Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaSicilija ima ključno vlogo pri sicilijanski graniti, še posebej če pogledamo znano zgodovino sladoleda, gelata oziroma teh ledenih priboljškov.
Že v davnih časih so Arabci na Siciliji mešali sneg z Etne z "sherbom", sirupom, ki so ga izdelali iz sadja, medu ali sladkornega trsa, poprej pripeljanega iz Perzije.
Na takšen način so ustvarili prednika današnjega sorbeta, po katerem je slednji tudi dobil svoje ime.
V renesansi se je zgodba spet ponovila, in gelato ter sorbet sta se začela širiti po plemiških mizah po vsej Evropi, začenši z Medičejci v Firencah.
*** *** ***
A pomemben del sicilijanske kulinarične tradicije, poleg sicilijanskih cannolov seveda, predstavlja tudi granita, ki je skozi čas postala klasičen italijanski izdelek, zelo znan in priljubljen po vsem svetu.
Salvatore Naselli, inštruktor na univerzi Carpigiani Gelato University in lastnik zgodovinske prodajalne Gelateria Naselli v kraju Castelbuono, čisto blizu naravnega parka Madonie, je eden najboljših poznavalcev tega čudovitega ledenega izdelka
Salvatore pojasnjuje, da se sicilijanska granita lahko jedo od jutra do večera. Pri zajtrku jo lahko uživajo z briošem, morda z okusom kave kot alternativo klasičnemu vročemu napitku, če npr. morda komu klasična kava ne odgovarja v jutranji vročini. Granito se lahko uživa tudi med kosilom namesto običajnega obroka ali pa zvečer kot aperitiv oziroma kot sladico po večerji.
Sicilijanska granita se na Siciliji pojavlja v številnih okusih, med katerimi so najbolj priljubljeni sveže sadje in oreščki.
To ni presenetljivo, saj otok slovi po svojih številnih vrstah agrumov, kot so limone ali pa slastne pomaranče. Med oreščki so še posebej cenjeni napitki iz sicilijanskih mandljev in pistacij.
V baru Gelateria Naselli sta najbolj prodajani graniti z okusom črne murve ali kombinacija mandarine in pomaranče.
*** *** ***
Salvatore pojasnjuje, da je receptura za granito ena najpreprostejših, takoj za sladoledom. Granita je namreč sestavljena iz vode, sladkorja in v večini primerov sadja (ali pa oreškov).
Odstotek sladkorja se giblje med 18% in 22%, kar lahko vpliva na gostoto. In ravno zato granito na Siciliji včasih postrežejo v kozarčku s slamico in žličko, včasih pa je sama po sebi dovolj kremasta, da jo položijo v brioš. Salvatore pravi, da je popolna sicilijanska granita dovolj gosta takrat, ko žlica, položena na sredino granite, ostane brez težav pokonci.
Salvatore nas popelje nazaj v svoje otroštvo, ko ga je vonj citrusov vabil v proizvodni prostor družinske sladoledarne. Spraševal se je, zakaj njegovi starši pomarančam in limonam dodajajo vodo in sladkor, ko pa so že same po sebi tako okusne.
Šele ko je odrasel in postal sladoledar, je spoznal, da se skrivnost dobre sicilijanske granite skriva v popolnem ravnovesju okusov. Zdaj, zaradi svojega poglobljenega poznavanja sestavin, ustvarja granito z najrazličnejšimi okusi, vključno z gurmanskimi različicami, kot so rikota, paradižnik ali paprika.
*** *** ***
Kot inštruktor na Carpigiani Gelato University poudarja tradicionalno ozadje granite: „Granita je zagotovo tradicionalni sicilijanski izdelek, zdaj pa je po vsem svetu prepoznana kot italijanska specialiteta z neomejenimi možnostmi.“
Zaradi svoje osvežilne moči je sicilijanska granita najbolj priljubljena v toplejših regijah.
Granita najbolje izraža značilnosti lokalne skupnosti z izkoriščanjem lokalnega sadja, zato za ta izdelek geografske meje praktično ne obstajajo.
Danes Salvatore s ponosom nadaljuje družinski posel in v svoji prodajalni gelata proizvaja kar 18 okusov gelata in 14 okusov granite. Prek svojih sladolednih banjic se še naprej igra z barvami in aromami svoje ljubljene Sicilije, vsak dan pa ponuja nove in zanimive okuse svojim strankam.
*** *** ***
Če želite tudi sami začeti s prodajo granite v lokalih po Sloveniji, se lahko obrnete na nas.
Z veseljem vam bomo pomagali izbrati pravi aparat za granito in svetovati pri izbiri surovin za izdelavo tega hladnega napitka.
Za začetek si lahko preberete naš članek o aparatih za granito - tako boste dobili še več informacij!
*vir - povzeto po članku na Carpigiani Gelato University