Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

STROKI VANILJE BLACK BOURBON 14-16 cm -250 g

Vanilijev strok za profesionalno uporabo.

Pakiranje: 250g

Šifra: 4202
  • Opis
  • Strok vanilije in kratek pregled njegove zgodovine

    Vanilijev strok se že vrsto let uporablja v kulinariki. Ker rastlina vanilije raste zelo blizu ekvatorja, se tam nahajajo tudi največje plantaže, kjer izvažajo njihov glavni produkt - vanilijev strok.
    Tudi zgodovinski pregled nam da hiter odgovor, da so ravno prebivalci srednje in južne Amerike začeli z uporabo tega aromata in jo predstavili Špancem. Ti so jo uvozili v Evropo, kjer je na krožnikih evropejskega plemstva vanilija začela gospodo zabavati kot - afrodiziak.

    Dandanes se vanilijo kot vanilijev strok, ekstrakt pasto ali aromo uporablja v mlečni in prehrambeni industriji predvsem zaradi svoje arome, ki doda prefinjenost večini končnih živil ali jedi.

    Kako uporabiti vanilijev strok?

    Če še nikoli niste uporabljali vanilijevega stroka, se držite spodnjih navodil. V našem paketu prejmete 250g vanilije in zelo verjetno je, da vsega naenkrat ne boste porabili. Če se vam v vmesnem času stroki posušijo in postanejo krhki, jih lahko zmehčate tako, da jih za nekaj trenutkov pred uporabo potopite v mlačno vodo.

    Ko torej odprete svež paket ali zmehčate vanilijev strok v mlačni vodi, lahko začnete z dolbenjem vanilije. Bistvo tega je, da iz stroka izvlečete značilno črno notranjost. Če boste uporabili ta del (notranjost) vanilijevega stroka, bo končni izdelek vseboval značilne "črne pikice". Enako velja za nekatere vanilijeve paste v našem asortimanu (npr. vanilijeva pasta).

    V primeru, da ne bi radi, da ima končni izdelek pikice, pa strok preprosto pokuhajte v smetani ali mleki in nato vanilijev strok zavzrite. Na ta način boste dobili manj intenziven, a hkrati tudi bolj nežen in prefinjen okus vanilije.

    Kako izdolbete vanilijev strok?

    Zelo nazoren prikaz kako poteka "strganje" stroka vanilije ponuja spodnji videoposnetek, ki je sicer v angleščini:

     

    Kako prepoznate kvaliteten vanilijev strok in kaj pomeni izraz "bourbon vanilija"?

    Kvaliteten vanilijev strok bo vseboval oznako "bourbon vanilija" ali "vanilia madagascar". Ti dve oznaki se največkrat uporabljata zato, da označujeta izvor vanilijevega stroka.
    Namreč, najboljša oziroma najbolj priznana vanilija prihaja iz območja v Indijskem oceanu (otok Madagaskar ali Reunion v njegovi bližini). In prav za to območje se uporablja izraz "bourbon vanilija". 

    Po proizvodnji vanilije in njenih strokov sta prav tako poznani državi Mehika in Tahiti.

    Kvaliteten vanilijev strok je fermentiran, na otip mehek in ima značilno aromo je črn, mogoče ga spremljajo majhni kristalčki. Ti kristalčki so še dodaten pokazatelj kvalitetnega stroka vanilije. Takšni kristalčki se navadno pojavijo pri nevakuumiranih paketkih, ko vanilin iz notranjosti stroka pride na površje.

    Kje kupiti vanilijev strok?

    Če potrebujete manjše pakiranje vanilijevega stroka se lahko oglasite v bolje založeni trgovini (npr. Mercator, Spar, Interspar ..). Na njihovih policah oziroma oddelkih za peko je vedno mogoče najti vanilijev strok, pretežno njihovih znamk ali ostalih proizvajalcev (npr. Kotanyi, Dr. Oetker in hišne blagovne znamke).

    Sicer pa je na teh oddelkih moč najti tudi druge izdelke iz vanilije, kot so npr. vanilijev ekstrakt, vanilijeva pasta ali vanilijeva aroma ali esenca.

    Nakup vanilijevega stroka v spletni trgovini Makaboshop.si je ugoden, tako če gledamo na ceno vanilijevega stroka kot tudi na to, da poskrbimo za dostavo na vaš dom. Zagotovite si torej dostavo s preprostim nakupom kvalitetnega izdelka.

    Recepti za sladoled, kjer je uporabljen vanilijev strok

    MALAGA SLADOLED

    SLADKE MAGDALENICE

  • Tehnične specifikacije
  • Sestavine: vanilijev strok iz Madagaskarja.

    Dolžina: 16-18cm

    Pakiranje: 250g