Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaSladke magdalenice ... tej krhki, sladki piškotki, ki s svojo preprosto in po vsem svetu znano obliko spominjajo na školjke.
Le kdo jih ne pozna?
Izvor teh majhnih, školjkastih piškotkov do danes še ni popolnoma znan. O njih krožijo številne zgodbe in legende - od te, da izvirajo iz dvorca Versailles, do druge, ki pravi, da naj bi jih v Francijo prinesla majhna deklica z imenom Madeleine iz svojega romanja po Santiagu de Composteli v Galiciji.
Prva pisana omemba (in tudi recept) za magdalenice pa izvira iz Francije, iz sredine 18. stoletja – natančneje 1758. Lord Southwell naj bi takrat moral pripraviti "torte à la Magdeleine in druge majhne sladice."
Pekač za magdalenice je bil najprej kovinski, svoj komercialni uspeh pa je dosegel šele v 19. stoletju, ko so magdalenice kuharski pisci začeli omenjati v svojih kuharskih knjigah. Širitev recepta za magdalenice pa je pomenila, da so "madeleines" ali "petite madeleines" postala zelo pomembna slaščica najprej meščanskega francoskega prebivalstva nato pa so dosegle tudi globalno prepoznavnost..
Dandanes so magdalenice poznane po celotnem svetu. Čeprav originalen recept ne navaja, so poznane številne različice magdalenic - od takšnih, ki so narejene z oreški (npr. mandlji), do limonovih magdalenic, ki vsebujejo sok ali pa nastrgano lupinico limone.
Poleg tega pa številni radi svoj recept za magdalenice še obogatijo - npr. tako, da jih pomočijo v čokolado za oblivanje ali pa okrasijo s kokosovo moko.
*** *** ***
Spodaj predstavljen recept je za približno 48 magdalenic (to je za 4 pekače).
Predlagamo vam, da si testo pripravite vnaprej, lahko že prejšnji dan, vsekakor pa vsaj 4-6 ur pred peko.
Po peki pustite, da se magdalenice hladijo približno 30 minut, nato pa jih okrasite ali pa postrezite takšne, kot so.
V skledi zmešamo jajca s sladkorjem.
S konico noža postrgajte vsebino vanilijevega stroka in jo vmešajte skupaj z mlekom v maso.
Nato dodajte moko in pecilni prašek in dobro premešajte.
Na koncu dodajte še margarino z maslom (lažje bo, če boste margarino pred tem imeli nekaj minut na sobni temperaturi).
Maso postavite v hladilnik in jo pustite, da počiva vsaj 4-6 ur, raje več.
Pečico segrejte na 200°C, pekli boste z ventilacijo.
Pekač za magdalenice namastite (uporabite lahko olje v spreju).
Maso nanesite z žlico ali pa z dresirno vrečko, kakor vam je lažje; vdolbinice napolnite do 3/4 višine, ne čisto do vrha!
Pekač za magdalenice postavite v pečico in takoj znižajte temperaturo na 160 °C.
Pecite približno 10 minut oziroma dokler magdalenice ne postanejo zlatorumene. Previdno! Če bodo magdalenice predolgo v pečici, lahko postanejo grenke!
Po peki jih stresite iz pekača in jih na mreži za oblivanje obrnjene na robe pustite približno 30 minut, da se dodobra ohladijo.