Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaIščete preprost, a hkrati ustvarjalen recept za čokoladne praline? Brez skrbi, ste na pravi strani!
Domače čokoladne praline je pravzaprav zelo enostavno narediti, vendar se ljudje običajno ustrašijo težav z izdelovanjem trdne čokoladne praline. Nekateri se zadeve lotevajo z nepravo opremo, drugi komaj oblikujejo lupino pralin, če pa jim že uspe, je ta morda prekrhka in se (prehitro) zdrobi. Potem je tu še nadev za praline, kateri se lahko z pralineji ujame ali ne...
V tem članku boste lahko dobili nekaj idej za vaše domače čokoladne praline. Spodnji proces oziroma osnovni recept za čokoladne praline bomo prikazali na polikarbonatnem modelu za pralineje, vendar ga lahko smiselno uporabite za pravzaprav katerikoli model - tudi silikonski! V drugem članku pa smo obdelali čokoladno orodje - torej aparate in pripomočke, ki vam olajša delo s čokolado - trdno, tekočo ipd.
Hkrati lahko tehniko izdelovanja po omenjenem receptu uporabite tudi za npr. izdelavo čokoladnih krogel, za katere so načeloma primernejši večji modeli - v ta namen, vam priporočamo, da lupino izdelate v 2 ali 3 slojih, da bo zares trdna - uporabite pa lahko npr. kombinacijo temna - bela čokolada! Ali kaj podobnega!
Upamo, da boste po tem članku veliko bolj pogumni in se bodo vaši domači pralineji "prijeli". Zagotavljamo vam, da bodo namreč vaši gostje navdušeni, če jih boste sprejeli z pralineji, ki ste jih pripravili sami!
Spodaj smo pripravili kratek seznam, katerega potrebujete, če se boste lotili izdelovanja pralin! Poleg smo tudi zapisali, ali je zadeva nujna in s katero (cenejšo) opcijo lahko zadevo izpeljete enako dobro.
V naslednjih 8 korakih boste izdelali čokoladne praline, 9. korak zajema polnjenje z nadevom.
Zadnji, 10. korak je "zapiranje" čokoladnih lupin, tako, da s temperirano čokolado zaprete pralino.
A, pojdimo po vrsti.
Ko čokolado stalite, jo ohranjajte na stalni temperaturi. Mnogim se ta postopek, torej, kako stopiti čokolado za preliv ali praline zdi naravnost pretežek, vendar je pravzaprav zelo enostaven. Naj dodamo, da obstaja sicer več načinov topljenja čokolade, vendar se bomo tu osredotočili na tega najpogostejšega.
Spodaj podajamo kratko tabelo, katera čokolada se naj temperira na kakšni temperaturi! Topljenje bele čokolade poteka pri nižji temperaturi kot topljenje temne čokolade, sestavljeno pa je iz gretja, hlajenja in ohranjanja temperature.
a) Najprej stalite približno 3/4 ali 2/3 čokolade, ki jo nameravate uporabiti za čokoladne praline.
b) ko dosežete želeno temperaturo (tu vam lahko pomaga termometer za hrano), vanj vrzite preostanek nasekljane čokolade ali čokoladnih diskov,
c) ohranjajte enako temperaturo med konstantnim mešanjem čokolade.
TEMPERATURE ZA TEMPERIRANJE ČOKOLADE | |||
Tip čokolade | Topljenje 3/4 celotne čokolade | Hlajenje čokolade z 1/4 preostale čokolade | Ohranjanje temperature čokolade |
Temna čokolada | 50°C | dodajte približno 25% čokolade v koščkih ali diskih | pri 30 - 32°C |
Mlečna ali bela čokolada | 40°C | pri 28 - 30°C |
Model za čokolado segrejte na temperaturo od 26 do 27°C. Pazite, da modelček ne postane toplejši od vaše temperirane čokolade.
V tem koraku lahko modelček tudi premažete z obarvanim kakavovim maslom.
