Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaEvropski dan domačega sladoleda, ki ga vsako leto v Evropi praznujemo 24. marca (namenjen je tudi promociji sladoledne obrtni obrti in podpori proizvodnji kakovostnega sladoleda), je (neuradno) postal datum, ki označuje uradni začetek sezone sladoleda. Verjeli ali ne, Evropski parlament se je leta 2012 odločil in sladoledu (kot edinemu živilu!!!) posvetil svoj evropski dan.
Sporočilo poguma, upanja in neomajne ustvarjalnosti je moto, ki ga bodo širili sladoledarji širom celotne Evrope - ne smemo namreč pozabiti, da je koronavirus dobesedno pretresel celotno sladoledarsko sceno. Evropski dogodek je na ta dan (24.3. ta datum je izbral Evropski parlament) lani potekal virtualno, upajmo pa, da letos le ne bo tako "statičen".
Vsako leto druga država izbere okus leta. Po italijanskem tiramisuju leta 2019 in nizozemskem sladolednem jogurtu z jagodami v letu, ki se poslavlja, bo okus Mantecado v letu 2021 predstavljal Španijo.
Tradicionalno, naj bi ta sladoledni okus, katerega brez težav najdete v številnih španskih sladoledarnah, bil izdelan iz vanilijeve kreme, koščkov pomaranč (npr. kandirana pomaranča) oziroma pomarančnega preliva in ostružkov temne čokolade.
Španija bo na ta način izvedla idealno predstavitev kulinarične tradicije države, ki je bila stoletja na stičišču kulture in kulinarike. Dejansko je vanilija svoje ime dolžna španskim konkvistadorjem in prav tako so Španci prvi prinesli čokolado v Evropo. Španija je tudi vodilna evropska proizvajalka pomaranč (v letu 2019 je bilo nabranih 3,4 milijona ton) in je ena vodilnih svetovnih izvoznic teh sočnih agrumov.
Na trenutke grenak, a sladek, kremast in hrustljav igra Mantecado igro nasprotij, da bi našel nekakšno ravnovesje, da bi osvojil tudi najzahtevnejše ljubitelje sladoleda in navdihnil ustvarjalnost vseh sladoledarjev, ki bodo ponudili svoje edinstvene interpretacije tega sladolednega okusa leta 2021 z uporabo lastnih, lokalnih sestavin.
TUKAJ pa si lahko BREZPLAČNO naložite originalni recept za sladoled MANTECADO!
Izredne zdravstvene razmere, ki so Evropo prizadele spomladi in jeseni so sladoledarje in s sladoledom povezane podjetnike vzpodbudile, da so našli nove, povsem digitalne načine, kako svojo sladko umetnost predstaviti vsem, ki imajo radi kakovostni sladoled.
Kot rezultat, bo po izključno virtualnemu dogodku leta 2020 (zaradi zaprtja), evropski dan obrtnega sladoleda 2021 kombiniran, digitalen in "v živo" - v sladoledarnah in slaščičarnah naročene kepice oziroma porcije sladoleda bodo dostavljene direktno na dom! To bo mogoče s pomočjo Deliveroo*, vodilne evropske platforme za spletno dostavo hrane in podpornice evropskega obrtnega dneva domačega sladoleda 2021.
Kot že tradicionalno, bodo na evropski dan sladoleda potekali tudi različni natečaji, mentoriranja (virtualna in osebna), promocije in dogodki po vsej Evropi za promocijo kulture obrtnega, domačega sladoleda.
Več informacij o deveti izdaji evropskega dneva sladoleda bo na voljo na njihovi spletni strani in na uradni strani Gelato Day na Facebooku (@24MarzoEuropeanGelatoDay) ali na Instagramu (@Gelato_Day).
Ustvarjalci in partnerji vabijo vse sladoledarje iz Italije in celotne Evrope, da se udeležijo evropskega dneva sladoleda 2021!
#skupajzmoremo!
* Ker žal v Sloveniji platforma Deliveroo še ne deluje, pozivamo vse, ki bi želeli v skupni akciji na FB-ju spromovirati odprtje svoje sladoledarne na dan 24.3.2021, naj nam piše na prodaja@makabo.si, da se dogovorimo o podrobnostih!
TUKAJ pa si lahko BREZPLAČNO naložite originalni recept za sladoled MANTECADO!
Vsako leto ena izmed sedmih sodelujočih držav izbere sladoledni okus. V preteklosti je naslov evropskega sladoleda leta pripadel Avstriji (2015), Belgiji (2016), Franciji (2017), Nemčiji (2018), Italiji (2019), Nizozemski (2020) letos pa Španiji (2021). Spodaj lahko preverite kateri sladoledni okusi so zaznamovali začetke prejšnjih sladolednih sezon.
Mlečni cvet s čokoladnim prelivom in mandljevimi drobci
Mlečni cvet kombiniran s prelivom iz rdeče pomaranče in temne, trdne čokolade
Čokoladni sladoled s prelivom iz marelične marmelade
Hruškin sladoled z hruškovim prelivom (s koščki hruške) in piškoti speculoos
Malinov sorbet z breskovim prelivom
Čokoladni sladoled z višnjevim prelivom in višnjami v sirupu
Klasična italijanska sladica Tiramisu v sladoledni izvedbi
Jogurtov sladoled z jagodnim prelivom
Viri:
1. Artglace
2. Carpigiani
3. Foodandsense
4. Gelato Day