Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Najboljša sladica je rezultat pravih pripomočkov. Veste katerih?

Naj gre za turistično kmetijo, restavracijo z visoko kulinariko ali menzo - prav je, da ste obveščeni o uporabnih nasvetih, ki se tičejo priprave slaščic. Kot podjetje, ki dobavlja gostinsko opremo in surovine za slaščice in sladoled po celotni Sloveniji, vemo, da je inovativnost tista, ki največkrat preseneti gosta. Najboljša sladica naj bo preprosta, a pripravljena skrbno! 

Ne glede na to, da so vsi slaščičarji pri svojem delu inovativni, pa prepogostokrat vidimo, da se nekateri še vedno "oklepajo" vedno enakih tipov sladic. To argumentirajo z besedami, da so gostje na takšno ponudbo navajeni, da oni ne bi ničesar spremenili.

Predstavili bi vam radi pogled, da je bolje gosta navaditi na novosti, kot pa na enako ponudbo.

Zakaj?

Gost, ki se bo navadil na enako ponudbo bo vedno želel enak izdelek. V primeru storitve (hitro postrežena kavica, ličen in urejen lokal) se z vami popolnoma strinjamo, v primeru prodajne ponudbe pa ne. Gosta, ki boste navajali na novosti, boste navajali na to, da svoj posel obvladate. Vedno mu lahko ponudite nekaj novega. Najboljša sladica namreč ni nujno tista, ki jo delate že zadnjih nekaj let. To je lahko tudi mini pecivo, o katerem smo že pisali!

Začnite s sezonskostjo. Izpostavite sezonske, spomladanske, poletne, jesenske in zimske okuse in gostje bodo videli, da se pri vas nekaj dogaja. Počasi zmanjšujte repertoar klasičnih sladic (najboljše, jasno, obdržite!), v ospredje pa naj prihajajo sezonske sladice.

Na koncu boste gosta naučili, da se bo k vam vračal zaradi raznovrstnosti, drugačnosti in inovativnosti. In to je tisto, kar vas lahko razlikuje od vaše bližnje (in daljne) konkurence. In ne, to ni konec. To je šele začetek vaše poti, ki bo gosta prepričal, da najboljša sladica obstaja - in da jo je videl že pri vas!

V prispevku vam bomo poskusili predstaviti nekaj pripomočkov s katerimi lahko popestrite ponudbo vaših izdelkov. Smiselno jih lahko vkomponirate v svojo ponudbo ne glede na to, ali izdelujete sladoled, slaščice ali torte. Prav tako pa ni pomembno ali ste "junior level" slaščičar ali "fully experienced" masterchef. S spodnjimi pripomočki bo pravzaprav vsaka slaščica dobila svež izgled, vi pa boste dobili občutek za unikaten pristop, kateri vam bo vedno znova uspeval.

Pa začnimo!

Gorilnik za flambiranje - najboljša sladica s karamelizirano ali ognjeno povrhnjico

Sladico, po mnogih mnenjih najboljšo, loči od perfekcije pravilno karameliziran sladkor na vrhu, če govorimo o katalonski kremi seveda. Če pa imamo v mislih italijansko meringo malenkost obarvani vrhovi strjenih beljakov.

V obeh primerih pa za izdelavo potrebujemo gorilnik za flambiranje. Z njegovo pomočjo je najboljša sladica pripravljena v le nekaj trenutkih. Pazljivi pa moramo biti na samo izvedbo, zato je priporočljivo, da prvih nekaj slaščic

Gorilnik za flambiranje seveda lahko smiselno uporabite tudi pri drugih vrstah slaščic, bistveno pa je, da naredite teste. S testi boste lahko določili npr. trajanje časa izpostavljenosti, bližino karameliziranja in podobno. Najslabše je, da se takoj po nabavi gorilnika za flambiranje odpraviti DIREKTNO nad vašo najboljšo sladico. Brez predhodnega testiranja bi takšno početje lahko imelo klavrne posledice.

Spodaj vam predstavljamo idejo za sladoledno sladico, ki je kombinirana z italijansko slaščico:

Silikonski model za monoporcije - najboljši pripomoček za sladice ali okraske

Če ne veste, kako bi izdelali novo sladico, naj vam namignemo, da boste to lahko storili tudi z silikonskimi modeli. Silikonski modelčki so preprosti zaradi svoje uporabe, ne zavzamejo veliko prostora za shranjevanje in hitro lahko pridete do njih - tudi na naši strani, kjer so zbrani vsi silikonski modelčki za peko.