Na ta način bodo praline imele, ko se posušijo in ko jih vzamete iz modelčka tudi posebne žive barve, in bodo tako še lažje pritegnile vaše kupce.
Model napolnite s temperirano čokolado. Glejte, da so vse vdolbinice "umazane" s čokolado. V tem koraku lahko "totalno" napolnite model, saj bodo le tako lupinice res v celoti čokoladne.
Nato kalup dvignite in ga nad skledo držite pod kotom. S pomočjo strgalke postrgajte odvečno čokolado z vrha in ob straneh kalupa. Ta čokolada naj gre spet na temperiranje.
Model po prvem praznjenju trdno udarite ob delovno ploščo! Res močno, vendar vseeno ne tako, da boste vi in okolica popolnoma čokoladni!
S tem boste odstranili morebitne zračne mehurčke iz čokolade. S tem boste dobili perfektno čokoladno lupinico za praline.
Kalup spet dvignite in nagnite ter preostanek čokolade odlijte. Spet bodite pozorni na to, da so vse strani vdolbinic enakomerno pokrite s čokolado!
Po tem ponovno postrgajte odvečno čokolado z vrha in ob straneh modela.
Nato na model položite peki papir in model obrnite "na glavo" - tako, da se bo iz vdolbinic odcedila še preostala čokolada. Počakajte približno 5 minut, to bi moralo zadoščati.
Odstranite papir in še enkrat odstranite odvečno čokolado. Za nekaj minut postavite model za praline še v hladilnik (idealno je, da lupina čokoladne praline doseže med 14 do 16°C).
Čokoladne lupine so pripravljene za polnjenje z ganachem ali kakšnim drugim nadevom. Več o tem, kakšen nadev za praline lahko pripravite, pa v naslednjem poglavju.
Mogoče še ideja za vse tiste, ki bi radi imeli praline z več plastmi lupine (npr. kot kinder jajček, ki je sestavljen iz bele in mlečne čokolade). V tem primeru pred polnitvijo z nadevom ponovite postopek še z drugim tipom čokolade!
Seveda je receptov za polnjenje čokoladnih pralin "malo morje", zato je potrebno poznati le nekaj trikov, s katerimi lahko "skombinirate" neskončno množico nadevov - iz katerih bo vsak pravljičen!
Čokoladni ganache je pravzaprav najosnovnejši nadev za domače čokoladne praline, ki ga lahko izdelate.
Za pripravo tega polnila lahko uporabite naš izdelek bela čokolada, ki se zlahka stopi in ima gladko teksturo. Čokolado ne potrebujete niti rezati, saj je formirana v obliki majhnih diskov. Segrejte smetano in vanjo dajte čokolado. Mešajte, dokler se vse skupaj dobro poveže in pustite, da se popolnoma ohladi. Tako pripravljen čokoladni ganache nalijte v vrečko in napolnite ohlajeno lupinico čokoladnih pralin skoraj do vrha.
Ko pa pripravite ta čokoladni ganache, ga lahko popeljete na naslednjo raven in ga kombinirate z drugimi sestavinami - npr. karamelizirani lešniki lahko ganachu dodajo določeno mero hrustljavosti.
Dekadentnim čokoladnim navdušencem lahko ponudite čokoladne praline s koščki svežih jagod. Če izdelujete praline pozimi ne pozabite na nežno pikantnost, ki vam jo lahko ponudi kandirani ingver!
Drobljene pistacije, lešniki ali pa npr. indijski oreški bodo pralinam dodali hrustljavo notranjost. Seveda lahko uporabite tudi ekspandiran riž.
Seveda lahko za nadeve uporabite tudi domače marmelade, džeme in chutneye. Pazite le na dejstvo, da niso pretekoči.
Vsekakor tudi tu, igrajte se in kombinirajte okuse.
V marmelade, džeme ali chutneye lahko dodate koščke čokolade ali pa npr. drobce strtega kakava.
Sadne pireje (npr. pred nadevanjem pokuhajte, kombinirajte jih lahko z ganašem, tisti bolj pogumni pa bodo z veseljem eksperimentirali z dodatki različnih zelišč, kot so npr. meta, timijan, cimet ipd. Najpogumnejši se lahko spopadete tudi z najrazličnejšimi vrstami čilija.
