Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaTrenutni izziv za številne gostinske lokale je, kako poenostaviti svoje jedilnike in hkrati zagotoviti odlične jedi, po katerih hrepenijo stranke. Eden izmed najpreprostejših načinov je ta, da v vašo obstoječo ponudbo dodate vaflje.
Odlični pekač ali aparat za peko vafljev je dandanes na voljo po zelo dostopnih cenah. Poleg tega številni dobaviteljiza gostince (tudi mi, seveda) ponujamo tudi cenovno ugodne lešnikove, čokoladne ali sadne namaze, topinge in ostale dekoracije s katerimi lahko okrasite oziroma obogatite vaš krhek in hrustljav vafelj. Cenovno ugodna rešitev za obe strani - potrošnike in gostince - pa je navadno najboljša izbira in prinese obojim zadovoljstvo.
Da se razumemo, pekač za vaflje si lahko omislite tudi za domačo uporabo, tale vodnik pred vami pa je namenjen gostincem, ki za peko potrebujejo robusten, a hkrati hiter in zanesljiv pekač za vafle.
Spodaj opisane ideje lahko smiselno uporabite tudi za nakup npr. rabljene ali ostale gostinske opreme.
Vaflje najpogosteje najdemo na jedilniku v hotelih, slaščičarnah, gostinskih lokalih, trgovinah s sladoledom ter uličnih vozičkih oziroma v premičnih gostinskih obratih. Del tega, kar dela vaflje tako posebne, so kuharji, ki jih znajo pripraviti na tisoč in en način - in gostje nenehno iščejo nove in odlične prigrizke.
Vaflji že zaradi svoje dolge zgodovine vzbujajo nostalgijo za vsako generacijo, saj so pogosto najljubši v otroštvu. In to ne glede na to, ali smo si jih takrat zaželeli v soboto zjutraj doma ali v slaščičarni na izletu!
Kljub nostalgičnim elementom vaflji niso stvar preteklosti, daleč od tega. Pravi chefi in gurmani lahko iz še tako preprostega vaflja "iztisnejo" različne kombinacije:
Dandanes se kuhar lahko tudi z vaflji izraža na več načinov. Naravna barvila omogočajo obarvanje testa za vaflje. Z različnimi sladkornimi nadomestki so lahko vaflji primerni tudi za ljudi s posebnimi dietami.
Rastlinska mleka in nadomestek jajc lahko poskrbita, da so vaflji pripravljeni tudi na veganski način. Dodatek pikantih začimb jih lahko z malo domišljije spremeni v mehiške vaflje!
Možnosti je takorekoč ogromno!
Mimogrede, 25. marec je mednarodni dan vafljev. Na ta dan lahko (predvsem na socialnih omrežjih) pričakujete poplavo vafljev pripravljenih na tisoč in en način.
Predlagamo vam, da raziskujete v smeri spodnjih hashtagov: #waffle #waffles #wafflehouse #bubblewaffle #belgianwaffle #wafflelove #wafflelover
V visoki kuhinji se vaflji enako dobro znajdejo; tudi Gordon Ramsey je zapisal recept za odlične vaflje in vredno ga je poskusiti (povezava).
Poleg vsega zgoraj napisanega, pa so vaflji ena redkih jedi, ki se po vsem svetu povsem naravno znajdejo na meniju tako za zajtrk, kot tudi za kosilo, večerjo ali pa sladico - in, kot rečeno, v vseh mogočih različicah.
Za restavracije in gostilne je vafelj ena izmed jedi z visoko maržo, za gosta pa možnost, da okusi to slastno, hrustljavo in puhasto jed!
Tako kot poznamo več različnih tipov pekačev za vaflje, lahko z njimi pripravimo tudi različne tipe vafljev. Načeloma lahko vse pekače in aparate za vaflje predstavimo v treh kategorijah, ki so:
Glavna razlika med temi pekači je predvsem v debelini vaflja ter v njegovem končnem izgledu. belgijski vaflji so pravzaprav klasični vaflji, značilni po svojih kvadratnih "žepkih". Mehurčkasti vaflji, oziroma "bubble" vaflji pa se bohotijo s svojo napihnjeno strukturo, v katero jih prisili vrsta pekača. Vaflji za izdelovanje kornetov pa so po drugi strani izredno tanki, po okusu pa precej bolj hrustljavi kot mehki.
