Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Paljeno testo - zbrani nasveti in recept za odlične princeske in eklerje

Kuhano ali paljeno testo, je, za razliko od vseh drugih test, s katerimi imamo v slaščičarni navadno opravka, toplotno obdelano dvakrat.

Nekoč so ga imenovali prevreto testo, dandanes pa se je v Sloveniji prijel izraz paljeno testo - najbrž zaradi dejstva, da ga na plinu med mešanjem še malo "zapalimo".

Njegovo francosko ime pâte à choux je približno tako zapleteno, kot izdelava tega testa.

A rezultat, če paljeno testo pripravimo pravilno, je več kot samo odličen! Saj veste , kaj so to profiteroli, kajne?

Kako izgleda postopek priprave paljenega testa?

Najprej zavremo vodo in maslo, nato pa lonec odmaknemo iz ognja in vanj stresemo moko in vse skupaj močno zmešamo.

Ko to storimo, bi nam moral ostati v loncu velik, testen cmok, katerega še približno 30 sekund pustimo na vročem štedilniku.

Nato lonec odstranimo in vanj vmešamo jajca. Pri tem pa mora biti prisotno dovolj vročine, da jajca zakrknejo. Najprej v testo ubijemo dve jajci, nato pa (med mešanjem) dodajamo že prej stepena jajca.

Testo bi moralo od žilavega postajati vedno bolj sijoče, na koncu pa dovolj redko, da začne že padati iz kuhalnice.

Ravno zaradi dejstva, ker je paljeno testo premehko za valjanje, obenem pa pretekoče za drugačno oblikovanje, se dresirna vrečka odlično izkaže pri doziranju oziroma oblikovanju končnih pekovskih izdelkov.

Kako lahko paljeno testo obdelamo?

Tako pripravljeno testo lahko uporabimo na številne načine:

  • majhne žličnike lahko ocvremo v olju ali drugi maščobi,
  • oblikujemo lahko male njoke in jih skuhamo v kropu,
  • lahko jih nabrizgamo in spečemo (na ta način lahko izdelamo mini princeske ali pa podolgovate eklerje, profiterole ipd.).

Paljeno testo - kratka infografika njegove priprave Največkrat omenjene težave pri pripravi paljenega testa

Spodaj podajamo odgovore na najpogosteje omenjene težave pri izdelavi tega tipa testa.

Upamo, da vam bodo v izdatno pomoč, da boste lahko v izdelkih iz tega praktično kuhanega testa, uživali še velikokrat.

Paljeno testo v loncu je presuho

Če je testo v loncu pred dodajanjem jajc presuho, je morebiti že preveč vode izhlapelo.

Poskusite biti natančni in tik ob vrenju dodajte maslo v vodo.

Če boste čakali, bo nekaj vode že izhlapelo in razmerje v receptu se bo porušilo.

Princeske in eklerji se ob peki ne dvignejo dovolj

Če ste v paljeno testo dodali premalo jajc, se to ne bo dovolj dvignilo.

Velja pa tudi obratno - v primeru, da boste dodali v kuhano testo preveč jajc, se mase ob brizganju ne bo dalo lepo oblikovati

Pečeni izdelki so izgledali v pečici super, nato pa so se sesedli

Paljeno testo v pečici zelo naraste. Obenem je zaradi vlage, ki ga testo vsebuje dobro pečico po cca 10 minutah peke malenkost odpreti, da odvečna vlaga uide.

Vseeno pa je potrebno biti pri tem pazljiv, da se testo ne "prehladi" in že zaradi tega upade.

Recept za paljeno testo za peko eklerjev (ali princesk)

Recept zadostuje za približno 40 princesk oziroma 25 eklerjev.

  • 150g moke,

  • 250 ml vod,e

  • 100g masla (zrezanega na majhne koščke),

  • ščep soli

  • 5 jajc (2 celi, 3 stepena, a vsako posebej!!!).

Vodo in sol dajte na ogenj.

Medtem narežite maslo in presejte moko.

Ko voda zavre vanj stresite maslo in ko se še ta stopi celotno količino moke. Na ognju mešajte približno 20-25 sekund, da se v loncu naredi velik cmok, nato pa ga "palite" še približno pol minute.

Po tem času lonec odstavite in paljeno testo malenkost ohladite.

V še topel cmok vmešajte najprej 2 jajci, nato pa vsako naslednje posamezno. Za to lahko uporabite tudi ploščat nastavek na planetarnem mešalcu ali kuhinjskem robotu.

Zadnje jajce dodajajte po žličkah, dokler ne dosežete tega, da je testo sijoče, gladko, in da popolnoma samo pade iz kuhalnice v lonec.

Takšno testo nato nadevajte v slaščičarsko vrečko in ga nabrizgajte na pekač. Zelo uporabna je tudi silikonska podlaga, katera ima že vrisane simbole za eklerje ali princeske. Na ta način boste iz paljenega testa lahko spekli sorazmerno enake princeske ali eklerje.

Pecite približno 13 minut na 190°C, malenkost manj pa, če uporabite ventilacijsko pečico.

Spodaj dodajamo še video za lažjo predstavo, kako lahko princeske ali eklerje personalizirate po vaših željah. Čisto spodaj pa lahko vpišete vaš elektronski naslov za prejemanje svežih novic iz slaščičarstva!

 

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.