Seveda lahko za odraslo populacijo izdelate tudi čokoladne praline z alkoholnimi nadevi.
V tem primeru se vam splača v zgornje kombinacije ganacha ali sadnih nadevov vkomponirati alkoholne okuse, kot so:
Seveda z alkoholom ne pretiravajte in poskusite le dopolniti ali poudariti okus nadeva in najti harmoničnost s čokolado, iz katere so narejene lupinice pralines.
Čokoladne praline morate po dodanem nadevu še zapreti.
Če ste upoštevali prejšnja navodila, ste nadev nadevali do prbl 1mm pod vrhom čokoladne školjke.
V ta prostorček sedaj napolnite še temperirano čokolado in višek odstranite s strgalko.
Modelček s pralinami postavite za nekaj minut v hladilnik - in to je to.
Še ohlajen modelček nato izpraznite in pralines lahko že poizkusite!
Nekateri preferirajo silikonske modele za domače čokoladne pralineje, spet drugi pa polikarbonatne. Vseeno je dobro vedeti, da so za domače praline boljši polikarbonatni modeli. Ti namreč dajejo čokoladi najboljši sijaj in se počasneje krčijo kot čokolada - to pomeni, da je tudi kočno odstranjevanje iz kalupa veliko lažje, kot se zdi na prvi pogled.
Naj še dodamo, da so polikarbonatni modeli idealni za izdelavo sijočih čokoladnih pralin s posebnimi, finimi in natančnimi vzorci z detajlnimi podrobnostmi. Nasprotno pa so za 3D oblike pralin veliko boljši silikonski modeli, s katerimi lahko s pomočjo velvet spreja ali končnega dekoriranja v npr. kakavu ali drobcih praženih lešnikov dobite praline z mat oziroma granulirano povrhnjico. Pri teh igra glavno vlogo oblika in posip, ne pa toliko podrobnosti in sijanje čokolade.
Ko izdelujete domače praline, si izberite tekočo čokolado. Ta je navadno na paketku označena s tremi ali štirimi kapljicami. Seveda lahko izberete tudi drugačno, vendar boste morali eksperimentirati z dodajanjem maščobe.
Za izdelovanje barvnih čokoladnih pralin si lahko ogledate spodnji video.
Preden vlijete čokolado v model za pralineje, na kratko segrejte kalupe (še posebej polikarbonatne). S tem se boste izognili temperaturnim šokom, zaradi katerih bi lahko vaša čokoladne praline kasneje dobile sivo povrhnjico.
Prepričajte se, da je vaše polnilo gladko in dovolj tekoče, da ga boste zlahka polnili. Pazite tudi, da ni toplejše od 28°C, saj se bodo vaše že izdelane lupinice čokoladnih pralin stopile. Vsako čokoladno lupinico napolnite pazljivo; smiselno je uporabljati posebne enoročne dozatorje!
Čokoladnih lupinic nikoli ne napolnite do roba! Polnjenje končajte cca 1,5 mm pod vrhom, sicer ne boste uspeli "zapreti" pralines!
Čeravno naj bi čokoladne praline izvirale iz Francije, pa "praline" oziroma "pralines" čez lužo predstavljajo slaščico oziroma prigrizek, ki bolj spominja na karamelno-mlečno-oreškast "piškot. Kakorkoli, če boste imeli priložnost vsekakor poskusite tudi to, kot rečejo v Ameriki, "južnjaško" slaščico!
Upamo, da so vam naši nasveti všeč. V prejšnjih člankih so bili naša tema npr. tudi slavni kanoli iz Sicilije, pa tudi krofki ipd.
Za naslednjič že pripravljamo nove članke, ki vam bodo pomagali tudi pri pripravi ostalih slaščic!
Viri:
Silikomart, Martellato
P.S Za prejemanje super novic se vpišite spodaj in dodali vas bomo na naše super novičke!