Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Ledenka sladoled - stara znanka ali nova priložnost za osvežitev?

Ali poznate sladoledno ledenko? Ledenka sladoled ni nič drugega, kot sladoled, ki ni ne točen niti na kepico. Navadno je serviran na palčki ali pa v kartonasti oziroma plastični tubi. Izpeljank je kar nekaj, zato vam bomo v tem prispevku poskušali predstaviti vsaj nekaj takšnih, ki jih lahko izdelate sami ali pa s pomočjo naših surovin.

Seveda obstaja več vrst ledenk, in prav je tudi, da poznate vse. Z njimi lahko pripravite izvrstno osvežitev za najmlajše, določene pa so primerne tudi kot slaščice, ki jih lahko postrežete na rojstnem dnevu, poroki ali pa ga ponudite svojim gostom (če prodajate sladoled). Novosti so vedno dobrodošle.

ledenka sladoled

Pa še to - navadna Ledenka je bila izdelana iz smetane in sladorja. Spodaj predstavljene ledenke so lahko izdelane iz sadja, cedevite, mlečne osnove in čokoladnega preliva itn.

Kaj potrebujem za izdelavo ledenega sladolednega deserta?

Za izdelavo potrebujete nekaj stvari, nekatere so navadno že doma v kuhinji, druge pa so dosegljive v naši spletni slaščičarski trgovini!

Preden pa začnete zbirati pripomočke in surovine, pa najprej poglejmo, kakšne sladoledne ledenke lahko naredite.

Domači sladoled na palčki

Temu bi lahko rekli tudi "home made" ledenka sladoled - na palčki! Domači sladoled na palčki lahko izdelate popolnoma sami, dobro je le, da imate pri roki kakšne plastične lončke in lesene palčke - in seveda čimbolj prazen zamrzovalnik. Z njihovo pomočjo boste najlažje izdelali domači sladoled na palčki, ki bo zares domač!

ledenka v kozarčku

Postopek priprave je sila enostaven. Zmešajte nekaj sirupa ali sadnega soka z vodo, vlijte mešanico v plastičen lonček in postavite v zamrzovalnik. Čez urico ali dve preverite ali se je masa že malenkost strdila in nato vanjo potisnite lesene sladoledne palčke.

Takšen način priprave ledenka sladoleda je najlažji in tudi najbolj razširjen.

Kot glavno sestavino lahko uporabite kupljen ali domač sirup (npr. bezgov, metin sirup), seveda pa lahko uporabite tudi npr. cedevito ali kakšen drug napitek v prahu.

Profesionalni sadni sladoled na palčki

Če so prejšnji domači sladoledi na palčki navadno izdelani iz jogurtovih lončkov, ki z leseno palčko delujejo nesorazmerno veliki, se lahko zadeve lotite tudi na drugačen način. Uporabite lahko profesionalne silikonske modelčke za sladoled, ki imajo že določeno obliko. S takšnimi izdelki lahko kasneje izdelate tudi drugačne vrste sladolednih lučk, kot bomo videli v nadaljevanju.

Ledenka sladoled je lahko najlažje narejena s posebnimi silikonskimi modelčki, ki jih prej postavite na pladenj. To pomeni, da jih namestite na ravno površino s katero jih boste lažje prenašali. V vdolbinice najprej namestite lesene palčke, nato pa vanje nalijte tekočino. V primeru, da bi najprej nalili tekočino, obstaja nevarnost, da bo le-ta stekla prej kot boste namestili lesene sladoledne palčke.

Jap, Lapopsi style ledenka sladoled :)

Za izdelavo takšnih sadnih ledenk vam priporočamo uporabo svežega sadja, prav tako pa se odlično obnesejo tudi sadni pireji, še posebej tisti brez dodanega sladkorja.

ledenka sadni pire

Tako izdelana ledenka je narejena že po nekaj urah v zamrzovalniku. Takšen tip ledenk je najbolje, da shranjujete na posebnih stojalih (ali pa v posebnih vrečkah. Še najbolje pa je, da jih postrežete takoj ko so narejene - in naredite nove!