Z njihovo pomočjo lahko izdelate velike torte, torte s prefinjeno notranjostjo ali torte v plasteh. Uporabite jih lahko tudi za izdelavo sladolednih tort. Manjši modelčki z volumnom okrog 100 - 200ml so namenjeni predvsem samostojnim porcijam ali monoporcijam a jih lahko uporabite tudi drugače.

Stopljena čokolada, ki se navadno uporablja z najmanjšimi silikonskimi modelčki za izdelavo pralin, pa lahko tukaj vstopi v igro. Najboljša sladica, vsaj če vprašate dame, je izdelana iz čokolade.

Zakaj torej vaša najboljša sladica ne bi imela čokoladnih okraskov? In zakaj takšnih okraskov ne bi izdelali kar sami.

Vzemite bilokateri ohlajen silikonski model in vanj vlijte temperirano čokolado, potem pa jo odlijte in silikonski model postavite na hladno. Čokolada se bo vtisnila in bo nato nosila "relief" silikonskega modela.

Spodaj pa si lahko ogledate preprosto izdelavo čokoladnih krogel, ki so prave umetnine. Izdelane pa so v silikonskem modelu Silikomart, ki je dostopen tudi v naši spletni trgovini:

Olje v spreju

Olje v spreju je odličen pripravek, ki vam bo olajšal maščenje pekačev, silikonskih modelov in celotno kuho.

Pršilo v olju je edinstveno, saj slaščičarju omogoča enakomerno nanašanje olja, torej ne preveliko količino ali premalo. Takšen nanos olja bo idealen v primeru če bo vaša najboljša sladica klasična pannacotta ali pa npr. mini potička v silikonskem modelčku.

Pršilo z oljem lahko uporabite tudi za praženje zelenjave ali pa pri temperiranju čokolade, kjer lahko z nadzorovanim pršenjem dozirate čisto malo olja. Čokoladni okraski izdelani s kančkom olja bodo dobili še dodaten svetleči lesk.

Zahvaljujoč temu, da boste porabo olja zmanjšali na minimum, najboljša sladica ne bo kontaminirana z nobenim dodatnim okusom. Olje v spreju namreč nima okusa niti vonja, ki bi ga tisti, ki bi zaužil sladico, začutil.

Obroč za torto

V zadnjem času so izredno popularne "naked cakes". Gole torte, kakor bi jih lahko prevedli, so torte, pri katerih so na zunaj vidne tudi notranje plasti. To pomeni, da niso obmazane z nobeno kremo ali stepeno smetano. Za takšne torte (predvsem nižje, tja do 6cm višine) se uporablja obroč za torto.

Z obročem za torto lahko poprej izrežemo biskvit, ki bo imel pravilni premer. Takšen biskvit za torto lahko nato namažemo s kremo po želji, nanj namestimo nov biskvit itn. Če to počnemo znotraj obroča za torte, bomo po dvigu le-tega pred seboj imeli odlično "golo torto, katero z minimalno okrasitvijo lahko preprosto dokončamo.

Spodaj si lahko ogledate res zanimiv video o tem, kako lahko z različnimi obroči in acetatno folijo pripravite "naked cake":

Acetatna folija

V primeru, da bi želeli izdelati višjo torto, si lahko pri izdelavi takšne torte pomagate z acetatno folijo. Z njeno pomočjo lahko obroč za torto, ki je navadno izdelan iz kovine oziroma nerjavečega jekla še povišate. Tako lahko okroglo obliko obroča povišate, vseeno pa izberite takšno acetatno folijo, ki se lahko zalepi oziroma je opremljena z lepilnim trakom.

Acetatna folija se lahko pri izdelavi najboljših slaščic izkaže tudi pri izdelavi najrazličnejših okraskov za torte, predvsem čokoladnih.

Oglejmo si torek, kako lahko acetatno folijo uporabite malce drugače. Vaša najboljša sladica bo zagotovo še boljša s čokoladno dekoracijo katero lahko preprosto izdelate z acetatno folijo. Acetatno folijo si najprej zravnajte na belo podlago na ravni površin, nato pa nanjo vlijte ali dozirajte temperirano čokolado. Tako izdelani čokoladni okraski bodo izgledali še boljše, če boste acetatno folijo, ki jim služi kot opora, med postopkom strjevanja melankost zvili.

Več podobnih trikov si lahko ogledate na spodnjem posnetku:

 

Na takšen način boste izdelali lične, zavite čokoladne okraske, ki jih ne morete dobiti v nobeni slaščičarski trgovini.   

Vsekakor pa naj bo vaša najboljša sladica izdelana s srcem. Naj govori vašo zgodbo in naj vas predstavi gostom. Dovolite jim, da vas spoznajo skozi sladico!

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.