Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaSestavine za izdelavo sladoledov so lahko pripravljene kot prah (sladoledna baza) ali kot koncentrirana tekoča pasta (npr. vanilijeva pasta).
Vendar je to sedanjost.
V preteklosti, je bil sladoledar tisti, ki si je takšne "pol-izdelke" pripravil vnaprej, da je z njimi lažje izdeloval sladoled v sezoni.
Tako jih je imel na zalogi tudi, ko se je sezona zrelosti tistega sadeža že končala.
Sedaj je tu Makaboshop, spletna trgovina za sladoledarje in slaščičarje!
Povečanje obsega prodaje, veljavna živilska zakonodaja, ki tudi izdelavo sladoleda spremlja z izjemnimi higienskimi standardi in nenazadnje potreba po sistematičnih raziskavah, ki bi zadovoljile najširše potrebe in okuse potrošnikov, so privedle do novih potreb.
To je dandanes poznana industrija praškastih pripravkov in koncentriranih izdelkov, ki se uporabljajo za ročno izdelan sladoled ali za točen sladoled.
Izhajajoč iz začetnih izkušenj posameznih obrtnikov je ta industrija od takrat ključni člen v verigi proizvodnje sladoleda, poleg proizvajalcev strojev in ostale opreme za prodajo sladoleda, seveda.
Praviloma lahko polizdelke najdemo v vseh sladoledarnah - in to v obliki sladoledne baze, praškov in past ter prelivov - kar pa nikakor ne pomeni, da sladoledarji pri izdelavi sladoleda ne uporabljajo svežega sadja, oreškov in ostalih živil!
Baze oziroma osnove za sladoled so praviloma rezultat večletnih korporativnih raziskav na področju reologije (fizikalna veda o obnašanju tekočin) in emulzije.
Razvite pa so zaradi izboljšanja sladoleda z vidika kapljanja, povečanja volumna ipd.
Z leti je sladoledna baza postala veliko več kot le nevtralna mešanica dekstroze in mleka v prahu.
Sladoledne baze so dosegle fazo izdelka, ki vsebuje veliko več sestavin: maščobe (lahko preproste, predhodno emulgirane ali frakcionirane), beljakovine (v vlogi veziva, emulgatorjev), vlaknine (topne ali delno topne), sladila, arome itd.
Kar zadeva raziskave okrog sladolednih baz, se te osredotočajo tudi na:
iskanje različnih rešitev za ljudi z intoleranco oziroma z alergijami (baza za sladoled brez sladkorja, baza brez laktoze, veganska baza za veganski sladoled),
sledenje tržnim trendom o "čistih" sladoledih (beljakovinsko bogate sladoledne baze, prehransko uravnotežene sladoledne baze, brez dodatkov, emulgatorjev ali umetnih sestavin).
Te sladoledne baze torej omogočajo strokovnemu sladoledarju, da si pripravi osnovo (ali različne osnove) za slastne sladolede za najširši krog strank.
Npr. za izdelavo mlečnega sladoleda potrebujete mlečno sladoledno bazo, za izdelavo sadnega sorbeta pa je potrebna sadna sladoledna osnova.
Primer sladoledne osnove: sladoledna baza SUPERIOR 100 |
Sladoledna baza predstavlja vsako sladoledarno!
Če gledamo na to z vidika sodobne izdelave sladoleda je to le še polresnica.
Zakaj?
Izdelava prave sladoledne baze je zapleten postopek, ki vključuje računanje in tehtanje med pravilnimi razmerji sladkorja, maščobe in ostalimi snovmi, iz katerih je izdelan sladoled.
Ta razmerja niso strogo določena, ampak imajo spremenljiv delež, vseeno pa jih je potrebno upoštevati.
Pravzaprav je izdelava sladoledne baze nekoč bila v domeni vsakega izdelovalca sladoleda.
Več o pravilnem izračunu, ki vam bo pomagal, da ustvarite snov, ki ji boste lahko rekli "domača sladoledna baza", je dosegljiv tukaj!
