Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaV tokratnem zapisu vam bomo poskusili predstaviti sladoled brez laktoze in nekaj pomembnih dejstev glede njegove priprave in postrežbe. Komu je namenjen, kako ga lahko preprosto pripravite in predvsem ... da to ni nek poseben sladoled, ki bi zahteval pretirano težko pripravo.
Pravilno pa je, da ga poznate in veste kako ga postreči. Prav tako je pomembno, da vašim zaposlenim predstavite vse "nove" vrste sladoleda, ki so vzniknile s "pojavom" alergenov in ljudi z intoleranco na določena živila.
Za pripravo običajnega okusa sladoleda oziroma sladoledne baze, sta največkrat uporabljeni sestavini mleko in smetana (lahko gre tudi za mleko v prahu). Pri veganih oziroma ljudeh, ki so alergični ali imajo intoleranco na laktozo pa problem predstavlja prav slednja. Namesto običajnih izdelkov iz mleka je potrebno sladoled za alergike na laktozo pripraviti drugače.
Pa si poglejmo kako lahko sladoled brez laktoze pripravimo!
Spodnje sestavine se smiselno uporablja zato, da se nadomesti mlečne izdelke. Podani so tudi podobni izdelki (npr. veganski sladoled), ki je hkrati sladoled, ki ne vsebuje mleka, niti živil z živalskim izvorom.
Za sladoled brez laktoze je potrebno torej najti substitute oziroma nadomestke za mlečne izdelke. Torej, lahko uporabimo "rastlinska" mleka, npr. riževo mleko ali kokosovo mleko. Enako velja za smetano, kjer naj bo vaša prva izbira rastlinska smetana (tu velja omeniti previdnost - nekatere rastlinske smetane lahko vseeno vsebujejo mlečne beljakovine!
Tu velja omeniti simbiozo veganskega sladoleda, ki mu je sladoled brez laktoze zelo podoben. Noben od njiju namreč ne vsebuje mlečnih izdelkov, veganski niti jajčnega rumenjaka. Za veganske sladolede se najbolje izkažejo sadni sladoledi na vodni osnovi. Priporočamo vam uporabo naših sladolednih baz, ki jo lahko spremljajo sadni pireji brez dodanega sladkorja.
Torej, tudi če je sladoled izdelan samo iz sadja in sadne sladoledne baze, zanj lahko rečemo, da ne vsebuje mleka. Namreč, veliko izdelovalcev sladoleda dela sadne sladolede na bazi mlečne osnove za sladoled. Če ste med njimi, vam predlagamo, da sadne sladolede izdelujete le s sadno bazo, saj boste tako znali boljše svetovati svojim strankam. Prav tako ni dobro, če se nekaj dni dela sadni sladoled z mlečno osnovo, spet drugih nekaj dni pa ne.
Na ta način bo stranka pred vitrino zmedena, saj je bil npr. jagodni sladoled nekaj dni nazaj označen, kot da med alergeni vsebuje mleko, zdaj pa je kar naenkrat označen kot sladoled brez laktoze. Sploh pri označevanju bodite dosledni in natančni, prav tako pa vsem svojim prodajalcem razložite, kateri sladoled vsebuje mlečne izdelke in kateri ne. Pri tem vam svetujemo, da podobne sladolede daste skupaj (npr. mlečni sladoledi so na enem kupu, tisti brez alergenov so na drugem koncu vitrine ipd.)
Za oreščke velja enako kot za sadje. V primeru, da bo bila lešnikova pasta dodana v mlečno osnovo, potem to ne bo sladoled brez laktoze. Obratno velja, če za pistacijev sladoled uporabite npr. pistacijevo pasto Gold. Potem bo tak sladoled, skupaj z vegansko sladoledno bazo res izdelan brez mlečnih izdelkov in mu bomo lahko rekli sladoled brez laktoze.
Pomembno je le, da izberete pasto, ki res ne vsebuje mlečnih izdelkov. To največkrat pomeni, da morate izbrati tisto sladoledno pasto, ki je dražja - npr. pistacijeva pasta Sicilija Gold! Enako velja, da ste tu omejeni pri krašenju sladoleda. Če izdelujete sladoled brez laktoze se potrudite in upoštevajte da niti sladoledni preliv niti toping ne bosta imela sledi mleka ali mlečnih izdelkov. Določene sladolede, ki so kombinacija oreškov in sadja pa lahko pripravljate kar z bolj zmogljivim mikserjem.
Na internetu obstaja veliko receptov za domači sladoled brez mleka, zato smo spodaj zbrali nekaj povezav za vas. Predlagamo vam, da jih uporabite tudi kot morebitne iztočnice za pripravo profesionalnih sladoledov v vaši sladoledni vitrini.
Če ste preleteli zgornje sladolede brez laktoze se vam gotovo poraja vprašanje, kateri izmed naštetih je najboljši. Dejstvo je, da na tako zahtevno vprašanje ne moremo odgovoriti. Na to vprašanje lahko odgovorijo le vaše stranke.
