Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaNakup profesionalnega stroja za granito zagotovo ni nekaj, kar bi počeli vsak dan.
To še posebej velja za lastnike barov in restavracij, ki potrebujejo dobro opremo, ki bo trajala kar se da dolgo, bo odporna na poletne temperature, hkrati pa bo nudila dovolj enostavno izdelavo in doziranje prodajnega artikla - granite!
A poglejmo najprej, kako aparat za granito pravzaprav deluje?
Za pripravo okusne in sveže granite je potrebno zmešati le sok sok, vodo in sladkor. Količine se lahko razlikujejo glede na izdelek, ki ga želite dobiti. Za granito z intenzivnim in polnim okusom je namreč priporočljivo uporabiti več sadnega soka, za bolj zrnat izdelek pa je bolje dozirati večjo količino vode.
V spletni trgovini Makaboshop.si lahko kupite tudi profesionalne sirupe za granito, s katerimi bo priprava tega med otroci zelo priljubljenega izdelka še lažja in hitrejša.
Aparat s stalnim kroženjem in mešanjem preprečuje ledenim kristalom, da bi se med seboj povezali v trden led, hkrati pa skrbi, da je celotna mešanica enakomerno ohlajena.
Na začetku je potrebno aparat za granito, še posebej pa njegove sestavne dele, ki bodo v stiku z živilom, dobro obrisati z vlažno in nato s suho krpo. Prav tako je potrebno pregledati, da so vsa tesnila na mestu, sicer bo tekočina pri izdelavi granite lahko nenadzorovano iztekala iz stroja.
Nato, ko ste prepričani, da je aparat za granito pripravljen vanj vlijete dobro premešano in pripravljeno tekočino, pri čemer pazite, da ne presežete oznake za maksimalno količino.
Aparat za granito nato zaženete s pritiskom na dva gumba. Z enim poženete mešalo (ali strgalo) - to skrbi, da je osrednja valjasta konzola vedno očiščena sproti zamrzujočega se ledu.
Z drugim gumbom pa poženete ohlajanje. Aparat je lahko opremljen tudi z lučko, s katero lahko granito razsvetlite, če je lokal odprt tudi v nočnih urah.
Če rezervoarja ne izpraznite v enem dnevu, lahko granito pustite v njem do naslednjega dne - aparat naj deluje normalno (hlajenje in vrtenje morata ostati vklopljena).
Pri praznjenju aparata izklopite ohlajanje, nato pa počakate, da se zamrznjena granita utekočini in aparat razstavite in očistite ter pripravite za ponovno uporabo.
Aparat za izdelavo ledene granite je sestavljen iz več posameznih delov, ki so:
ohišje aparata, kjer se skriva motor, elektronika in digitalni zaslon/gumbi za nadzor aparata,
prozoren rezervoar, v katerem se tekočina spremeni v granito,
vrtljiv element, oziroma mešalo ali strgalo, s katerim se ledena pijača počasi a vztrajno meša,
hladilni valj kateri tekočino zmrzuje (pod strgalom),
dozator s pipico za postrežbo granite,
kapljalnik, za lovljenje kapljic in ostankov granite pri doziranju.
Poleg zgoraj omenjenih delov igrajo pomembno vlogo tudi gumijasta tesnila, ki skrbijo za tesnenje posameznih delov aparata in jih je potrebno od časa do časa zamenjati.
Pri sestavi aparata je pomembno, da je rezervoar izdelan v čimbolj zaobljenih linijah in s čimmanj ostrimi vogali. Na ta način se sestavine ne bodo nabirale in bo granita vedno res dobro premešana.
Poleg tega je aparat za granito izdelan tako, da je nastajanje ledu na zunanji strani praktično nemogoče. Največkrat se pri osnovnih aparatih za granito na zunanji strani rezervarja med delovanjem nabira kondenz, nekateri novi stroji pa imajo rešitev v dvojnem prozornem "oklepu" rezervoarja. Na ta račun novejši aparati - npr. B-FROZEN DIGITAL - porabijo tudi manj električne energije.