To, kar pa danes v večini primerov izdelovalci sladoleda počnejo, je, da je njihova sladoledna baza izdelana iz kupljene praškaste osnove, ki ji, po lastnem receptu, receptu dobavitelja, lastnih dolgoletnih izkušnjah ali drugih razlogih, dodajajo različne dodatke v različnih razmerjih - polnomastno ali posneto mleko v prahu, živalska smetana, rastlinska smetana oziroma krema, inulina ipd.
Kupljena praškasta sladoledna baza oziroma osnova pa je ŽE URAVNOTEŽENA. To pomeni, da z njenim nakupom pridobite tudi TOČEN RECEPT, s katerim lahko pripravite bazo za sladoled.
Ker nas je v Sloveniji veliko dobaviteljev surovin za sladoled, je možnost za to, da boste imeli popolnoma enako sladoledno bazo kot vaša konkurenca, zelo majhna!
Nekateri praškasti izdelki so pripravljeni za obrtniški sladoled, drugi so namenjeni za točene sladolede (soft sladoled) - nekatere pa lahko uporabljamo pri obeh tipih sladoledov - takšna je npr. naša linija SADNIH SLADOLEDOV FLASH. Z ostalimi praškastimi proizvodi lahko "ojačamo" okus skute ali maskarponeja.
Največkrat pa gre pri praškastih sladolednih izdelkih za dodatke, s katerimi nadomestimo ali povečamo želeni okus sladoleda. Uporaba samega proizvoda - npr. samo jogurta, bi se poznala na bolj šibkem okusu po jogurtu.
Več o tem, kako si pripravite odličen jogurtov sladoled smo zapakirali v samostojen članek. Vabljeni k branju!
Sladoledne paste bi lahko poimenovali tudi koncentrirane kreme ali tekoče gele oziroma ojačevalce arome. Obstajajo enostavne paste (npr. lešnikova pasta, pistacijeva pasta, vanilijeva pasta) kot tudi sestavljene paste (gianduja, bela čokolada, bacio).
Vloga laboratorijev je optimizirati okus in skrbno preizkusiti pravilno doziranje za pripravo sladoleda.
Poleg zgoraj omenjenih past obstaja še cela vrsta drugih past, pri katerih se uporabljajo različne arome in kombinacije okusov.
Tu velja omeniti, da obstajajo tudi PESTI - to so 100% sladoledne paste, ki ne vsebujejo umetnih barvil ali arom in so izdelane iz samo deklariranega tipa oreščka!
Da se razumemo - ne obstajajo paste za vsak sladoledni okus! Velika večina fantazijskih imen sladolednih okusov izvira iz kombiniranja past, sladolednih prelivov in sladolednih dekoracij.
Predlagamo, da si preletiš tudi našo blog tematiko o sladolednih receptih, kjer boš morda našel svoj najboljši recept za profesionalni sladoled.
Sladoledni prelivi so podobni sladolednim pastam, le da večinoma vsebujejo več koščkov (sadnih, če gre za sadni preliv, sicer pa lahko vsebujejo drobce čokolade, oreščkov, žitaric, vafljev ipd.).
Sladoledne prelive izdelovalec sladoleda največkrat uporablja med ali po izmetu sladoleda iz stroja, kjer sladoled "prelije" (uporablja se tudi italijanski zraz "variegira") s samim prelivom.
Tu vsekakor moramo omeniti tudi kremne prelive - le-te sladoledarji velikokrat uporabljajo da ustvarijo t.i. kremino sladoled.
Največkrat gre za kremne sladolede, ki so narejeni v plasteh, zgornja plast pa je ravna, vsebuje pa "narisan" ali kako drugae okrašen motiv in podobno dekoracijo.
Obstajajo pa tudi posebni silikonski modeli za izdelavo čudovitih reliefov za kremino sladoled!
Iskanje prave kombinacije sestavin za izdelavo sladoleda se velikokrat zdi dolgotrajno, a s pravo bazo, pasto in prelivom je vse skupaj zelo lahko.
Za dobavljivost, veljavne cene, morebitno naročilo ali le pregled ponudbe obiščite našo spletno trgovino www.makaboshop.si.
Če pa potrebujete nasvet ali imate vprašanje, pa nam pišite na shop@makabo.si.
Skupaj bomo poiskali pravo rešitev!