Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaV ponudbi v spletni trgovini Makaboshop podjetja Makabo lahko so na voljo številni silikonski modeli. Nekateri so namenjeni najmlajšim, nekateri malce večjim, spet drugi so bolj primerni za peko, ostali pa bolj za zamrzovanje ali sladoled. Da pa ne bomo samo govorili o njih, si jih pobliže oglejmo in preskočimo na to, kako izgleda uporaba silikonskih modelov.
Sama zgodovina silikonskih modelov je zelo povezana z dvemi našimi dobavitelji - to sta italijanski podjetji Silikomart in Pavoni. Da ne boste mislili, da lahko kupite samo njune silikonske modele. Nikakor! S poplavo poceni Aliexpress modelov in ostalih dobaviteljev je trg dodobra zasičen. Ampak v pravem slaščičarskem poslu, sta omenjena dobavitelja tista, ki krojita prihodnost in nove smernice v uporabi silikonskih modelov v profesionalni kulinariki. Uporaba silikonskih modelov je na pohodu!
Prav vse silikonske modele lahko uporabljate za peko! Tu velja poudariti, da so res vsi silikonski modeli primerni za peko. Poudarjamo pa, da samo silikonski modeli! Morebitni pladenjčki, ki jih prejmemo poleg silikonskega modela, palčke in ostale stvari, ki niso silikonske NISO primerne za peko. Edina stvar, ki je poleg silikonskega modela primerna za uporabo v pečici je tako imenovan OBROČ, ki je vključen pri določenih modelih. Le-ta je namenjen temu, da silikonski model drži obliko tudi, če je njegov volumen napolnjen do vrha. Takšen je npr. silikonski model za torto v obliki smrekice SFT203
Med našimi silikonskimi modeli boste našli tudi takšne za peko pit. Gre za malenkost nižje modele, ki so različnih premerov, so pa idealni za izdelavo pit oziroma tartov. Tu naj vam predstavimo tudi nove komplete mikroforiranih obročev s silikonskimi modeli. Z njimi boste pripravili tarte, ki bodo zares izgledali premišljeno, prefinjeno, predvsem pa moderno. Uporaba silikonskih modelov in mikroforiranih pekačev je vedno bolj priljubljena.
Hkrati so še vedno na voljo klasične oblike silikonskih modelov pa prav tako ostajajo v naši ponudbi. Brez njih namreč ne gre!
Silikonski modeli za pite so plitki, primerni so tudi za peko pic ali npr. lazanj. dobavljivi so v kvadratni, pravokotni ali okrogli obliki. Ti v okrogli obliki pa so oblikovani z gladkim ali nazobčanim robom.
Kakršnekoli pito ali tart boste pekli, pa ne pozabite na najpomembnejše! Okus in krhkost testa, svežino nadeva prilagodite - silikonski model za pite pa bo dodal tisto pravo, končno piko na i!
Model za peko kruha je idealen za vse, ki radi pečete kruh vo modelu. Tako pripravljenemu kruhu nekateri rečejo tudi "kruh v štampu". Ta silikonski model bo prav prišel tudi tistim, ki radi pečejo potico, ni jim pa domač klasičen model za šarkelj.
Silikonski pekač za kruh se uporablja kot navaden teflonski pekač, le da zavzame veliko manj prostora. Priročen plastičen obroč bo poskrbel, da bo oblika kruha enaka, ne glede na to, da je model mehkejši kot preostali pekači za kruh.
Med našimi najbolje prodajanimi modeli so zagotovo tudi silikonski modelčki za lučke. Silikonski modelčki za lučke so dobavljivi v velikem številu različnih oblik, ki so primerne za uporabo za različne priložnosti. Uporaba silikonskega modela je lahka in enostavna!
Oba dobavitelja, torej Pavoni in Silikomart se trudita ustreči željam raznolikim željam profesionalnih in amaterskih slaščičarjev. Silikomart se je na vse skupaj odzval in izdelal silikonski model za sladoledne lučke v obliki ameriškega krofa!
Ne verjameš? Ne hecamo se!
Silikonski modeli so idealni za ustvarjanje modernih tort. Torte v katerih si plasti sledijo v znanem razporedu biskvit-krema-biskvit so preteklost. Silikonski modeli znajo poskrbeti kako lahko na preprost način pripravite torto, ki izgleda, kot da jo je ustvarjal profesionalec!