Večina aparatov je opremljena tudi s priročnim pladnjem (kapljalnikom), ki ujame morebitne kapljice oziroma višek granite, tako da se ta sladek napitek ne poliva po pultu.
Spodaj bomo na kratko razložili nekaj vidikov oziroma podali odgovore na najpogostejša vprašanja, ki spremljajo nakup aparata za granito.
Gre za najpogostejše vprašanje gostincev, ki bi radi razširili svojo ponudbo osvežilnih pijač.
Najprej seveda dobro premislite, kje bi aparat za granito imeli, kje bo pozicioniran.
Manjši modeli zavzamejo manj prostora, imajo pa tudi različne volumne rezervoarjev. Kot pri vseh hladilnih napravah je pravilno mesto za aparat ključnega pomena za zagotavljanje dobrega delovanja in dolge življenjske dobe opreme. Aparat za granito naj ne bo nameščen na direktno osončenem območju, tudi okoliška temperatura naj ne bo previsoka.
Hkrati poskrbite tudi za zadostno prezračevanje in pretok zraka okoli enote, zlasti okoli hladilnega sistema in zračnikov na stranicah aparata. Optimalno je, da je med strojem in drugimi aparati oziroma steno med 15cm in 20cm prostora na vseh straneh.
Aparat naj bo dobro viden kupcem, saj z atraktivno postavitvijo pisanih pijač opravite že pol dela.
S spodaj prikazanim preprostim izračunom lahko izračunate kakšen granitomat bi vam odgovarjal.
Preprosto, volumen aparata delite z volumnom porcije. Npr. zanima vas aparat za granito s 6-litrskim rezervoarjem, prodajali pa bi radi 200ml porcije granite.
Z enim polnjenjem lahko postrežete približno 30 porcij, nato pa boste morali ponovno narediti granito.
Če se vam to zdi premalo oziroma računate na večjo prodajo, si lahko omislite:
a) aparat z večjim volumnom rezervoarja, ali pa
b) posežete po aparatu z večjim številom rezervoarjev.
Da boste izstopali od konkurence lahko ponudite tudi večje, npr. 300 ali 400ml porcije granite v posebno oblikovanih kozarčkih. Za postrežbo takih pa boste morali imeti tudi veliko večjo kapaciteto aparata za granito.
Silosi oziroma rezervoarji pri aparatih za granito so običajno povedo, koliko različnih okusov granite boste ponudili svojim gostom.
No, po novem lahko nevtralno granito poškropite s posebnimi sirupi - in tako tudi z aparatom s samo enim rezervoarjem nudite različno obarvane granite.
Sladoledarne in gostinski lokali se, vsaj po naših izkušnjah, največkrat odločajo za aparate z dvema silosoma - v primeru, da ene granite zmanjka, lahko še vedno ponujate drugi okus, preden se prvi dodobra ohladi in zamrzne v optimalno velike kristale.
Aparati za granite na 3 silose pa navadno zahtevajo zelo frekventno obiskano lokacijo, kot je npr. kopališče, strogi center mesta na obali, priobalna promenada ipd. Tisti so namenjeni za res zelo veliko povpraševanje po tej poletni pijači.
Klasični aparat za granito je še vedno aktualen. Omogoča izdelavo granite, linije pa so praktično enake že zadnjih 15 oziroma 20 let.
Modernejši aparati pa ne omogočajo samo priprave granite ampak tudi izdelavo sorbetov ali hladnih krem.
Njihov dizajn je moderen, največkrat pa jih upravljamo preko digitalnega zaslona.
Zasnovani so dizajnersko in poskrbijo tudi za estetsko zaključenost prodajnega mesta, pa naj gre za slaščičarno, kavarno ali sladoledni bar.
Surovine za izdelavo granite so predpripravljeni praškasti ali sirupni koncentrati.
Izdelani so tako, da jim dodate vodo (morda tudi sladkor, odvisno od recepture), nato pa jih dobro premešate in vlijete v rezervoar stroja.
Nato pa morate le počakati, da aparat za granito izdela oziroma zamrzne pijačo. To običajno traja približno eno uro, odvisno seveda tudi od zunanje temperature in velikosti rezervoarja.
