Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaTežko si je zamisliti način za izboljšanje sladkega sadja, kot so fige. Vendar, glede na to, da delujemo v sladoledarskem poslu, tudi mi poznamo nekaj trikov, ki vam bodo prišli prav, če se vam bo zahotelo izdelati figov sladoled!
Fige so tudi sadje, ki je izjemno bogato z vlakninami ter predstavlja tudi dober vir železa in mineralov, ki jih naše telo potrebuje. Prav hecen del vseh figovih slaščic so
Nezamenljiva rozkasto rdeča nežna barva, ki spremlja figov sladoled se lahko npr. z reduciranim figovim prelivom še pudari. Obenem, pa obstaja tudi možnost za izdelavo sladoleda iz suhih fig - ta bo namesto roza barve imel oker oziroma svetlo rjavo barvo - kar pa ponuja odlične možnosti za kombinacije z oreščki.
V tokratnem članku se bomo poskušali recepta za figov sladoled dotakniti iz različnih kotov - od tega, da ga pripravite iz svežih fig, karameliziranih ali pa npr. sušenih fig ipd. Prav tako vam bomo poskušali predstaviti ostale okuse, s katerimi se fige oziroma figov sladoled odlično poveže - samo za idejo!
Seveda veliko (profesionalnih in amaterskih) izdelovalcev sladoleda prisega na sveže sadje. Enako velja za figov sladoled, katerega lahko izdelamo iz pravkar obranih fig. Pokazali vam bomo kako. Najprej preverite, če imate na razpolago vse spodaj naštete sestavine.
Odstranite trde peclje s fig, nato pa vsako figo razrežite na 8 kosov. Fige dajte v srednje veliko ponev z vodo in limonino lupinic. Pokrijte in kuhajte na zmernem ognju približno 10 minut.
Občasno premešajte in ogenj ugasnite, ko bodo fige zmehčane in temnejše barve.
Dodajte sladkor in spet pokuhajte. Nadaljujte z mešanjem nenehno mešajte, dokler fige ne dobijo prave gostote.
Ponev odstavite z ognja in pustite, da se vsebina ohladi na sobno temperaturo. Ko se masa ohladi jo po želji zmiksajte. Vsekakor vam svetujemo, da je vsaj del ohranite v prvotnem stanju!
Dodajte še smetano in (po okusu) limonin sok. Vse skupaj dobro premešajte in vlijte v aparat za sladoled.
Zgornji nasvet vam bo seveda prišel prav, ko boste izdelovali figov sladoled ko fige zorijo - nekatere sicer tudi dvakrat letno, večinoma pa enkrat - poleti oziroma zgodaj jeseni. Sladoled iz svežih fig bo imel tudi največ "barve", ki bo definitivno pritegnila pozornost!
Preliv za karamelizirane fige je odlična ideja za vse, ki želijo bolj blag sladoled oplemenititi z okusom po figah. Takšen izdelek lahko kupite tudi v naši spletni trgovini Makaboshop. Že pred časom smo tu predstavili tudi skutni sladoled s karameliziranimi figami.
Vsekakor se vam ga splača poizkusiti!
Karamelizirane fige si lahko pripravite tako, da sveže fige operete, odstranite peclje in jih narežete na polovice. Nato jih s kožico postavite na razgreto ponev in po vrhu posujete z nekaj kristalnega sladkorja!
Ko boste opazili, da se je sladkor, ki ni pristal na figah, na ponvi začel karamelizirati, je čas, da fige obrnete in jih še nekaj časa karamelizirate skupaj s sladkorjem. Nekateri lahko tudi nadaljujete z dodatkom viskija, šerija ali pa npr. balzamičnega kisa.
Na ta način lahko fige z res intenzivnim okusom kombinirate z bolj nežnimi sladoledi - tu imamo v mislih predvsem npr. mlečni cvet, vanilijo, ali pa npr. sladolede z okusom po nežnih italijanskih sirih, kot sta skuta oziroma mascarpone!
Enako lahko takšen preliv uporabite za npr. beli čokoladni mousse, panna cotto, figov tiramisu ipd.
Kaj pa storiti npr. pozimi, ko se vam zalušta nekaj sladkega, figovega, fige pa takrat ne zorijo?
Seveda lahko figov sladoled izdelate tudi izven sezone!
Eden izmed načinov je ta, da fige zamrznete. To naredite tako, da fige skrbno operete in jih narežete, potresete s sladkorjem in jih date v vrečko oziroma v posodico. Seveda lahko takšne fige uporabite tudi za kakšno drugo slaščico in ne le za sladoled.
Če jih boste izdelovali za sladoled, počakajte, da se odtalijo in figov sladoled izdelajte po zgornjem receptu.
Izdelajte si figovo marmelado! To lahko uporabite kot klasično marmelado ali pa kot aromat.
Pravi sladoledni mojstri so že stoletja nazaj odkrili, da si s pravo predpripravo lahko olajšaš delo v sezoni. Iz zrelega sadja so si začeli pripravljati koncentrirane pripravke, iz katerih so nato na hiter način pripravili posamezni okus sladoleda!
