Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaMousse in bavarska krema sta zagotovo dve izmed bolj priljubljenih kremastih sladic v slaščičarski umetnosti.
Njuna lahkotna tekstura, bogat okus in estetska privlačnost očarajo mnoge ljubitelje sladic.
Kljub njuni podobnosti pa ju pogosto zamenjujemo, saj si delita nekaj skupnih lastnosti, a se v osnovi in pripravi močno razlikujeta.
Da bi bolje razumeli razliko med tema dvezma klasikama francoske kuhinje, smo se tokrat poglobili v njune sestavine, tehnike priprave in značilnosti.
Beseda "mousse" izhaja iz francoščine in pomeni "pena", kar natančno opisuje bistvo te sladice.
Mousse je v svojem bistvu penasta struktura, ki je dosežena s pomočjo dvakrat stepene zmesi.
To je sladica, ki slavi svojo zračnost, saj je polna majhnih zračnih mehurčkov, ki ji dajejo lahko in puhasto teksturo.
Osnova za mousse je pripravljena z mešanico jajc, sladkorja, in delno stepene smetane.
Odvisno od okusa, ki ga želite doseči, se lahko dodajo tudi jedilna čokolada, sadje ali arome, kot so vanilija, kava ali karamela.
V moussuu je ključna vloga italijanske meringue (stepeni beljaki s sladkornim sirupom) ali pâte à bombe (jajčni rumenjaki stepeni s sladkornim sirupom).
Te osnove nosijo glavni del odgovornosti za zračnost in lahkotnost te sladice.
Torej, glavna značilnost moussa je njegova zračnost.
Zaradi dodajanja stepene smetane v meringue ali pâte à bombe osnove, mousse pridobi še dodatno lahkotnost in volumen.
To sladico je mogoče pripraviti z različnimi okusi in teksturami, čeprav je najbolj znana zagotovo čokoladni mousse poznamo pa tudi različne sadne inačice, kot so npr. malinov ali limonin mousse.
Pomemben vidik je tudi ohranjanje prave temperature – mousse se shrani pri temperaturi med 1 in 4 °C, idealna temperatura za serviranje pa je med 4 in 8 °C.
Takšna temperatura zagotavlja, da mousse brez težav obdrži svojo penasto strukturo.
Mousse je znan po tem, da se zlahka prilagaja različnim okusom in tehnikam.
Klasičen čokoladni mousse zahteva topljeno čokolado, ki se vmeša v rumenjake ali beljake, nato pa se doda stepena smetana za še večjo kremnost.
Pri sadnih mousseih, kot so tisti z malinami ali limono, se običajno uporabi želatina v prahu, ki s svojo funkcijo pomaga zadržati obliko in strukturo sladice.
Bavarska krema (v francoščini "crème bavaroise") izvira iz Francije in je še ena slavna kremna sladica.
Čeprav je podobna mousseu v tem, da vključuje stepeno smetano, se v osnovi razlikuje, saj temelji na angleški kremi - to je kuhani kremasti zmesi iz jajc, mleka in sladkorja.
Bavarska krema se pripravi tako, da se angleški kremi doda želatina in nato rahlo vmeša stepena smetana, kar ji daje bogato, a hkrati lahko teksturo.
Glavna razlika med bavarsko kremo in mousseom je torej v teksturi.
Bavarska krema je manj zračna, to pa zato, ker ne vsebuje toliko zraka kot mousse, ampak je bolj kremasta zaradi baze iz angleške kreme.
Zaradi tega je tekstura bavarske kreme bolj bogata in svilnata, čeprav je po okusu še vedno lahka.
Kremna osnova tej sladici daje večjo gostoto, a hkrati omogoča, da ohrani določeno nežnost, zaradi dodajanja stepene smetane.
Temperatura shranjevanja bavarske kreme je podobna kot pri mousseu – med 1 in 4 °C, s temperaturo serviranja med 4 in 8 °C, kar omogoča, da krema ohrani svojo strukturo in okus.
Bavarska krema se pogosto uporablja kot osnova za torte ali slaščice, saj se strdi zaradi želatine in lahko obdrži obliko.
Ena izmed klasičnih različic je bavarska krema z okusom vanilije, ki jo lahko postrežete samostojno ali kot polnilo za torte in slaščice.
Bavarska krema je tudi osnova za številne druge sladice, kot so sadni želeji ali kreme z dodano čokolado, kavo ali sadnimi pireji.
Najbolj očitna razlika med mousseom in bavarsko kremo je v osnovi.
Mousse temelji na penasti strukturi, ki jo dosežemo z uporabo italijanske meringue ali pâte à bombe, medtem ko je osnova bavarske kreme bolj kremasta, saj temelji na angleški kremi.
To pomeni, da je mousse bolj zračen, medtem ko je bavarska krema gostejša in bolj kremna.
Tekstura je še en pomemben element, ki razlikuje ti dve sladici.
Mousse je lahek in puhast, saj je poln zraka, medtem ko je bavarska krema bolj gladka in kremasta zaradi svoje osnove.
Mousse ima zaradi večje količine zraka bolj penast učinek, medtem ko je bavarska krema mehkejša in svilnata, vendar manj zračna.
Čeprav obe sladici zahtevata previdno pripravo in uravnavanje temperature, je priprava bavarske kreme nekoliko bolj kompleksna zaradi potrebe po kuhanju angleške kreme in dodajanju želatine, medtem ko je mousse bolj preprost v smislu zračnega stepanja in vmešavanja sestavin.
Oba postopka vključujeta smetano, vendar mousse uporablja stepeno smetano za dosego svoje zračne strukture, medtem ko se v bavarski kremi uporablja smetana za večjo kremnost.
Obe sladici imata široko uporabo v slaščičarstvu.
Mousse je priljubljen kot samostojna sladica, pogosto postrežena v posebnih kozarčkih ali kot del tort, kjer igra vlogo zračnega elementa.
Bavarska krema pa se uporablja bolj kot polnilo za torte, slaščice in pudinge, saj želatina omogoča, da ohrani obliko in strukturo tudi po strjevanju.
Čeprav se mousse in bavarska krema na prvi pogled morda zdijo podobni zaradi svoje kremaste narave in uporabe stepene smetane, gre za dve zelo različni sladici.
Mousse je lahek, zračen in penast, medtem ko je bavarska krema bolj kremasta in svilnata, s poudarkom na bogati kremni osnovi.
Razumevanje teh razlik je ključnega pomena za ljubitelje slaščičarstva, saj omogoča večjo kreativnost pri pripravi in kombiniranju teh dveh klasik v različnih sladicah.
*** *** ***
Če bi radi prejemali zanimive novičke iz sveta slaščičarstva in sladoledarstva 1-2 x mesečno na vaš elektronski naslov, ga prosimo vpišite spodaj.