Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaČe želite, da bodo vaše palačinke res najboljšega okusa, je tako kot pravi recept zanje, pomemben tudi aparat za palačinke. Na srečo vam raznolikost aparatov za palačinke na trgu nudi možnost, da lahko izberete točno tak pekač, kot ste si ga zamislili.
Hkrati pa je lahko to (tako velika raznolikost ponudnikov in aparatov) glavna ovira - v smislu, da vam lahko oteži postopek nakupovanja.
Tu vam bo morda prišel prav naš vodnik za nakup palačinkarja.
V vodiču bomo opisali glavne elemente, na katere je dobro biti pozoren, ko iščete pravi palačinkar.
Seveda se morate najprej odločiti, ali boste šli v nakup električnega palačinkarja ali, če vam možnost to dopušča, boste palačinke pripravljali na klasičen način - torej v ponvici in na plinu. Očitno je, da imata obe vrsti peke palačink svoje prednosti in pomanjkljivosti. Na vas je, da analizirate vsako izmed njih in se odločite. Spodaj smo jih nekaj našteli:
Kje nameravate peči palačinke | Prednosti | Slabosti |
klasično, na ponvi na plinu |
navadno boljša izbira za obstoječe gostinske lokale, ponev se hitreje se segreje, |
palačinke lahko ponujate le v lokalu, večja nevarnost zaradi plinske napeljave, |
na električnem pekaču za palačinke |
palačinke lahko pečete kjerkoli (tudi v premičnih obratih), energetsko učinkovita peka (termostat), navadno večje palačinke. |
navadno traja nekaj časa da se aparat za palačinke segreje, električna napeljava, |
Če gremo naprej, je še en vidik, ki si zasluži vašo pozornost, temperaturno območje aparata za palačinke. Običajno imajo profesionalni pekači za palačinke temperaturno območje med 50 in 300°C.
To je predvsem pomembno zato, ker ima vsak gostinec svoj recept za palačinke ali pa ima posebne zahteve pri pripravi le teh.
Svetujemo vam, da izberete tisti aparat za palačinke, kjer je temperaturno območje termostata širše, saj vam bo to omogoča, da se lahko pripravite na peko na različne načine (peka palačink pozimi na nizkih temperaturah bo lažje potekala, če bo aparat za palačinke nastavljen na višje temperature).
Ni treba posebej poudarjati, da je konstrukcija aparata neizogibno povezana z njegovo vzdržljivostjo - in to je eden izmed pomembnih vidikov, ki ga morate imeti v mislih, ko kupujete novo ali rabljeno gostinsko opremo.
Če želite vaš denar vložiti v profesionalni aparat za peko palačink za vašo kavarno ali slaščičarno, potem izberite pekač s trdno in vzdržljivo konstrukcijo, ki naj bo iz nerjavečega jekla.
Ne samo, da je to pomembno za to, da boste z aparatom spekli veliko palačink, olajšalo vam bo tudi končno dnevno čiščenje. To pa je gotovo vidik, ki ga ne gre zanemariti.
Dobro očiščen aparat je med peko palačink gotovo lepši za gosta, ob umazanem, ga bo namreč morda minila želja po nakupu palačink pri vas!
Običajno ima profesionalen aparat za peko palačink površino za peko izdelano iz litega železa oziroma gize. "Zakaj iz litega železa?" - se boste morda vprašali.
Znano je, da se plošča iz litega železa v primerjavi z aluminijevo ali inoks ploščo segreva bolj enakomerno. Prav zaradi te lastnosti je ta tip plošče najboljši za pripravo palačink. Z redno peko in oljenjem takšne kuhalne površine se nanjo ne bo prijelo nič (angleži temu rečejo "seasoning cast iron").
Z ustrezno nego lahko litoželezna plošča aparata za palačinke ostane tako dobra kot je bila, ko je spekla prvo palačinko.
Druga možnost je plošča s posebnim premazom proti prijemanju. Takšne plošče naj ne bi bilo treba oljiti, hkrati pa naj bi premaz skrbel za lažje obračanje in izdelavo palačink. Pri tem naj vas opozorimo, da boste morali VSE na takem tipu plošče delati z bodisi silikonskimi, lesenimi ali temperaturno obstojnimi plastičnimi špatulami ali prijamalkami. Kakršnokoli drgnjenje s kovinskimi pripomočki lahko rani premaz na površini plošče, kar se bo odrazilo tudi na peki palačink.
Naš nasvet je, da izberete ploščo izdelano iz litega železa, katero lahko pred vsako peko palačink precizno naoljite tako, da uporabite olje v spreju.
Koliko palačink nameravate speči na dan? Na uro?
