Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaMalaga sladoled je vrsta sladoleda, ki je narejen iz smetane, sladkorja in jajc. Posebnost te vrste sladoleda je dodatek rozin, ki so bile predhodno marinirane v posebnem sladkem desertnem vinu.
Seveda pa se malaga sladoled v različnih kombinacijah pojavlja tudi z drugimi alkoholnimi pijačami, največkrat s (cenejšim) rumom.
Sladoled iz Malage, kot mu tudi pravijo nekateri, je bil na višku svoje popularnosti predvsem v sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ampak od takrat naprej je zanj skorajda vedno rezervirano mesto v vsaki sladoledni vitrini.
Ne glede na to, ali uživate v okusu tega specifičnega sladoleda ali pa ga izdelujete, je zelo pomembno, da poznate njegovo ozadje, izvor in izpeljanke!
Torej, začnimo!
Po njegovem lastnem pripovedovanju naj bi malaga sladoled izumil Prudente Dimas Mira v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Zgodilo naj bi se v sladoledarni "Heladeria Mira" v Malagi.
Izvirni recept sestavljajo samo tri sestavine - to so mleko, rozine in Marsala, posebno, sladko vino iz Malage. Prav zaradi mleka lahko rečemo, da je sladoled malaga res "španski" - v nasprotju z italijanskim sladoledom, ki je izdelan s smetano.
Po nekaterih drugih podatkih pa naj bi bile slaščice z rumom in rozinami razširjene že prej, in to veliko prej!
Tradicionalno naj bi bile slaščice izdelane z rozinami malaga - te pa naj bi bile izdelane iz posebne sorte muškata, ki izvira iz Aleksandrije. Grozdje vsebuje veliko sladkorja in velja za eno najstarejših gensko nespremenjenih grozdnih trt.
Prvotno so bile prav te rozine namočene v vinu in dodane različnim sladicam in pecivom, oziroma uporabljene tudi za sladoled, kateri naj bi po okusu spominjal na današnji malaga sladoled!
Sicilijanci naj bi bili prvi, ki so ustvarili sladoled malaga iz njihovega tradicionalnega vina marsala. Vendar so se časi od takrat spremenili!
Konec 17. stoletja je prišlo do velikega povečanja proizvodnje sladkorja in posledično tudi belega ruma na Karibih. Ko so ti izdelki začeli prihajati na evropski trg, so spremenili številne tradicionalne recepte.
Izkazalo se je, da je bil beli rum zaradi svojega sladkega, a lahkega okusa odličen nadomestek za vino pri pripravi malaga sladoleda.
Ravno zato naj bi se začela "brisati" meja med klasičnim malaga sladoledom in novodobnim nadomestkom zanj, ki sliši na kombinacijo ruma in rozine (Rum & raisins ipd.).
Najlažje lahko malaga sladoled pripravite tako, da uporabite našo sladoledno pasto Malaga. Za profesionalce takšna kombinacija pomeni odličen prihranek časa, nudi pa rezultat, kateremu zaupajo številni sladoledarji po celem svetu.
Sladoledno pasto z okusom malage pa pa lahko uporabljate tudi za izdelavo slaščic oziroma tort, aromatiziranje krem in dekoracijo točenega sladoleda. Špansko malago lahko gostu predstavite na veliko načinov!
Seveda pa lahko izdelate malaga sladoled tudi doma, in to v kar nekaj verzijah.
Za enostaven sladoled malaga vzemite pest suhih sladkih rozin in jih za en teden namočite v dober (beli) rum. Nato jih odcedite in jih vmešajte v vanilijev sladoled!
Za malo dodatne zabave po vrhu tik pred postrežbo dodajte kapljico ruma.
Bolj enostavno kot tako ne bo šlo! Vanilijev sladoled uporabite kot osnovo in ga dodelajte!
Seveda si lahko enostaven malaga sladoled pripravite tudi sami doma. Če imate aparat za izdelavo sladoleda bo šlo zelo hitro, drugače pa predlagamo mešanje vsebine posode v zamrzovalniku vsako uro. Na takšen način boste počasi vmešali zrak v sladoledno zmes in pripravili čisto pravi sladoled.
