Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Predpriprava na izdelavo sladoleda lahko pomeni velik letni prihranek pri stroških!

Kaj naredim z ostankom sladoleda ob koncu dneva se zagotovo sprašujete, če vsako leto prodajate sladoled? 

Kako lahko zmanjšam količino odpadkov in optimiziram svojo proizvodnjo ter tako prihranim denar? 

V tokratnem kratkem članku bomo poskusili analizirati ključne faze obrtniške proizvodnje sladoleda oziroma bolje gelata.

Pogosta praksa v sladoledarnah namreč je, da se ostanki sladoleda ob koncu dneva ponovno zamrznejo v stroju za sladoled.

Na ta način "sfriziran" sladoled bo resda izgledal kot nov, vendar, ali se to res izplača?

Ta postopek, torej ponovno zamrzovanje preostalega gelata, pa ni priporočljiv niti ekonomsko upravičen, in za to obstaja več razlogov.

Ponovno zamrzovanje mešanice sladoleda v stroju za sladoled namreč poveča tveganje kontaminacije sladoleda z alergeni (tako v samem stroju kot tudi v sladoledarni) hkrati pa poveča tudi strošek živila. Ta praksa namreč podvaja proizvodne stroške, saj je treba stroškom prvega zamrzovanja sladoleda prišteti še sekundarno zamrzovanje - pri tem pa se podvoji tudi strošek porabljene vode, elektrike ter dela.

Vsakodnevno ponovno zamrzovanje neporabljenega sladoleda iz sladoledne vitrine s 24 okusi lahko sladoledarno stane do približno 1000 evrov na leto.

Ponovno zamrzovanje torej ni stroškovno učinkovita rešitev, prav tako pa ni učinkovita rešitev z vidika kontaminacije z alergeni.

Kako torej lahko v sladoledarni prihranimo denar?

Če bomo varčevali na kakovosti surovin, sladoled ne bo tako okusen kot bi bil sicer.

Problem najbolj elegantno rešimo tako, da se premaknemo na sam začetek proizvodnega procesa sladoleda. 

Vprašajmo se torej, kako lahko organiziramo proizvodnjo sladoleda tako, da nam bo ostalo na koncu delavnika čimmanj sladoleda?

Različne velikosti sladolednih banjic

Sladoledne banjice najrazličnejših oblik

Tako je, banjice za prodajo sladoleda obstajajo na voljo v različnih velikostih.

Največkrat sladoledarne uporabljajo standardne banjice dolžine 36cm; vseeno svetujemo, da pred naročanjem dobro preverite dimenzije, za katere je dimenzionirna vaša sladoedna vitrina.

Sladoledne banjice so lahko široke 25cm ali pa 16,5cm, obenem pa so dobavljive v različnih globinah.

Za sladolede po katerih imate največ povpraševanja, vam priporočamo uporabo največjih banjic.

Npr. vanilija in čokolada bi skoraj vedno sodili v velike banjice - seveda, če planirate v enem dnevu prodati vso zalogo!

Ostale banjice smiselno kombinirajte - najbolj ekstravagantne okuse (ali pa npr. posebne okuse) postavite v najbolj plitke in ozke sladoledne banjice.

 

 

 

Napovedovanje vrhunca prodaje ter opazovanje upadanja prodaje

Če ste sladoled prodajali vsaj eno sezono lahko že imate občutek v katerih urah dneva se sladoleda največ proda.

Prav tako veste, kdaj je obiskovalcev sladoledarne najmanj.

In seveda - tudi vsak dan se sladoleda ne proda enako veliko, poleg tega pa so npr. sveži in sadni okusi bolj priljubljeni v izredno vročih poletnih dneh, kremni sladoledi pa v hladnejših spomladanskih ali jesenskih dnevih.

Ravno zato vam svetujemo, da dobro sledite prodaji sladoleda obenem pa opazujete katere okuse (in kdaj!) ljudje najraje naročajo.

Na podlagi teh podatkov lahko najbolj optimalno pripravite svojo sladoledno vitrino na prodajo.

Zgoraj smo omenili, da se vanilija in čokolada, ki se najbolje prodajata, izdelata v velikih sladolednih banjicah.

Splača pa se premisliti, če bi v tistih dneh, ko prodaja ni tako velika, namesto ene velike banjice, raje naredili dve polovični?

Na takšen način je polovična količina sladoleda, postavljena v prodajno sladoledno vitrino (kjer je bolj obremenjena zaradi temperaturnih sprememb, svetlobe in oksidacije). Druga polovica pa je v zamrzovalni omari, na varnem in zaščitena pred temperaturnimi šoki. izdelek tako ohrani svojo kakovost in je pripravljen za postavitev v vitrino takoj, ko celoten sladoled iz prve banjice prodate.


Optimalna barvna lestvica izdelave sladoleda

Izdelava sladoleda s Carpigianijevim strojem za sladoled Tu se še enkrat dotaknimo zlatega pravila o izdelavi sladoleda.

Sladolede vedno izdelujte po barvni lestvici, za katero so značilna spodnja pravila:

 

 

 

Sladoled vedno izdelujemo:

  • od svetlega proti temnemu,

  • od sadnega proti mlečnemu,

  • od tistega z manj alergeni, do tistega z veliko alergeni.

Pranje sladolednega stroja po izdelavi vsakega sladolednega okusa pomeni zvišanje stroškov.

Če se znate dobro organizirati in izdelati načrt izdelave sladoledov preden sploh vstopite v sladoledno delavnico je to vaš največji plus.

Naredite si načrt izdelave sladoleda, pri čemer sledite zgornjim trem pravilom.

Na ta način vam sladolednega stroja po vsakem izmetu ne bo treba oprati, saj bo vsak naslednji sladoledni okus prekril prejšnjega.

Vseeno vam pri pripravi sladoledov za alergike svetujemo, da posamezne dele stroja za sladoled ter pripomočke, ki jih pri tem potrebujete res dobro očistite pred uporabo.

O tem smo se razpisali tudi že v članku o tem, kako poteka celotna investicija v sladoledarsko delavnico

Preberite si ga, zagotovo boste izvedeli še kaj zanimivega!

*** *** *** 

Kdo bi si mislil, da lahko s premišljenim načrtom izdelave sladoleda prihrani veliko.

A je res tako!

Nihče, v nobenem poslu, nič ne prepušča naključjem.

In sladoledni posel ni nič drugačen.

Morda vam bo načrtovanje proizvodnje sladoleda v začetni fazi sladoledarske delavnice povzročilo kar nekaj razmišljanja, a prav je tako.

Ravno tako vam ne moremo zagotoviti, da boste vedno zadeli v polno - vsak dan se boste nekaj naučili in spoznali.

A najpomembneje pri vsem tem je, da znate strankam ponudite le najboljši, kakovostni in originalni sladoled.

*** *** ***

Želite biti obveščeni o novostih v naši ponudbi ali pa novih zapisih iz sveta slaščičarstva in sladoledarstva?

Spodaj vpišite vaš elektronski naslov in 1-2x na mesec boste z naše strani prejeli elektronsko pošto.

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.