Tako pripravljena granita lahko (brez ugašanja stroja!) zdrži v zamrznjenem stanju do 4 dni!
Na mestu pa je opozoriti, da živobarvne granite (npr. modre, zelene, rdeče ipd) vsebujejo barvila; največkrat gre za AZO barvila.
To so umetna, sintetična barvila za katere ni bilo nedvoumno dokazano, da so škodljiva. Od leta 2007 naprej morajo biti izdelki, ki takšna barvila vsebujejo opremljeni z opozorilom, da nekateri aditivi v živilu lahko vplivajo na koncentracijo in pozornost otrok.
Vseeno pa so barvila v sirupih uporabljena v majhnih koncentracijah, ravno pravšnjih, da obarvana granita pridobi pozornosti kupca. Živobarvne pijače so poleti vsekakor zelo zanimive in lepe na pogled.
Zgoraj predstavljeni profesionalni aparat je namejen pripravi granite s pomočjo predpripravljenih praškov ali sirupov. Ti so "uravnoteženi" - to pomeni, da vsebujejo ravno prav sladkorja, barvil in okusa za določeno količino vode, s katero jih je potrebno premešati.
Priprava domačega sirupa za granito ni posebej zapletena znanost, ampak vam bo vzela veliko časa za preizkušanje in optimiziranje. Vseeno vam izdelavo lastnih sirupov za granito odsvetujemo, saj ima to za posledico lahko poškodbe na aparatu, ki se odrazijo predvsem v lomu različnih delov (mešalo, rezervoar, pipa ipd.).
Za izdelavo sirupa za granito morate poznati Brixovo lestvico. Gre za merski sistem, ki se v proizvodnji hrane in živil uporablja za izražanje odstotka sladkorja, ki je vsebovan v neki raztopini.
Ena stopnja po Brixovi lestvici je enaka 1g saharoze na 100g raztopine.
Pri pripravi zamrznjenih slaščic, med katere definitivno spada granita, je vsebnost sladkorja v raztopini še kako pomembna. Preveč sladkorja v mešanici bo preprečilo zamrzovanje, premalo sladkorja pa bo za posledico imelo pretrdo maso, ki lahko poškoduje vaš stroj.
Za preverjanje "Brixov" v raztopini se uporablja refraktometer. Z njim lahko vsebnost sladkorja v raztopini odčitate na skali, s katere se odčitava lom svetlobe. Število trdnih snovi (sladkorjev) bo spremenilo lomni kot sončne svetlobe v refraktometru, odčitali boste pa Brixe, torej stopinje.
Prava mešanica za granito bo imela med 13 in 15 stopinj Brixov, torej med 13 in 15g sladkorja na 100g raztopine. Če meritev pokaže manj kot 13°Brix, morate dodati sladkor, sicer pa vodo.
Ko je raztopina umerjena jo lahko zlijete v aparat za granito in izvedete test zamrzovanja.
Na takšen način je npr. pripravljena originalna sicilijanska granita, katero strežejo s slamico ali pa z žličko, odvisno od gostote!
Granita bo med najmlajšimi obiskovalci zagotovo zelo priljubljena poletna osvežitev.
Vseeno pa pred nakupom aparata za granito dobro premislite kje bo aparat stal, kateri okusi so najbolj priljubljeni, kako velike porcije bi vašim gostom ustrezale.
Prav tako premislite, kako boste kot prodajalec odgovorili kupcem na morebitna vprašanja o barvilih, njihovi vsebnosti.
Spodaj dodajamo še recept za domačo granito.
Obenem opozarjamo, da je potrebno v zgoraj omenjenih strojih vedno izdelovati granito s predpripravljenimi sirupi ali praški za granito.
Za spodnjo granito pa potrebujete le blender in že se lahko zabava prične:
Vse skupaj stresite v blender in miksajte, vendar vmes preverjajte gostoto. Ko bodo ledene kocke res dobro zmiksane, granito prelijte v lončke in takoj postrezite s slamico.
Če bi radi prejemali naše novičke 1-2x mesečno v svoj nabiralnik, vas vabimo, da spodaj vpišite vaš elektronski naslov.