Preprosto morate jih poizkusiti.

Spodaj dodajam še kontaktne podatke Gostilne Kralj.

 

Blanka Mernik Kralj s.p., Gostilna Kralj

Liptovska ulica 9, 3210 Slovenske Konjice

Facebook: @GostilnaKralj

Instagram:@GostilnaKralj

Prejšnji intervju: Torte Bella  

 

Bi želel novičke iz sveta slaščičarstva mesečno prejemati v svoj e-poštni nabiralnik?

Zaupaj nam tvoj elektronski naslov!

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.