Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaKako izgleda postrežba sladoleda? Kateri so tisti pripomočki, brez katerih sladoledarna ne bi bila prava sladoledarna? Nekateri mislijo, da gre pri izdelavi sladoleda za preprosto opravilo, z malo pripomočki, saj nimajo vpogleda v "behind the scenes".
Tako kot pri vseh drugih proizvodnih procesih, je tudi proizvodnja oziroma izdelava sladoleda povezana s številnimi pripomočki, ki nam omogočajo, da prihranimo čas in strokovno pripravimo sladoled. Kaj pa postrežba sladoleda? Pripomočke v sladoledni delavnici bi lahko razdelili na tiste, ki so namenjeni izdelavi sladoleda in tiste, katere uporabljamo pri prodaji oziroma pri postrežbi sladoleda.
Npr. v prvo bi sodile banjice za sladoled, lopatke, vedra, med druge pa npr. sladoledne klešče, tablice za sladoledne okuse, stojala za sladoled in termo posodice za take-away sladoled. Postrežba sladoleda naj bo letos premišljena! Imate kljukice pri vseh izdelkih spodaj?
Posode za sladoled (tu na primorskem uporabljamo izraz banjice za sladoled) so odlično zasnovane posode, v katerih pripravljen sladoled lahko shranjujemo, ga prenašamo in ga iz njih zajemamo med samo prodajo sladoleda. Obstaja več tipov in velikosti sladolednih banjic, zato bodite pozorni na točne dimenzije banjic med nakupom.
Navadno so za sladoledne vitrine primerne sladoledne banjice z dimenzijami (DxŠ) 360x165 oziroma 360x250mm. Te navadno imenujemo "ozke" oziroma "široke" sladoledne banjice, ki pa se lahko razlikujejo tudi glede na globino. Seveda pa ne smemo mimo različnih tipov materiala iz katerega so izdelane sladoledne banjice.
Le-te so lahko narejene iz nerjavečega jekla ali iz polikarbonata. Glede vzdržljivosti so boljše prve, ki so praktično neuničljive, a v polikarbonatnih banjicah pridejo kremino sladoledi do najboljšega izraza!
Pardon, kakšnega okusa je pa tale sladoled?
Tu vstopijo v igro tablice za označevanje okusov sladoleda. Saj imate svoje sladoledne okuse dobro označene, kajne? Postrežba sadoleda je na tak način lažja! Obstaja veliko vrst tablic za označevanje okusov sladoleda, npr.
Če je sladoled primerno označen, bo postrežba sladoleda tekla gladko. Bolje kot opišemo sladoledni okus, večja je verjetnost, da ga bo gost bolje razumel in naročil. Postrežba sladoleda je enaka prodaji - olajšajte si prodajo in pravilno označite sladoled!
Večno vprašanje, ki ga vsako leto velikokrat slišimo predvsem od tistih, ki se prvič odločajo za vstop v svet sladoleda. Kaj je bolje? Mnogi ne marajo delati s sladolednimi kleščami, ker le-te preskočijo, se zvijejo ipd. Mnogim pa je postrežba sladoleda z lopatko oziroma žlico tako všeč, ker izgleda nekaj posebnega. Odgovor je preprost - kombinacija obeh! Zakaj? Preberite tale sklop do konca!
Dejstvo je, da obstaja glavno pravilo, ki ga morate upoštevati - in to je - kje boste stregli sladoled? Če nameravate streči sladoled v obstoječem ali novem gostinskem lokalu, ki IMA dostop do tekoče vode se lahko poslužite tako klešč kot tudi žlic za sladoled. Če pa boste sladoled stregli npr. na plaži, v kampu, ob reki, kjer nimate dostopa do tekoče vode, se naš odgovor glasi ŽLICA ZA SLADOLED. 1 okus = 1 žlica, pa še kakšno si vzamete na rezervo.
Tako boste lahko postregli vse okuse, s posamezno žlico pa ne boste umazali z drugim okusom sladoleda. Ali to pomeni, da je potrebno imeti ali samo žlice ali samo lopatke? Nikakor ne, kombinirajte!
SLADOLEDNA ŽLICA Ne pozabite namreč, da obstajajo tudi ljudje, ki so alergični oziroma njihovo telo ne prenese določenih alergenov; ali pa zaradi lastnih prepričanj ne uživajo določenih živil. Olajšajte si delo in v npr. vaš veganski sladoled oziroma sladoled brez laktoze namestite žlico za sladoled (tu si preberite, kako postopati, če so prisotni alergeni v sladoledu).
Na ta način boste preprečili morebitno kontaminacijo hkrati pa boste gosta prepričali, da obvladate svoj posel! Ali smo vam že povedali, da nudimo tudi brezglutenske kornete? Ti so pakirani vsak posebej, v svojem lastnem servietu in so primerni tako za sladoledarne kot za vse, ki radi uživajo v sladoledu, ne pa v pšeničnih izdelkih!
Brezkontaktna postrežba sladoleda je higienska in bo tudi v protikoronskih časih postala prej pravilo, kot izjema. Rokavice so ok, servetke pa so top! Če se še niste odločili za tulce za kornete in svoj sladoled še vedno strežete s pomočjo servetkov je dobro, da imate tudi nosač za serviete. Le-tega lahko preprosto napolnite s servetki. S papirnatimi serveti (podobno kot s tulci za kornete) lahko sladoled v kornetu postrežete brez, da bi se dotaknili korneta.
