Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaKuhano ali paljeno testo, je, za razliko od vseh drugih test, s katerimi imamo v slaščičarni navadno opravka, toplotno obdelano dvakrat.
Nekoč so ga imenovali prevreto testo, dandanes pa se je v Sloveniji prijel izraz paljeno testo - najbrž zaradi dejstva, da ga na plinu med mešanjem še malo "zapalimo".
Njegovo francosko ime pâte à choux je približno tako zapleteno, kot izdelava tega testa.
A rezultat, če paljeno testo pripravimo pravilno, je več kot samo odličen! Saj veste , kaj so to profiteroli, kajne?
Najprej zavremo vodo in maslo, nato pa lonec odmaknemo iz ognja in vanj stresemo moko in vse skupaj močno zmešamo.
Ko to storimo, bi nam moral ostati v loncu velik, testen cmok, katerega še približno 30 sekund pustimo na vročem štedilniku.
Nato lonec odstranimo in vanj vmešamo jajca. Pri tem pa mora biti prisotno dovolj vročine, da jajca zakrknejo. Najprej v testo ubijemo dve jajci, nato pa (med mešanjem) dodajamo že prej stepena jajca.
Testo bi moralo od žilavega postajati vedno bolj sijoče, na koncu pa dovolj redko, da začne že padati iz kuhalnice.
Ravno zaradi dejstva, ker je paljeno testo premehko za valjanje, obenem pa pretekoče za drugačno oblikovanje, se dresirna vrečka odlično izkaže pri doziranju oziroma oblikovanju končnih pekovskih izdelkov.
Tako pripravljeno testo lahko uporabimo na številne načine:
Spodaj podajamo odgovore na najpogosteje omenjene težave pri izdelavi tega tipa testa.
Upamo, da vam bodo v izdatno pomoč, da boste lahko v izdelkih iz tega praktično kuhanega testa, uživali še velikokrat.
Če je testo v loncu pred dodajanjem jajc presuho, je morebiti že preveč vode izhlapelo.
Poskusite biti natančni in tik ob vrenju dodajte maslo v vodo.
Če boste čakali, bo nekaj vode že izhlapelo in razmerje v receptu se bo porušilo.
Če ste v paljeno testo dodali premalo jajc, se to ne bo dovolj dvignilo.
Velja pa tudi obratno - v primeru, da boste dodali v kuhano testo preveč jajc, se mase ob brizganju ne bo dalo lepo oblikovati
Paljeno testo v pečici zelo naraste. Obenem je zaradi vlage, ki ga testo vsebuje dobro pečico po cca 10 minutah peke malenkost odpreti, da odvečna vlaga uide.
Vseeno pa je potrebno biti pri tem pazljiv, da se testo ne "prehladi" in že zaradi tega upade.
Recept zadostuje za približno 40 princesk oziroma 25 eklerjev.
150g moke,
250 ml vod,e
100g masla (zrezanega na majhne koščke),
ščep soli
5 jajc (2 celi, 3 stepena, a vsako posebej!!!).
Vodo in sol dajte na ogenj.
Medtem narežite maslo in presejte moko.
Ko voda zavre vanj stresite maslo in ko se še ta stopi celotno količino moke. Na ognju mešajte približno 20-25 sekund, da se v loncu naredi velik cmok, nato pa ga "palite" še približno pol minute.
Po tem času lonec odstavite in paljeno testo malenkost ohladite.
V še topel cmok vmešajte najprej 2 jajci, nato pa vsako naslednje posamezno. Za to lahko uporabite tudi ploščat nastavek na planetarnem mešalcu ali kuhinjskem robotu.
Zadnje jajce dodajajte po žličkah, dokler ne dosežete tega, da je testo sijoče, gladko, in da popolnoma samo pade iz kuhalnice v lonec.
Takšno testo nato nadevajte v slaščičarsko vrečko in ga nabrizgajte na pekač. Zelo uporabna je tudi silikonska podlaga, katera ima že vrisane simbole za eklerje ali princeske. Na ta način boste iz paljenega testa lahko spekli sorazmerno enake princeske ali eklerje.
Pecite približno 13 minut na 190°C, malenkost manj pa, če uporabite ventilacijsko pečico.
Spodaj dodajamo še video za lažjo predstavo, kako lahko princeske ali eklerje personalizirate po vaših željah. Čisto spodaj pa lahko vpišete vaš elektronski naslov za prejemanje svežih novic iz slaščičarstva!