Ledenka sladoled v tubi

Ledenka sladoled je lahko zamrznjen desert, ki ga izdelate v posebni tubi. Nekateri tako doma izdelajo različne sadne okuse kar s pomočjo sadnih sokov, cedevite ali sirupov, ki jim dodajo malce manj vode kot sicer.

Takšna ledenka je navadno pripravljena že v nekaj urah, najbolje pa bo, sploh če izdelujete več tub naenkrat, da jih v zamrzovalniku pustite čez noč. Spodaj še kratka video predstavitev:

 

Praktične tube so npr. plastične tube za ledenke. Izdelane so iz plastičnega materiala in so dokaj gibke, tako da omogočajo stiskanje, pri čemer bo ledenka sama pokukala iz embalaže. Hkrati je tuba opremljena s praktičnim pokrovom, kar zmanjša probleme pri izdelavi, zamrzovanju ali prenašanju. Prav tako je takšna tuba primerna za večkratno uporabo, saj je pralna v pomivalnem stroju.

Samo namig - za ledene tube in njihovo lažjo predstavitev v sladoledni vitrini vam priporočamo nakup stojala za tube. Še posebej pride takšno stojalo do izraza, če ga uporabite v vaši sladoledni vitrini ali steklenem pokončnem zamrzovalniku. Na ta način bo vaša barvita ponudba sladolednih ledenk na dosegu roke!

Moderna sladoledna ledenka kot klasična sladoledna lučka z ličnimi dekoracijami

Se spomnite Ježka in ostalih sladolednih lučk? Vsekakor lahko tudi pri teh "lučkah" govorimo o ledenkah, le da je njihova glavna sestavina mlečni sladoled, navadno mlečni cvet. Izdelava takšne sladoledne lučke tudi doma ni težka, če imamo pravi modelček zanje. Ledenka sladoled pa je lahko veliko bolj kreativna!

V večjih sladoledarnah največkrat uporabljajo posebne mase za izdelavo notranjosti lučke, vam pa priporočamo izdelavo osnovne sladoledne baze za lučke. Tako dobljeno maso lahko enostavno vlijete v modelčke opremljene z lesenimi palčkami. Lepše kot bodo modelčki napolnjeni, lažje delo boste imeli na koncu.

Po nekaj urah v zamrzovalniku je lučka pripravljena na oblivanje. Čokolada za oblivanje se lahko kupi že pripravljena (takšno samo pogrejete v mikrovalovki ali banja mariji), seveda pa jo lahko pripravite tudi sami iz vam najljubše čokolade. V primeru, da boste uporabili belo čokolado vam priporočamo, da za obarvanje uporabljate naravna barvila. Na takšen način barve res ne bodo preveč intenzivne, bodo pa lučke res primerne za vaše najmlajše.

Pripravite si tudi dekoracijo oziroma želen posip s katerim boste dekorirali ledenke.

Najprej napolnite modelčke in jih dajte zamrznit. Ko pa je ledenka sladoled dobro zamrznjen, obliv pa skupaj z dekoracijo pripravljen, lahko začnete z izdelavo. Zamrznjene ledenke na hitro potopite v čokolado, jih po želji dekorirajte s posipom in postavite v namensko stojalo. Ko se čokolada na ledenkah strdi oziroma zakrkne, imate možnost, da nanjo nanesete drugačno barvo ali izdelate kakšen vzorček.

Po tem pa hitro v zamrzovalnik z njimi!

Spodaj še predstavitev iz Sigepa 2020:

*** *** ***

Upamo, da smo vam malce pomagali z idejami. V primeru da bi potrebovali kakšen nasvet ali poseben artikel iz naše ponudbe, pa nam to napišite na email prodaja@makabo.si. Z veseljem vam bomo pomagali pri tem, da bo vaša ledenka sladoled najboljša! 

Tukaj pa si lahko preberete zanimive podatke, če vas zanimajo vse vrste sladoleda!

 

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.