Vedno več sladoledarn sicer prakticira, da je strežba sladoleda izvedena v rokavicah oziroma tako, da nekdo streže, druga oseba pa obračunava sladoled. Servetki vam pri tem lahko zelo pomagajo, seveda pa jih večina staršev rada ima vedno pri roki, za svoje male sladkosnede seveda!
Eden izmed pripomočkov na katerega prodajalci sladoleda velikokrat pozabijo je tudi stojalo za kornete. Stojalo za kornete pa ima več funkcij, kot bi si lahko mislili:
Vseeno je potrebno napisati, da obstajajo 3 najbolj razširjeni tipi stojal za kornete (glede na jemanje kornetov iz stojala):
Nosač za kornete vam bo prišel še kako prav. Gotovo veste, kako je, ko hočete podati sladoled nekomu v roko, ta pa ravno brska po denarnici za drobižem! No, nosač je namenjen ravno temu, da vas med postrežbo sladoleda razbremeni in vam omogoča, da "pokasirate" kepico sladoleda.
Sicer gre za zelo enostaven pripomoček, ki pa je silno pomemben, če hočemo, da je postrežba sladoleda res dobra. Ga že imate?
Na kakšen način boste letos dekorirali sladoled? S sladolednimi holipi, okroglimi vaflji, dežnički, palmami? Karkoli bo že vaša primarna sladoledna dekoracija, morate dobro premisliti, da ne pozabite na stojalo za dekoracije. V njem je shranjena sladoledna dekoracija, ki jo lahko uporabljate na sladolednih ali sadnih kupah. Obenem vam stojalo omogoča, da imate pri roki le delček celotne zaloge.
To je izredno pomembno ob nepričakovanih nesrečah. Kaj boste naredili, če vam naenkrat na tla pade celotna količina holipov za sladoled? Kje jih boste kupili na npr. nedeljsko popoldne?
Če želite biti inovativni si lahko omislite tudi drugačno vrsto dekoracije in začnete ob vašem sladoledu ponujati hrustljavčke - to so dekorativni posipi različnih oblik, barv in tekstur, vsem pa je isto eno - da hrustajo! S hrustljavčki, ki so shranjeni v ličnih plastičnih posodicah lahko že z minimalnim vložkom ponudite svojim gostom nekaj novega.
Ste vedeli, da lahko v svoji sladoledni vitrini prodajate še kaj drugega kot le sladoled? Tu so mini kornetki, sladoledne lučke, sladoledne torte ipd. Če se dotaknemo le ene izmed poprej opisanih možnosti, ki so npr. sladoledne lučke. Te lahko preprosto izdelate z modelčki za lučke.
Priprava sladolednih lučk je enostavna (tu smo pisali tudi o pripravi obliva za lučke, ki se strdi). Stojala za sladoledne lučke pa se preprosto postavijo v prostor namesto ene sladoledne banjice in - voila! Postrežba sladoleda je na ta način še hitrejša, saj je ta izdelek že sestavljen in ne potrebuje tako dolgega "servisa" kot kepica sladoleda v kornetu.
Plastične gladilke so bistvenega pomena, ko pride do ekstrakcije sladoleda iz sladolednega stroja. Omogočajo nam, da sladoledu med izmetom pomagamo in ga previdno "nadevamo" v sladoledno banjico. Z gladilko lahko boben sladolednega stroja in mešalo dodobra očistimo in tako poskrbimo za čimmanjši kalo. Prav tako nam pa gladilka pride prav pri poravnavi sladoleda za npr. kremino sladoled oziroma za izdelavo končne oblike sladoleda preden banjico postavimo v šok komoro (več o shranjevanju sladoleda med izdelavo smo obdelali tukaj!) Ampak, tudi pri plastičnih gladilkah bi lahko rekli še kakšno :)
Obstajajo trde, plastične gladilke in takšne z mehkejšim robom. Trdne plastične gladilke so odlične za oblikovanje sladoleda v banjici in "variegiranje". Nekateri radi delajo sladoled z različnimi "izrastki", drugi oblikujejo izgled hriba z zavoji v katere se ujame sladoledni preliv. Tu se mehkejše ne bi dobro obnesle.
Mehkejše lopatke se pa odlično obnesejo pri praznenju bobna sladolednega stroja oziroma pri "čiščenju sladoledne banjice". To pomeni, da sladoled dajemo bolj na kup, da npr. do polovice izpraznjena banjica sladoleda ni cela čisto umazana in da je postrežba sladoleda vedno profesionalna!
Kaj pa postrežba sladoleda za domov? Imate rešitev za take-away sladoled? Rešitev, ki se odlično obnese so sladoledne termo banjice. V njih lahko gostje sladoled odnesejo domov in ga tam uživajo. Takšne termo posodice so navadno sestavljene iz treh delov:
Tako sestavljena in napolnjena termo posodica je odličen primer postrežbe sladoleda za domov. Na zalogi imamo različne velikosti termo posodic, katere lahko brez težav prevzamejo vašo glavni del take-away sladoledne strežbe!
Smo na kaj pozabili? Napiši nam na info@makabo.si ali pa odklikaj na trgovina za slaščičarje, kjer boš našel veliko odličnih pripomočkov za postrežbo sladoleda, ki jih lahko naročiš kar od doma!