Testiranje, ko naredite 1 okus sladoleda, bi to moralo zelo hitro pokazati. Namreč majhna banjica za sladoled se bo porabila npr. v enem dnevu. Če traja več kot en dan, da sladoled brez laktoze prodate, lahko iz tega sklepate, da okus ni dovolj zanimiv in poskusite z naslednjim.
Spodaj pa vam predlagamo nekaj točk, ki jih je vredno upoštevati, če boste prodajali sladoled brez laktoze. Spodnje primere velja upoštevati tudi pri prodaji drugih sladoledov, ki so prilagojeni strankam z intoleranco na določen alergen.
Predlagamo vam, da se priprave vseh sladoledov, ki naj ne bi vsebovali alergenov lotite TAKOJ na začetku delavnika v sladoledni delavnici. Na ta način boste uporabljali čiste pulte, pripomočke in stroje in je nevarnost kontaminacije najmanjša.
Če bi namreč začeli z izdelavo veganskega sladoleda npr. po tem, ko ste iz sladoleda izvrgli mlečni sladoled, bi obstajala nevarnost kontaminacije.
Na ta način boste izničili možnost kontaminacije, ki bi se zgodila v primeru, da bi npr. sladoledne klešče le na hitro oprali v posodi. Nekateri prodajalci sladoleda ne razumejo (ali nočejo razumeti), da je za osebe, ki so alergične na določeno živilo, lahko že majhna količina preveč. Potrebno se je zavedati, da lahko z zelo malo napora dosežemo, da bo postrežba sladoleda odlična. Tudi za ljudi z intoleranco na mleko, gluten ipd.
Že prej smo omenili, da se poskušamo čimbolj izogniti kontaminaciji, ki se zgodi med izdelavo in prodajo sladoleda. Vseeno pa se nam kdaj zgodi, da (nehote), med postrežbo, pade košček npr. mlečnega sladoleda na npr. sladoled, ki je deklariran kot sladoled brez mleka.
Vsem se to zgodi! Brez panike!
Vzemite čisto lopatko za sladoled in košček mlečnega sladoleda skupaj z podlago iz veganskega odstranite iz sladoledne banjice. Zgornji težavi se lahko izognete na način, da veganski sladoled oziroma sladoled brez laktoze postavite čimbolj "daleč stran" - čimbolj proti zunanjemu steklu sladoledne vitrine - in v kot. To pa zato, da čimbolj zmanjšate možnost, da bi se s polnimi sladolednimi kleščami "sprehajali" čez takšen sladoled.
Če se sprašujete kateri korneti so primerni za postrežbo sladoleda brez laktoze, je odgovor sila preprost. Korneti morajo imeti oznako VEGAN OK. To pomeni, da je izdelek primeren za vegane, kar pomeni, da ne vsebuje mlečnih izdelkov. Vsekakor pa morate pri postrežbi s takšnimi korneti paziti, da niso v stiku z ostalimi korneti, saj lahko pride do navzkrižne kontaminacije!
Takšno oznako ima npr. tudi naš brezglutenski kornet (ki, mimogrede, ne vsebuje NOBENIH alergenov)!
Lončki za sladoled spadajo med opremo sladoledarne, ki nikoli ne sme manjkati. Sploh pa ne, če govorimo o sladoledu brez laktoze. Namreč, velika večina naših kornetov vsebuje laktozo.
Prav zato je dobro, da imamo vedno pri roki alternativen način - in to so lončki za sladoled. Pred vsako sladoledno sezono se lahko opremite s personaliziranimi lončki za sladoled. Nanje lahko natisnemo vaš logotip oziroma vaš slogan. Seveda je mogoč tudi potisk v različnih barvah. Poleg lončkov pa seveda ne pozabite na termo posodice za "take-away" sladoled. Veliko gostov namreč preferira sladoled iz sladoledarne, kot tistega iz zamrzovalnika v trgovini.
Nič ni hujšega, kot to, da (vi ali vaši zaposleni) ne veste odgovora na vedno bolj pogosto vprašanje: "Ali ta sladoled vsebuje mleko?". Že sekundni zastoj z odgovorom lahko stranka opazi. Signal, ki ga prejme z vašim oklevanjem, pa si prevede v: "Nimam pojma!". Vzemite si trenutek in premislite! Ali ne bi bilo bolje, da bi sladoled, še posebej npr. sladoled brez laktoze:
Nekatere zgoraj omenjene ideje lahko uporabite tudi pri ostalih "posebnih" sladoledih. Vlagajte v razvoj, širite znanje med svoje zaposlene in to se vam bo obrestovalo. Smo še kaj pozabili? Imate kakšno vprašanje ali idejo glede sladoleda brez laktoze? Pišite nam na prodaja@makabo.si in skupaj bomo poiskali rešitev!