Potrebovali boste:
Na štedilnik pristavite majhen lonec. Vanj dajte ruma in rozine. Počasi mešajte in počakajte, da vse rozine vpijejo rum. Lonec odstranite iz štedilnika in rozine ohladite!
V mleko dodajte vanilijo in lonec postavite na ogenj, segrejte pa ga skoraj do vrelišča!
Penasto umešajte sladkor in rumennjake, tej mešanici pa dodajte približno 1/4 vanilijevega mleka in spet dobro premešajte.
To zmes nato vlijte v preostanek mleka in na nizkem ognju kuhajte še približno 20-30 minut, dokler se zmes ne zgosti. Zmes ohladite in nadaljujte z izdelavo sladoleda!
Stepite smetano in jo vmešajte v zmes, nato pa začnite z izdelavo sladoleda. S strojčkom bo šlo hitreje, če pa ga nimate, posodo z vanilijevo mlečno mešanico postavite v zamrzovalnik.
Po eni uri ga zmiksajte z električnim mešalnikom in spet ga dajte v zamrzovalnik.
To naredite približno štirikrat oziroma dokler ne bo zmes podobna pravemu sladoledu. Nato v mešanico dodajte namočene rozine in še 0,1dcl ruma.
Sladoled pustite v zamrzovalniku še približno 1 uro, nato pa ga svojim gostom že lahko postrežete!
Za pravi malaga sladoled boste potrebovali Marsalo, vino iz Sicilije. Ta tip vina je med drugim pridelan z uporabo sort belega grozdja Grillo, Inzolia, Catarratto in Damaschino. Marsala vsebuje približno 15–20 vol.% alkohola. Različna vina Marsala so razvrščena glede na barvo sladkost; navadno pa jih lahko najdete v vseh bolje založenih trgovinah z živili.
Za tale sladoledni recept za malaga sladoled potrebujete:
Rozine najprej poparite z vrelo vodo in jih odcedite. Nato jih dajte v posodo skupaj z vinom in jih namakajte približno 1 uro.
Rumenjake stepite s sladkorjem in mleto vanilijo do lepe, enakomerno penaste mase. Med mešanjem dodajte hladno mleko.
Dobro ohlajeno smetano stepite v trd sneg in vmešajte v zmes.
Dodajte še prepojene rozine, nato pa vse skupaj dodobra ohladite.
Zmes nalijte v aparat za sladoled oziroma postopajte kot zgoraj, če boste sladoled izdelovali brez aparata.
Zaradi vsebnosti ruma ali vina, ki ju ne gre podcenjevati, sladoled malaga ni primeren za otroke ali nosečnice. Bodite torej pozorni na to, da, v primeru da sladoled prodajate, to vidno označite!
Druga možnost je, da pripravite malaga sladoled v brezalkoholni verziji. Rozine namočite v jabolčnem soku, seveda pa lahko uporabite tudi aromo ruma - čeprav tudi ta vsebuje nekaj procentov alkohola!
Seveda lahko naredite tudi bolj "lokalni" malaga sladoled! Uporabite lahko vino oziroma predikat kakšnega slovenskega vinarja - pozna trgatev ali pa npr. ledena trgatev združena s taistimi rozinami, bi bila zadetek v polno za sladoled kakšni nobel restavraciji.
Vsekakor pa je malaga sladoled odlična ideja za vse, ki želite, da praznovanja niso suhoparna. Čeravno gre za sladoled z nezavidljivo preteklostjo, ga prav kombinacija enostavnih sestavin in kančka alkohola naredi odličnega spremljevalca novodobnih zabav!
Za vsa dodatna vprašanja, informacije ali druga pojasnila smo vam na voljo na telefonski številki (05) 333 46 76 ali preko elektronske pošte shop@makabo.si.
Te zanimajo novi sladoledni recepti? Bi rad izvedel več o gostinstvu, sladoledarstvu in slaščičarstvu?
Vpiši svoj e-mail in se še danes naroči na zanimive novice!