Domača figova marmelada bo v vašem primeru bila odlična figova pasto. To boste lahko kasneje, v zimskem času uporabili kot aromat, s katerim boste pripravili sladoled iz fig.
Za izdelavo figove marmelade imejte v mislih preprost recept 1kg fig + 200g sladkorja. Če imate radi bolj kompaktno uporabo, naj vam pomaga želatina, sicer pa jo lahko tudi izpustite!
Seveda lahko za sladoled uporabite tudi suhe fige. Le postopek je malenkost bolj zapleten, ali pa tudi ne, odvisno kako ste vešči.
Suhim figam odstranite morebitne trše kose pecljev. Posušene fige nato namočite čez noč ali pa jih za 30 minut dajte v toplo vodo, dokler niso dovolj mehke. Dodajte le toliko, vode, da so fige pokrite!
Nato uporabite mešalnik in vse skupaj (fige in vodo) zmiksajte!
Tako pripravljen pire lahko zmešate skupaj s smetano v razmerju 1:1 (npr 500g figovega pireja in 500g sladke smetane) za izdelavo posebnega sladoleda, kateri bo skupaj z drobljenimi lešniki, orehi ali ostalimi oreški odlična hrustljava kombinacija za zimski sladoled!
Seveda takšen figov sladoled ne bo sveže in roza barve, ampak barve suhih fig!
Sveže fige veljajo za sladek sadež, katere mnogokrat spremljajo ostala živila - nekatera se s figami odlično spajajo, spet druga malo manj. Da bo vaš figov sladoled (ali pa kakšna druga figova sladica) vedno unikaten, si lahko pomagate s spodnjimi živili. Seveda pa lahko tudi k spodnjim živilom kombinirate fige - in tako pripravljene jedi bodo res fantastične, boste videli!
Med se odlično poda k figovemu sladoledu - le uporabljati ga morate pazljivo. Če boste med vmešali v sladoled, boste sprožili (pre)hitro taljenje, zato vam priporočamo, da ga uporabite kot dodatek - npr. kot toping, in to tik pred postrežbo sladoleda!
Cimet velja za nežno začimbo, ki prihaja iz vzhoda (Indije in Šrilanke), in je bila nekdaj zelo, zelo redka, ter posledično draga. Ima pa zanimiv okus, katerega tudi fige obožujejo. Poigrajte se s tem, da figom dodate malce cimeta - lahko npr. v obliki cimetovih palčk med kuhanjem osnove ali pa npr. kot mleti cimet skupaj s poprej omenjenim medom. Mmmm
Seveda se lahko čokolada odlično kombinira s figami. Naj gre za temno, jedilno čokolado, ali pa belo čokolado. Pri tem le pazite na morebitno sladkost fig. V primeru, da je figa že zelo sladka, uporabite čokolado le kot element dekoracije, sicer bo vse skupaj presladko!
Fige se odlično obnesejo z različnim alkoholom. Največkrat omenjajo portovec, a tudi refošk oziroma merlot bosta odlično sodelovala z njimi. Tisti, ki ste kdaj poskusili figovo žganje boste tudi znali povedati nekaj besed o tem.
Pretiravanje se vsekakor ne splača, kanček ruma, viskija ali pa npr. sladkega likerja pa lahko intenziteto fig še poudari. Svetovali bi vam, da ta način uporabljate skupaj s karameliziranimi figami, tako da večina alkohola izpari, okus in aroma pa postaneta del figove simfonije!
Kot smo že prej na primeru suhih fig napisali, so oreščki odlična kombinacija za fige. Za bolj nežen preplet okusov lahko uporabite mandlje, pinjole ali pa lešnike, za bolj močne kombinacije pa npr. orehe, arašide ipd. Testirajte, zagotovo boste našli pravo kombinacijo za nepozaben figov sladoled!
Ne pozabite na kombiniranje z mlečnimi izdelki. Tudi tu, podobno kot pri oreščkih, lahko figov sladoled kombinirate z možnimi ali nežnimi kombinacijami. Kaj praviš na košček gorgonzole? Premočno?
Poskusi potem raje s skuto, mascarponejem ali pa npr grškim jogurtom. Pri nežnih okusih ne pozabite na sožitje v razmerju, pri močnejših okusih pa sledite reklu, da je manj, bolje!
Če ste prišli do tu, smo navdušeni! Figov sladoled je res lep primer domačega sladoleda, kateri lahko z nekaterimi kombinacijami predstavlja mil in nežen sladoled, z drugimi pa bombastično in udarno new-age slaščico. V naslednjem članku bomo imeli "na tapeti" malaga sladoled!
Za morebitna vprašanja glede figovega sladoleda ali ostalih jesenskih sladolednih oksuov nam lahko pišete na email shop@makabo.si. Z veseljem vam bomo svetovali.
PS - najboljše fige, pa tudi drugo sezonsko sadje lahko dobite v nam bližnjih Goriških Brdih, natančneje na kmetiji Drnovšček! Priporočamo!