Pri silikonskih modelih je zanimiva tudi lastnost, ki morda deluje preveč "kalupsko". Večina slaščic narejenih s silikonskim modelom je popolnoma enaka. Možnosti za napake so praktično nične oziroma bolj na strani zmesi, surovin in izkušenj, kot pa na strani, ki jo zavzemajo ti pripomočki za peko.
Mnogi mislijo, da so silikonski modeli z različnimi velikostmi mišljeni za različne velikost sladic enake oblike. Napaka! Večina teh modelov je "sestavljenih". Kaj pa pravzaprav to pomeni? To pomeni, da je mišljena uporaba silikonskih modelov v kompletu. Maso najprej zamrznete v manjšem silikonskem modelu, nato pa napolnete večji silikonski model s kremo ali moussom, vanj pa vtisnete zamrznjeno vsebino manjšega silikonskega modela. Ali pa vanj vtisnete pečen biskvit, ki ima takšno, a manjšo obliko. Možnosti je res veliko!
Reliefi s katerimi lahko naredimo posebno teksturo nam omogočajo izvedbo slaščic s prefinjeno izdelanim in dodelanim površinskim reliefom. Ta lahko izgleda npr. v obliki kavnih zrn.
Večina silikonskih podlog, predvsem reliefnih je izdelana za pripravo pravokotnih tort s pekači za torte. Ampak brez skrbi, določene silikonske podloge se lahko kombinirajo tudi s silikonskimi modeli kot npr. na fotografiji. Vsekakor pa se lahko silikonske podloge uporablja tudi npr. z obroči iz nerjavečega jekla.
Silikonski modeli za sladoled so pravzaprav modeli v katerih pripravljamo reliefe, ki so posajene na sladoled v posodi s sladoledom (sladoledni banjici). Tako okrašen sladoled je odličen način za prezentacijo novih sladolednih okusov ali npr. kremino sladoledov.
Priprava takšne sladoledne teksture, reliefa ali oblike bi bila brez silikonskega modela težavna, rezultat pa daleč od prikazanega. Ravno zato, sta tako Pavoni, kot Silikomart odločena, da so si kremino sladoledi zaslužili svoj pravi pravcat silikonski model, ki je namenjen za sladoledne banjice.
Silikonski modeli so lahko uporabni tudi v drugih področjih, ne samo v slaščičarstvu ali sladoledarstvu. Uporaba silikonskih modelov kot modelov za mila, kalupe za betonske okraske ali kalupov za sveče ni nič novega. Nekaj naših zvestih kupcev jih uporablja tudi v drugačne namene, kot v tiste, za katere jih mi največkrat.
Njihova dodana vrednost je predvsem v enostavni uporabi, veliki elastičnosti in ohranjanju enake oblike ne glede na negativno ali pozitivno temperaturo. Ti dve lastnosti sta pravzaprav najpomembnejši za to, da so silikonski modeli uporabnih v toliko različnih panogah.
Če se silikonski model ukrivi, bo, ko ga poravnamo, spet dobil obliko. Prav tako je silikonski model fleksibilen takoj ko ga vzamemo iz zamrzovalnika, kar pomeni, da lahko zamrznjeno enoto spravimo iz silikonskega modela brez vsakršnih težav.
Silikonski model je nezlomljiv in ga ne moremo poškodovati, kot npr. plastične ali kovinske modele. Vsekakor pa je potrebno pri silikonskih modelih paziti, da pri uporabi silikonskih modelov na pultu nimamo nožev, škarij ali ostalih ostrih predmetov. Namreč, če poškodujemo vdolbino v silikonskem modelu, nam lahko tekočina ob polnjenju steče iz njega.
Uporaba silikonskega modela nam omogoča, da lahko točno predvidimo količino mase, ki jo potrebujemo. Na ta način se že v začetku ognemo pripravi presežka, ki bi ga sicer vrgli stran. Vsi silikonski modeli namreč vsebujejo podatek o volumnu (posamezne vdolbine) in skupnem volumnu (nekateri že v svojem imenu), kar nam skrajša čas načrtovanja posameznih količin.
Primer: silikonski model za moderne torte SATURN 1200 - številka 1200 pomeni, da je njegov skupni volumen 1200ml.
Primer: silikonski model za monoporcije: GAME 115 - številka 115 pomeni, da je volumen 1 vdolbine 115ml.
