Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

10 zlatih pravil za upravljanje vaše sladoledne vitrine

Za optimalno delovanje sladoledne vitrine in maksimalno kakovost obrtnega sladoleda smo za vas spodaj zbrali nekaj preprostih pravil.

Prišle vam bodo prav če ste že stari sladoledni maček ali pa o razmišljate o tem, da bi s ponudbo sladoleda razšiili svojo dosedanjo ponudbo.

Sladoledna vitrina je pri prodaji obrtnega sladoleda na kepice zelo pomemben element vsake sladoledne delavnice.

Vzemite si čas in preletite spodnjih 10 zlatih pravil in se pripravite na sladoledno sezono!

1. Atraktivna pozicija in namestitev sladoledne vitrine

Sladoledna vitrina naj bo nameščena v zaprtem prostoru in naj ne bo izpostavljena neposredni sončni svetlobi - to namreč lahko neugodno vpliva na notranjo temperaturo in samo delovanje vitrine.

Če je vitrina nameščena na prostem, je izjemno pomembno, da je primerno zaščitena (npr. v senci dežnika). Poleg tega poskrbite za možnost pokritja oziroma zaprtost v primeru dežja, nevihte ali neurja.

Sladoledna vitrina s stojalom za kornete

Pred sladoledno vitrino naj bo dovolj prostora za obiskovalce. Poskrbite, da bo poleg nje koš za smeti (npr. lončke, serviete), nanjo pa lahko postavite nosač za kornete, krožniček za drobiž.

Na sladoledno vitrino (ali pa poleg nje) lahko date tudi stojalo za kornete ali lončke, servetnik ipd.

2. Mikrolokacija sladoledne vitrine za njeno nemoteno delovanje

Prepričajte se, da je okoli sladoledne vitrine dovolj prostora. To pomeni približno 50cm na vsaki strani, 100 cm zadaj.

Spredaj, pred vitrino, kot rečeno potrebujete prostor za obiskovalce, za njo pa bo vedno stal prodajalec, tako da to ne bi smel biti problem. 

Za hlajenje (ki je v svojem bistvu pravzaprav odvajanje toplote) se mora namreč zrak prosto gibati. In z dovolj prostora med ostalimi elementi in sladoledno vitrino zelo pripomorete k temu, da se prepreči pregrevanje kompresorja in vitrina za sladoled deluje brez težav.

Prav tako naj vitrina ne bo nameščena v bližini drugih virov toplote, klimatskih naprav ali ventilatorjev.

Če ste v fazi prenove vaše prodajalne sladoleda poskrbite tudi, da je v bližini sladoledne vitrine nameščen dotok tekoče vode in odtok. To pa zato, da boste lažje montirali posodo za pranje sladolednih klešč.

Druga opcija je, da sladoled strežete z lopatkami - za vsako banjico boste potrebovali 1 lopatko. Ta je tudi primernejša zaradi preprečevanja navzkrižne kontaminacije z alergeni med posameznimi sladolednimi okusi.

Pogled v sladoledno vitrino z lopatkami

3. Odpiranje in zapiranje sladoledne vitrine

Sladoledna vitrina je navadno zaprta z samozapiralnim rolojem ali pa s pleksi vratci, ki se odpirajo v smeri levo-desno.

Poskrbite, da je rolo oziroma pleksi steklo sladoledne vitrine vedno zaprto.

Odprto naj bo le med postrežbo sladoleda. Le na takšen način boste ohranjali sladoled na vedno optimalni temperaturi za postrežbo. 

4. Električni priključek za sladoledno vitrino

Prepričajte se, da je sladoledna vitrina priključena v električno omrežje in da je stikalo za obratovanje vklopljeno.

Sladoledno vitrino lahko priključite na vtičnico ali pa direktno na varovalko.

Povezovanje s konektorji naj opravi za to usposobljena oseba, saj sicer tvegate pregrevanje in posledično resno škodo na sladoledni vitrini.

Obenem poskrbite, da na enem priključku ali varovalki ne bo priključenih preveč naprav, saj bo to poleti morda zelo obremenilo vaš električni sistem.

