Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Malaga sladoled - o njegovi zgodovini, receptih ipd.

Malaga sladoled je vrsta sladoleda, ki je narejen iz smetane, sladkorja in jajc. Posebnost te vrste sladoleda je dodatek rozin, ki so bile predhodno marinirane v posebnem sladkem desertnem vinu.

Seveda pa se malaga sladoled v različnih kombinacijah pojavlja tudi z drugimi alkoholnimi pijačami, največkrat s (cenejšim) rumom.

Sladoled iz Malage, kot mu tudi pravijo nekateri, je bil na višku svoje popularnosti predvsem v sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ampak od takrat naprej je zanj skorajda vedno rezervirano mesto v vsaki sladoledni vitrini.

Ne glede na to, ali uživate v okusu tega specifičnega sladoleda ali pa ga izdelujete, je zelo pomembno, da poznate njegovo ozadje, izvor in izpeljanke!

Torej, začnimo!

Kdo je izumil malaga sladoled? Je sladoled z rumom in rozinami res prava "malaga"?

Po njegovem lastnem pripovedovanju naj bi malaga sladoled izumil Prudente Dimas Mira v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Zgodilo naj bi se v sladoledarni "Heladeria Mira" v Malagi.

Izvirni recept sestavljajo samo tri sestavine - to so mleko, rozine in Marsala, posebno, sladko vino iz Malage. Prav zaradi mleka lahko rečemo, da je sladoled malaga res "španski" - v nasprotju z italijanskim sladoledom, ki je izdelan s smetano.

Po nekaterih drugih podatkih pa naj bi bile slaščice z rumom in rozinami razširjene že prej, in to veliko prej!

Malaga sladoled je odlična poletna osvežitev

Tradicionalno naj bi bile slaščice izdelane z rozinami malaga - te pa naj bi bile izdelane iz posebne sorte muškata, ki izvira iz Aleksandrije. Grozdje vsebuje veliko sladkorja in velja za eno najstarejših gensko nespremenjenih grozdnih trt.

Prvotno so bile prav te rozine namočene v vinu in dodane različnim sladicam in pecivom, oziroma uporabljene tudi za sladoled, kateri naj bi po okusu spominjal na današnji malaga sladoled!

Sicilijanci naj bi bili prvi, ki so ustvarili sladoled malaga iz njihovega tradicionalnega vina marsala. Vendar so se časi od takrat spremenili!

Konec 17. stoletja je prišlo do velikega povečanja proizvodnje sladkorja in posledično tudi belega ruma na Karibih. Ko so ti izdelki začeli prihajati na evropski trg, so spremenili številne tradicionalne recepte.

Izkazalo se je, da je bil beli rum zaradi svojega sladkega, a lahkega okusa odličen nadomestek za vino pri pripravi malaga sladoleda.

Ravno zato naj bi se začela "brisati" meja med klasičnim malaga sladoledom in novodobnim nadomestkom zanj, ki sliši na kombinacijo ruma in rozine (Rum & raisins ipd.).

Kako pripraviti malaga sladoled?

Najlažje lahko malaga sladoled pripravite tako, da uporabite našo sladoledno pasto Malaga. Za profesionalce takšna kombinacija pomeni odličen prihranek časa, nudi pa rezultat, kateremu zaupajo številni sladoledarji po celem svetu.

Sladoledno pasto z okusom malage pa pa lahko uporabljate tudi za izdelavo slaščic oziroma tort, aromatiziranje krem in dekoracijo točenega sladoleda. Špansko malago lahko gostu predstavite na veliko načinov!

Seveda pa lahko izdelate malaga sladoled tudi doma, in to v kar nekaj verzijah.

"Najhitrejši" malaga sladoled

Za enostaven sladoled malaga vzemite pest suhih sladkih rozin in jih za en teden namočite v dober (beli) rum. Nato jih odcedite in jih vmešajte v vanilijev sladoled!

Za malo dodatne zabave po vrhu tik pred postrežbo dodajte kapljico ruma.

Bolj enostavno kot tako ne bo šlo! Vanilijev sladoled uporabite kot osnovo in ga dodelajte!

Malaga sladoled sodi tudi v visoko kulinariko

Malaga sladoled kot rum & raisins verzija

Seveda si lahko enostaven malaga sladoled pripravite tudi sami doma. Če imate aparat za izdelavo sladoleda bo šlo zelo hitro, drugače pa predlagamo mešanje vsebine posode v zamrzovalniku vsako uro. Na takšen način boste počasi vmešali zrak v sladoledno zmes in pripravili čisto pravi sladoled.

Potrebovali boste:

  • 500 ml polnomastnega mleka.
  • 200 ml smetane za stepanje (lahko uporabite živalsko ali rastlinsko),
  • 5 rumenjakov,
  • vanilijeva pasta, 1 žlička (uporabite lahko tudi vanilijev sladkor ali pa vanilijev ekstrakt),
  • 70g sladkorja,
  • 100g rozine sultanine,
  • približno 60g ruma.