Torej, glede na to, katere vaflje bi radi pripravljali si izberite pekač zanje. Vrsta vafljev pravzaprav določa pekač, čeravno nekateri (dražji modeli) pekačev omogočajo tudi menjavo plošče.
A oglejmo si najprej posamezne tipe vafljev.
Puhasti belgijski vaflji izvirajo že iz srednjega veka, in izgleda, da ne bodo še tako kmalu izginili, saj so postali svetovno znani. Američani imajo privilegij uživati v vafljih v belgijskem slogu od zgodnjih šestdesetih let prejšnjega stoletja, kjer so debitirali na svetovnem sejmu v Seattlu; v Evropi pa so (pod tem istim imenom) bili predstavljeni "že" leta 1958 na svetovni razstavi v Bruslju.
Ime naj bi dobili prav po tem, da Američani Bruslja niso znali povezati kot glavno mesto Belgije - zato so jim to olajšali in vafelj predstavili kot "belgijski vafelj".
Ta tip vafljev izvira iz Hongkonga, v zadnjih letih pa dobiva tudi v Evropi vedno večji zagon. Jajčni vafelj, v izvirnem kantonskem jeziku gai daan jai (雞蛋 仔), je okrogla stvaritev, ki ima mehurčkasto (ali jajcem podobno) strukturo.
Takšbna struktura se tvori zaradi pečenja testa za vaflje med dvema ploščama, ki sta polna majhnih polkrogel - vanje se testo med peko napihne in tako tvori značilno strukturo "bubble" vaflja.
V kitajskih četrtih po celotnih ZDA, zlasti pa v New Yorku, jih včasih imenujejo hongkonške torte. En kos "bubble" vaflja ima lahko okoli 20 do 35 majhnih "kroglic".
Jajčni vaflji so med najbolj priljubljenimi "uličnimi prigrizki" v Hongkongu in so bili uvrščeni na prvo mesto 100 najbolj priljubljenih uličnih prigrizkov tega slavnega velemesta.
Vafljevi korneti so postali znani v začetku 20. stoletja - ko so v vročem poletnem dnevu izdelali znano kombinacijo s sladoledom.
Rolani sladki korneti (dandanes tudi potopljeni v čokolado ali dekorirani z različnimi sladkornimi dekoracijami) popestrijo sladoled s svojo sladko hrustljavostjo. Malo sladoledarn ponuja sveže pečene kornete, saj se morajo ti najprej strditi.
Zato pa se je ta veja industrije zelo razvila, kar pomeni, da lahko naročite različne vrste kornetov - med zadnjimi najbolj popularnimi so zagotovo mini korneti!
Torej, ko izberete kateri tip vaflja boste svojim gostom ponudili, vam bomo podrobneje razložili na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu pekača za vaflje!
Izgled aparata za peko vafljev je eno, njegova uporabnost pa je zelo odvisna od materialov iz katerih je izdelan. Na kaj je torej potrebno biti pozoren, ko se pripravljamo za nakup opreme s katero bomo pripravljali vaflje?
Spodaj na sliki si lahko posamezne dele aparata za vaflje ogledate na sliki, kasneje so še podrobneje razloženi.
Prodajalci vafljev pečejo na posebnih aparatih. Ti aparati grejejo rešetke, oziroma površino za peko, ki na vafljih ustvarijo posebno teksturo ali vzorce. V nekaterih primerih so plošče aparata za vaflje stalni del stroja (slika aparata za obračanje) in jih ni mogoče odstraniti. Takšne plošče niso vedno izdelane iz litoželezne plošče, ampak pogosto iz (cenejše) kovine s premazom proti prijemanju.
