Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Kako brez skrbi izdelati sladoled, ki vsebuje alkohol, npr. sladoled s penino?

Gotovo ste v kateri izmed sladolednih vitrin kdaj že videli sladoled, ki je vseboval alkohol.

Svečani sladoled s penino? Ali pa takšen z okusom znanega kotajla, kot so npr. mojito, cuba libre ali pa npr. gin tonik?

Ogromno vprašanj dobivamo glede izdelave alkoholnega sladoleda, tako da smo samo za vas pripravili ta kratek članek.

Če želite ustvarjati gelato oziroma zamrznjene slaščice z alkoholom, morate najprej vedeti, da ta dva tipa živil ne gresta ravno skupaj.

Zakaj?

Alkohol je namreč še ena izmed sestavin, ki močno zniža točko zamrzovanja, in ravno to je razlog, da postane alkoholni sladoled največkrat zelo, zelo mehak. Obenem alkohol tudi destabilizira občutljivo strukturo sladoleda, to pa tudi skrajša njegov rok uporabe, lahko pa vpliva tudi na kakovost samega sladoleda.

Kako torej uporabljati alkohol pri izdelavi sladoleda?

Najprej se navadno seveda odločimo iz katere vrste alkoholne pijače bi radi želeli narediti sladoled.

Večina belih in rdečih vin ne vsebuje sladkorja, medtem ko nekateri likerji oziroma grenčice vsebujejo kar precej sladkorja.

To v kombinaciji z alkoholom pomeni, da bo točka zamrzovanja še nižje kot sicer. 

Nato si oglejmo količino alkohola.

Alkohol pri pripravi sladoleda uporabljajte zmerno, to pomeni tako, da gelato dobi lahek, zaokrožujoč okus.

Upoštevajte, da čim višja je vsebnost alkohola v neki pijači, tem manj ga morate uporabiti. 

Uporabite lahko veliko več lahkega belega vina kot pa npr. viskija. 

Uporaba alkohola v sorbetih je zaradi visokega deleža vode lahko bolj prizanesljiva, vendar so ti okusi tudi bolj občutljivi.

Največkrat bodo v sladoledni vitrini obstojni manj časa, zato vam predlagamo shranjevanje v zamrzovalni omari in postrežbo le tistim, ki si takšen tip sladoleda izrecno zaželijo. 

Pri izdelavi alkoholnega sladoleda je še vedno nujno zmanjšati skupno vsebnost sladkorja, zlasti dekstroze ali invertnega sladkorja. Če potrebujete sladkost, vam svetujemo, da dodate kristalni sladkor.

sladoled z dodatkom penine

In končno, kdaj je dobro med izdelavo sladoleda dodati alkohol?

Alkohola ne mešamo v tekočo mešanico za izdelavo sladoleda, ampak ga vlijemo neposredno v zamrzovalnik - in to šele po nekaj minutah, ko gelato v notranjosti sladolednega stroja že začne zamrzovati.

Tako bo vaš stroj najhitreje in najbolj učinkovito zamrznil gelato.

In brez skrbi, alkohol se bo v tem zadnjem ciklu ravno tako dobro vmešal v sladoled.

Kako prikazati in postreči sladoledne okuse, ki vsebujejo alkohol?

Zelo pomembno je, da imate v svoji sladoledni delavnici šoker za sladoled.

Le ta namreč lahko izredno hitro zniža temperaturo gelata po izmetu iz stroja za sladoled in prepreči nadaljnje taljenje. 

Prav tako je pomembno, da sladoledno banjico z alkoholnim sladoledom v sladoledni vitrini postavite na najhladnejše mesto, običajno je to na sredini zadnje vrste (oziroma ob uparjalniku).

Seveda, kot velja pri vsaki stvari, morate tudi pri alkoholnem sladoledu predhodno izdelati več poskusov preden bo vaš sladoled resnično "zažigal!.

[GRATIS RECEPT - SLADOLED S PENINO]

560g KRISTALNI SLADKOR
40g DEKSTROZA
560g GLUKOZNI SIRUP V PRAHU
16g NEUTRO S
160g INULINA
1260g voda
1400g peneče vino (suho ali polsuho)

Kot rečeno, najprej dobro zmešajte vodo s sladkorji in ostalimi praškastimi sestavinami.

Nato zmes vlijte v stroj za izdelavo sladoleda.

Ko temperatura v notranjosti stroja za sladoled doseže približno 3-0°C, vanj vlijte dobro ohlajeno peneče vino.

Po izmetu oblikujte končno obliko sladoleda v sladoledni banjici in ga nato za 5 minut postavite v šoker.

Od tam alkoholni sladoled lahko prenesete v sladoledno vitrino za direktno prodajo ali pa ga shranite v pokončni zamrzovalnik za prodajo naslednji dan.

*** *** *** 

Seveda pa vas vabimo tudi k ogledu naše odlične baze, ki je primerna za izdelavo alkoholnega sladoleda vseh vrst.

Kliče se BAZA ICE MIX z njo pa lahko izdelate številne zanimive sladoledne okuse.

Pravi pomen predpripravljene baze za alkoholni sladoled je predvsem v prihranku časa.

Izognete se namreč kalkuliranju in uravnotežbi sladoleda, ki običajno zahteva precej časa in znanja.

*** *** *** 

Če pa imate še kakšno vprašanje glede kombiniranja sladoleda in alkohola, smo vam vedno na voljo.

Naslednjič bomo npr. izdelali sladoled z oljčnim oljem, ekstra deviškim!

V spodnji prostorček lahko tudi vpišete vaš elektronski naslov, nato pa vam 1-2 x mesečno pošljemo zanimive novičke, obvestila o novostih in podobno.
 

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.