Na štedilnik pristavite majhen lonec. Vanj dajte ruma in rozine. Počasi mešajte in počakajte, da vse rozine vpijejo rum. Lonec odstranite iz štedilnika in rozine ohladite!

V mleko dodajte vanilijo in lonec postavite na ogenj, segrejte pa ga skoraj do vrelišča!

Penasto umešajte sladkor in rumennjake, tej mešanici pa dodajte približno 1/4 vanilijevega mleka in spet dobro premešajte.

To zmes nato vlijte v preostanek mleka in na nizkem ognju kuhajte še približno 20-30 minut, dokler se zmes ne zgosti. Zmes ohladite in nadaljujte z izdelavo sladoleda!

Stepite smetano in jo vmešajte v zmes, nato pa začnite z izdelavo sladoleda. S strojčkom bo šlo hitreje, če pa ga nimate, posodo z vanilijevo mlečno mešanico postavite v zamrzovalnik.

Po eni uri ga zmiksajte z električnim mešalnikom in spet ga dajte v zamrzovalnik.

To naredite približno štirikrat oziroma dokler ne bo zmes podobna pravemu sladoledu. Nato v mešanico dodajte namočene rozine in še 0,1dcl ruma.

Sladoled pustite v zamrzovalniku še približno 1 uro, nato pa ga svojim gostom že lahko postrežete!

Pravi malaga sladoled za sladokusce

Za pravi malaga sladoled boste potrebovali Marsalo, vino iz Sicilije. Ta tip vina je med drugim pridelan z uporabo sort belega grozdja Grillo, Inzolia, Catarratto in Damaschino. Marsala vsebuje približno 15–20 vol.% alkohola. Različna vina Marsala so razvrščena glede na barvo sladkost; navadno pa jih lahko najdete v vseh bolje založenih trgovinah z živili.

Za tale sladoledni recept za malaga sladoled potrebujete:

  • 80g rozin,
  • 4 jajčni rumenjaki,
  • 130g finega kristalnega sladkorja,
  • 2 žlička mlete vanilije (uporabite lahko tudi nasekljan vanilijev strok)
  • 500 ml mleka,
  • 300g sladkana smetana,
  • 4 žlice vina Marsala (najdete ga npr tudi v večjih trgovskih centrih, kot je npr. Spar)..

Za pravi malaga sladoled boste potrebovali vino Marsala iz Sicilije

Rozine najprej poparite z vrelo vodo in jih odcedite. Nato jih dajte v posodo skupaj z vinom in jih namakajte približno 1 uro.

Rumenjake stepite s sladkorjem in mleto vanilijo do lepe, enakomerno penaste mase. Med mešanjem dodajte hladno mleko.

Dobro ohlajeno smetano stepite v trd sneg in vmešajte v zmes.

Dodajte še prepojene rozine, nato pa vse skupaj dodobra ohladite.

Zmes nalijte v aparat za sladoled oziroma postopajte kot zgoraj, če boste sladoled izdelovali brez aparata.

Na kaj se splača biti pozoren, ko izdelujete malaga sladoled?

Zaradi vsebnosti ruma ali vina, ki ju ne gre podcenjevati, sladoled malaga ni primeren za otroke ali nosečnice. Bodite torej pozorni na to, da, v primeru da sladoled prodajate, to vidno označite!

Druga možnost je, da pripravite malaga sladoled v brezalkoholni verziji. Rozine namočite v jabolčnem soku, seveda pa lahko uporabite tudi aromo ruma - čeprav tudi ta vsebuje nekaj procentov alkohola!

Seveda lahko naredite tudi bolj "lokalni" malaga sladoled! Uporabite lahko vino oziroma predikat kakšnega slovenskega vinarja - pozna trgatev ali pa npr. ledena trgatev združena s taistimi rozinami, bi bila zadetek v polno za sladoled  kakšni nobel restavraciji. 

Vsekakor pa je malaga sladoled odlična ideja za vse, ki želite, da praznovanja niso suhoparna. Čeravno gre za sladoled z nezavidljivo preteklostjo, ga prav kombinacija enostavnih sestavin in kančka alkohola naredi odličnega spremljevalca novodobnih zabav!

 

Za vsa dodatna vprašanja, informacije ali druga pojasnila smo vam na voljo na telefonski številki (05) 333 46 76 ali preko elektronske pošte shop@makabo.si.

 

Te zanimajo novi sladoledni recepti? Bi rad izvedel več o gostinstvu, sladoledarstvu in slaščičarstvu?

Vpiši svoj e-mail in se še danes naroči na zanimive novice!

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.