Odgovor na to vprašanje je bistvenega pomena pri iskanju aparata za palačinke.
Če menite, da bo vaš (premični) obrat izredno dobro prodajal palačinke, je morda smiselno razmisliti o tem, da bi kupili dvojni aparat za palačinke - ta vsekakor zasede manj prostora kot pa dva enojna!
Kljub temu, če želite samo popestriti svoj jedilnik s palačinkami, si omislite enojni palačinkar.
Morda pa boste čez čas hoteli ponuditi vaflje in boste potrebovali pekač za vaflje!
Pri nekaterih aparati za palačinke boste lahko izbirali med ročnim in termostatskim krmiljenjem (čeravno gre trend v smeri termostatskega krmiljenja). Večina kupcev se odloči za ročno krmiljenje takrat, ko predvidevajo, da so sami bolj zanesljivi.
Navadno pa s palačinkarjem upravlja cela vrsta zaposlenih in tudi študentov. Termostatsko krmiljenje je enostavno in omogoča enostavno in hitro učljivo peko palačink.
Sčasoma boste opazili, da različna temperaturna območja dajejo različne rezultate v različnih pogojih - npr. peka znotraj gostinskega obrata ali zunaj na mrazu bo potrebovala drugačno temperaturo za enako dober rezultat. Kot vedno, vam tudi tu priporočamo testiranje!
Pri izbiri aparata za peko palačink morate vedno upoštevati njegovo velikost glede na postavitev vaše kuhinje. Običajno sta velikost enote in njena moč povezani, seveda pa ni nepomembno kakšne oblike je aparat za palačinke.
Enojni aparati so lahko okrogle oblike, ali pa kvadratne, medtem ko so dvojni aparati za palačinke skoraj vedno pravokotne oblike. Predvsem okrogli palačinkarji so na videz najbolj praktični, vendar bodo zavzeli skoraj enako prostora kot kvadratni; hkrati jih je treba
upravljati pazljivo, saj je plošča za peko navadno večja kot ohišje.
Vseeno upoštevajte, da morate poleg palačinkarja imeti prostor še za merilno posodo za maso za palačinke, palični mešalnik, špatulo za obračanje palačink in leseno palčko za razmaz mase za palačinke.
Prav tako se dobro pozanimajte o moči varovalk, na katere so povezane vaše vtičnice v kuhinji oziroma v prostoru, kjer boste pripravljali palačinke. Preslabo povezana ali načrtovana električna instalacija je lahko zelo nevarna in bi se lahko stopila, če bi bil aparat za palačinke vklopljen več ur!
Večina aparatov ima moč med 2000 in 4000 W.
Poskrbite torej, da bo vaš aparat za peko palačink skladen z močjo, ki jo prenese varovalka, prav tako naj v (neposredni) bližini ne bo tekoče vode, da preprečite morebitno škropljenje po aparatu.
Ko boste nekaj časa uporabljali aparat za palačinke (in spekli veliko palačink), boste opazili, da se je na plošči oblikovala skorja. Morda se zdi, kot da bi se kovina hotela odlepiti. Pravzaprav je to zgolj skorja poprej pečenih palačink. To plast najlažje odstranite s kovinsko lopatico ali z grobim brus papirjem s krožnimi gibi. Ni vam treba skrbeti, da bi opraskali kovino - seveda le, če gre za površino iz gize!
Pri površini s protiprijemnim premazom predlagamo, da površino po vsaki peki obrišete z mehko in vlažno krpo, pri tem pa pazite, da se ne opečete. Po čiščenju spet naoljite ploščo in že ste pripravljeni na peko nove palačinke.
Po večdnevni uporabi palačinkarja (s ploščo iz gize!), bo skorja morda debelejša in je ne boste uspeli odstraniti na zgoraj opisani način. Na tej točki se boste morda morali odločiti za profesionalno peskanje (čiščenje pod pritiskom). Vendar bo po tem postopku plošča aparata za peko palačink izgledala kot nova!
Trg je dandanes dobesedno preplavljen z različnimi aparati in aparat za peko palačink je tudi med njimi. Ključnega pomena je, da veste po katerem ključu izbirate oziroma primerjate aparate med seboj.
Glavno pa je, da izberete takšen aparat za palačinke, ki bo ustrezal vašim potrebam in seveda pekel odlične palačinke za vaše goste. In seveda takšnega, katerega bo lahko vzdrževati!
V primeru dodatnih vprašanj glede aparatov za palačinke, mešanice za pripravo mas in čokoladnih krem ali marmelad smo vam vedno na voljo na telefonski številki 053334676 ali pa preko spletne pošte prodaja@makabo.si!