Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaLegenda pravi, da je nek slaščičarski vajenec iz 19. stoletja po nesreči vlil vrelo smetano v posodo, polno čokolade. Slaščičar ga je užalil, ko ga je poklical "ganache" (norec) in da bi poskušal obnoviti stvar, je vse zmešal in iz nje ustvaril enega najokusnejših vrst čokoladnih nadevov.
Po neki drugi, bolj razširjeni zgodbi, naj bi bil ganache ali krema ganache prvotno nekakšen čokoladni tartuf, ki ga je pariški slaščičar Maison Siraudin prvič ponudil približno okoli leta 1862 in prvič dokumentiral leta 1869. Poimenoval ga je po takrat priljubljeni komediji "Les Ganaches".
Ganache je klasična krema, sestavljena iz čokolade in smetane, ki jo lahko uporabljamo tudi za polnjenje mikro šamrolic ali rolic z dekorativnimi posipi. Je nevtralna osnova, ki jo lahko tudi aromatiziramo z različnimi pastami.
Shema formulacije za ganaš glede na okus. Težak, pomeni, da vsebuje veliko čokolade, obratno velja za lažji ganaš.
TIP GANACHA | Smetana | Temna čokolada | Mlečna čokolada | Bela čokolada |
Težki ganaš | 1000ml | 2500g | 3000g | 3000g |
Srednje težki ganaš | 1000ml | 2000g | 2500g | 2500g |
Lahki ganaš | 1000ml | 1500g | 1850g | 1850g |
Zgornja tabela povzema tri glavne vrste ganašev in jih združuje z vsemi tremi tipi čokolade - temno, mlečno in belo čokolado. Pri zadnjih dveh so količine povečane za približno 22%, tako da je dosežen enak učinek okusnosti.
Vsekakor pa je pri receptu za ganaš potrebno upoštevati še spodnje "zakonitosti" oziroma alternativne sestavine:
Spodaj vam ponujamo recept za ganaš iz bele čokolade, ki ne vsebuje konzervansov, zato ga je potrebno porabiti v doglednem času:
Rastlinsko smetano zmešamo z glukozo in jo zavremo, nato pa vanjo dodamo bel čokoladni čips.
Zatem vse skupaj ohladimo na 35°C. Če želite, uporabite kakšno izmed klasičnih past in ganaš aromatizirajte po okusu.
Z ganašem napolnite dresirno vrečko in z njo napolnite rolice z dekoracijo in jih pustite nekaj minut na pultu.
Nato pripravite kuverture iz bele čokolade. Bele čokoladne diske temperirajte pri 29°C in vanje pomočite konce rolic napolnjenih z belim ganašem, takoj zatem pa jih potrosite z različnimi dekoracijami, npr. kakavovimi drobci.
Vir:
1 - Wikipedia
2 - Bussy