Izgled moderne sladoledne vitrine

5. Nastavitev termostata sladoledne vitrine

Prepričajte se, da je termostat zamrzovalnika nastavljen v skladu s priporočili proizvajalca. 

Za dosego kremastega sladoleda, ki je najbolj okusen in najlažji za porcioniranje je priporočljivo nastaviti temperaturo na približno -14°C.

Priporočena temperatura skladiščenja sladolednih banjic je -18°C, ki se največkrat izvaja v pokončnih zamrzovalnih omarah.

Banjice s sladoledom postavite v sladoledno vitrino približno 1 uro pred začetkom prodaje.

Na ta način boste dosegli najboljše rezultate!

6. Z banjicami sladoleda napolnite predhodno ohlajeno sladoledno vitrino

Pred polnjenjem sladoledne vitrine z banjicami sladoleda se vedno prepričajte, da je vitrina dovolj hladna.

Najprej naj vitrina za sladoled doseže temperaturo vsaj -14°C, šele nato jo napolnite s sladolednimi banjicami.

Če boste sladoled postavili v neohlajeno vitrino bo to za posledico lahko imelo bolj stopljeno površino sladoleda.

Stranski pogled na sladoledno vitrino

7. Težave s hlajenjem - ogled priročnika!

Če imate težave pri doseganju zahtevane temperature, preglejte poglavje o odpravljanju težav ustreznem priročniku (navadno je priložen vitrini).

če so težave trdovratnejše, predlagamo, da se obrnete na prodajalca sladoledne vitrine ali pa najbližjega serviserja hladilnih naprav.

8. Redno vzdrževanje čistoče sladoledne vitrine

Zunanjost sladoledne vitrine redno čistite - to je veliko lažje storiti, ko so madeži še sveži, kot pa ko se čez nekaj časa že strdijo.

Pri postrežbi sladoleda pač ne gre brez sladkih kapljic, prstnih odtisov in drugih madežev na zunanji strani stekla vitrine.

Čiščenje sladoledne vitrine

Poleg tega ne pozabite na notranjost sladoledne vitrine. Za označevanje sladolednih okusov lahko uporabite tudi posebne piši-briši tablice.

Po potrebi hladilna rebra sladoledne vitrine pred začetkom ali po koncu sezone dobro izpihajte s kompresorjem. Na ta način bo zrak nemoteno dotekal do njih.

9. Poskrbite za dobro vidnost vašega imena in logotipa, izpostavite dodatno ponudbo

Sladoledno vitrino lahko opremite tudi s posebnimi nalepkami, kjer boste še bolj izpostavili svoje ime, logotip ali ponudbo.

Tukaj pa lahko tudi dodatno obvestite vaše stranke in si olajšate delo (npr. označite smer strežbe, dodatno ponudbo, morebitne alergene v sladoledu, "vesele urice") ipd.

Na sladoledno vitrino lahko napišete tudi zanimiv ali lahko zapomnljiv logotip in tako poskrbite, da si vas bodo stranke lažje zapomnile.

10. Sladoledna vitrina je vaše ogledalo, katerega kupci najprej vidijo

Poskrbite za to, da je vaša sladoledna ponudba atraktivno predstavljena.

Fotografije sladolednih banjic v sladoledni vitrini spadajo med odlične vizualne elemente s katerimi lahko na socialnih omrežjih vaše sledilce obveščate o novostih v vaši ponudbi.

Ne pozabite, da sladoled lahko oblikujete tudi s posebnimi silikonskimi modeli, s katerimi izdelate čudovite vzorce!

Pregledna in razumljivo predstavljena ponudba v sladoledni vitrini pa bo poskrbela za hitro in tekočo prodajo te poletne sladice.

*** ***

Velikokrat se prodajalcem sladoleda zgodi, da jim po koncu delavnika v sladoledni vitrini ostane sladoled.

Preberite si še več o tem, kako je pravzaprav pomembna predpriprava in načrtovanje izdelave sladoleda, da se lahko pri tem tudi kaj prihrani!

 

Želite prejemati še kakšne novice iz sveta slaščic in sladoleda?

Spodaj vpišite vaš elektronski naslov in novičke vam bomo pošiljali 1-2x na mesec.

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.