Velikorat pa so plošče izdelane iz litega železa, odstranljive, kar v končni fazi poenostavi čiščenje. V primeru zelo zapečenih ostankov vafljev lahko le-te odstranite s pomočjo železne ščetke, ob koncu sezone pa lahko plošče tudi speskate.
Vsekakor pa upoštevajte zlato pravilo in plošče aparata za vaflje pred čiščenjem vedno pustite, da se dodobra ohladijo!
Nekateri aparati so klasični, kar pomeni, da delujejo kot toaster. Spet drugi aparati pa imajo možnost vrtenja. To pomeni, da se tekoča masa za vaflje lažje porazdeli po celotni površini za peko, tako pripravljeni vaflji pa so tudi bolj puhasti in enakomerno porjavijo.
Opozorilne lučke in zvočni signali lahko zelo pripomorejo pri peki vafljev. Opozorila so dobrodošla, saj nas opozorijo, da so vaflji pripravljeni.
Optimizacija delavnega procesa je zelo važna, saj razbremeni delavno osebje, hkrati pa omogoča najboljše rezultate - super odlično pečene vaflje!
Pladnji za kapljanje zbirajo morebitne zapečene dele vafljev, drobtine, odtekajočo maso za vaflje ali morebiten višek olja (za to obstaja rešitev - olje v spreju). Pladnji so lahko odstranljivi in so pogosto izdelani iz nerjavečega jekla; največkrat so tudi pralni v pomivalnem stroju. V primeru da pladnja nimate, vam lahko pride prav tudi kakšna nižja GN posoda ali pladenj.
Za preizkus oziroma testiranje peke vafljev bo zadostoval enojni pekač za vaflje. Vkolikor boste videli, da vam je prodaja dobro stekla, pa se lahko odločite tudi za dvojni pekač.
Namesto da bi torej kupovali še en pekač, si omislite dvojnega in z njim boste naenkrat spekli dvojno količino vafljev!
Dvojni pekač zasede tudi manj prostora kot dva enojna!!!
Natančno odmerjenje sestavin za pripravo testa je odločilnega pomena, hkrati pa je enako pomembno doziranje mase v aparat za vafle. Največkrat merilna žlica ali skledica aparatu ne bo priložena, zato vam svetujemo, da aparat stestirate, da dobite občutek oziroma pravo merico (dovolj veliko zajemalko) da bodo vaflji ravno prav veliki.
Na ta način boste zmanjšali kalo, ohranili čist delovni prostor in spekli veliko več vafljev.
Špatule za morebitno obračanje ali jemanje vafljev iz aparata naj bodo leseni! Na to bodite še posebej pozorni, če je površina za peko izdelana iz protilepljivega premaza, katerega boste s kovinsko špatulo (pre)hitro opraskali. Dobro se izkažejo tudi podobni kuhinjski pripomočki izdelani iz netopljive plastike ali silikona.
Če se odločate o tem, ali bi poskusili s peko vafljev si izberite opremo, katera naj bo temu primerna. Za peko vafljev doma ne potrebujete profesionalnega stroja, vendar tudi z domačim, hobi aparatom za peko vafljev ne boste zadovoljili strank v gostinskem lokalu. Izberite pametno, predvsem pa v skladu s svojimi željami in potrebami.
Prav tako naj bo delovni prostor dovolj velik, da omogoča brezskrbno pripravo, saj lahko rokovanje z vročimi stroji hitro privede do opeklin!
Predvsem pa poskusite svoje goste presenetiti s čim novim, neobičajnim. Sezonskost je nekaj, na kar bi, vsaj po našem mnenju, morali staviti!
Upamo, da vam bo zgornji vodič prišel prav in boste z njim lažje izbrali med obilico izdelkov, ki so na trgu!
Vsekakor pa se vam splača prebrati tudi naš prispevek o peki vafljev.
Za vsa dodatna vprašanja glede aparatov za vaflje, zmesi za pripravo vafljev, dekoracij topingov in podobno, smo vam na voljo na elektronski pošti shop@makabo.si!