Za silikonske modele potrebujemo zelo malo prostora za shranjevanje. Oranžni, monoporcijski silikonski modeli so opremljeni z preluknjanimi koti (da jih obesimo na palčke). Fleksibilnost silikonskih modelov pa omogoča, da, četudi jih pri pospravljanju rahlo zvijemo, ukrivimo ali pomečkamo, bodo ob naslednji uporabi enaki kot pri prvi uporabi.
Primer: silikonski model za muffine SF024 - Velik Muffin
Primer: silikonski modelčki za mafine SF023 - Srednji Mafin
Silikonski modeli so primerni za uporabo v temperaturnem območju od -60°C do +230°C. To pomeni, da silikonske modele lahko uporabljamo za pripravo strjenk, slaščic iz bavarske kreme, kot tudi v pečici - pri peki muffinov, kolačev in podobno. Peka s silikonskimi modeli ni nič nenavadnega!
Brez skrbi - silikonski model lahko očistite tudi v pomivalnem stroju. S tem boste najlažje očistili silikonski model - pri čiščenju le teh je namreč odsvetovana uporaba agresivnih čistilnih sredstev! Model oziroma kalup iz silikona najlažje očistite tako, da ga najprej namočite za približno 30 minut, nato pa splaknete z vročo vodo, šele nato ga postavite v pomivalni stroj.
Silikonski model lahko vzamete iz pečice in ga takoj postavite v hladilnik ali zamrzovalnik - in obratno. Pri kakšnih receptih je potrebno biti hiter, oziroma moramo kdaj pohiteti za pripravo posamezne slaščice. S prehajanjem med vročim in hladnim temperaturnim območjem se silikonski model obnese veliko bolje kot npr. kovinski ali plastični.
Primer: silikonski model za čokolado oziroma praline SCG01 Monamour
Silikonski modeli so izdelani iz tekočega silikona LSR. Tekoči silikonski kavčuk (Liquid Silicone Rubber) je izredno čist in stabilen silikon z odlično odpornostjo na ekstremne temperature vročine in mraza. Prav zato je idealen material za uporabo v slaščičarstvu in sladoledarstvu, kjer je visoka kakovost materialov izredno pomembna - saj so v stiku z živili!
Primer: silikonski kalup za sladoledne banjice ICEBERG
Zagotovljenih je 3000 uporab posameznega silikonskega modela. In to ne glede na to, ali silikonski model uporabljate v vroči pečici ali v hladnem zamrzovalniku!
Silikonski modeli med zamrzovanjem in med peko ne sproščajo popolnoma nobenega vonja niti dima. Prav tako se živilo v silikonskem modelu med pripravo ne naleze nobenega okusa ali vonja. Seveda moramo poskrbeti, da je silikonski model pred uporabo pravilno očiščen.
Vsi uporabljeni materiali so testirani za uporabo z živili, kar pomeni, da lahko silikonske modele uporabljamo pri peki oziroma pri zamrzovanju - nekateri kuharski mojstri silikonske modele uporabljajo tudi tako, da s pomočjo vode v modelčkih zamrznejo svoja priljubljena sveža zelišča!
Velika raznolikost oblik vam omogoča izdelavo najrazličnejših zamrznjenih ali pečenih slaščic. Izbirate lahko med silikonskimi modeli za izdelavo miniaturnih slaščic kot bolj kompleksnih kitov, setov in kompletov silikonskih modelov za torte za izdelavo prefinjenih slaščic z dodelano notranjostjo ali posebno podlago iz testa. Izbira je vaša!
Vsak silikonski model je obdelan s toplotnim postopkom, ki traja od 6-7 ur, kar povzroči, da so odstranjeni popolnoma vse morebitne strupene stvari. Preden silikonski model začnete uporabljati, vam predlagamo, da ga najprej operete pod vročo vodo s kapljico detergenta!
Silikonskih modelov ni potrebno mazati z maslom ali s kakšno drugo maščobo, saj se zaradi svoje površine in materiala nanje ne prime popolnoma nobeno živilo. Največkrat, če se slaščica zlepa ne odlepi s silikonskega modela, je treba pregledati, če je bil silikonski model pred uporabo dobro očiščen oziroma če ni morebiti poškodovan.
Silikonski modeli Silikomart ali Pavoni so izredno lahko dostopni. Pišite nam na shop@makabo.si, lahko vam pošljemo celoten in najnovejši katalog silikonskih modelov. Drugi način je, da si ogledate trenutno ponudbo v spletni trgovini www.makaboshop.si! V vsakem primeru pa vam želimo čimboljšo izkušnjo z uporabo silikonskih modelov!