Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaNe glede na to, ali ste dobavitelj sadja, domača gospodinja ali pa lastnik restavracije, je tehtnica nekaj, kar boste vedno morali imeti pri roki. Morda zato, ker boste želeli v receptu natančno odmeriti eritritol namesto sladkorja, ali pa npr. na hitro pripraviti testo za kruh. Mogoče boste želeli izvedeti če so prodajne porcije večje ali manjše kot idealen normativ. Lahko pa boste želeli preveriti, da se odtehtane količine na dobavnici ujemajo z realnim stanjem v skladišču ob dobavi!
V spodnjem vodiču, ki je le eden izmed mnogih (prejšnjič smo npr. pisali o pomembnih lastnostih, na katere je potrebno paziti, ko pride čas za nakup nove ali rabljene gostinske friteze), bomo poskusili razložiti, na kaj bodite pozorni pri nakupu vage ali tehtnice.
Cilj je seveda, da vam olajšamo izbiro, in to ne glede ali izbirate kuhinjsko tehtnico za domačo ali profesionalno uporabo.
Kazalo vsebine |
Tehtnice pomenijo natančnost. Natančnost pomeni manj odpadkov. Manj odpadkov pomeni manj stroškov. Manj stroškov je enako več dobička. Enačba je tako preprosta.
Nadzor nad stroški in porabo je tisti, kateri tehtnice naredi nepogrešljive - in to ne glede na industrijo!
Nadzor nad zalogami je v vsakem trenutku pomemben. Tehtnica namreč počne ravno to. V vsakem trenutku nam je na voljo, da imamo z njeno pomočjo nadzor nad tem, koliko posameznega živila porabimo oziroma ga imamo na voljo.
In to se začne od trenutka nabave. Ker je velika večina živil predpakiranih, seveda zaupate informacijam na etiketah in nalepkah, ko pa želite preveriti npr. dobavitelja mesa ali npr. sadja in zelenjave, je edini pravi podatek tisti, ki vam ga nudi tehtnica ob prevzemu. Pa ne samo v gostinstvu, pravzaprav v vsaki industriji.
Nadzor nad zalogo pa pomeni tudi nadzor nad stroški. Tehtanje sestavin v slaščičarni ne pomeni samo to, da se lahko gost pri vas posladka z vedno enako slastno tortico (kar tudi pričakuje), ampak vam nudi tudi nadzor nad porabo surovin in planiranje porabe. To pa je bistveno za nadzor poslovanja!
V nadaljevanju se bomo posvetili tehtnicam za gostinsko in domačo uporabo, torej tistim, ki so največkrat obvezna oprema v vsaki kuhinji..
Tehtnice najprej razdelimo na analogne in na digitalne, čeprav tudi tu obstajajo določene razlike, plusi in minusi. Pa si jih poglejmo!
Kdo ne pozna analognih tehtnic, z retro izgledom.
Pravzaprav so takšne tehtnice še vedno priljubljene in se v določenih trgovinah še vedno prodajajo. Omogočajo ročno nastavljanje tare, kar je nekaterim slaščičarjem odlično, druge spravlja pa v obup.
Dejstvo je, da so analogne tehtnice velikokrat bolj uporabne doma. Navadno so dobavljive s posodo, omogočajo pa tehtanje tja do 5 kg, redko več.
Njihov največji hendikap je, da v primerjavi z digitalnimi tehtnicami zavzamejo občutno več prostora, vprašljiva pa je tudi njihova natančnost in berljivost merilnih rezultatov
Ker pa je analogna, za svoje delovanje ne potrebuje baterij, niti napajalnega kabla! Tukaj torej plus!
Digitalne ali elektronske tehtnice pa so po drugi strani prava rešitev za številne profesionalne uporabnike. To so tiste, ki za prikaz nimajo premičnega kazalca ampak številke na prikaznem zaslonu. Opremljene so tudi z gumbom za vklop, izklop in taro, navadno jih poganjajo baterije ali napajalni kabel.
Spomnite se na tehtnico, ko ste zadnjič kupovali v vaši najljubši delikatesi. Prodajalka je z vnosom artikla skupaj z njegovo težo natisnila črtno kodo, s katero ste na koncu artikel tudi poskenirali in plačali.
Seveda gre v tem primeru za profesionalne tehtnice, vendar je princip delovanja isti.
Hitra meritev, hitra storitev.
Navadno je elektronska tehtnica v kuhinji zelo tanka, omogoča tehtanje med 3 in 10 kg, v nekaterih primerih tudi več; in to do nekaj gramov natančno.
Njena največja prednost pa je enostavna nastavitev tare, hitro odmerjanje in natančnost meritve. In te tri lastnosti jo delajo izjemno uporabno, zato je ta natančna kuhinjska tehtnica tako zelo zaželen in prodajan artikel!
Vsekakor pa niso vse digitalne tehtnice primerne za vse. Pred nakupom je dobro, da preverite katere značilnosti in lastnosti boste potrebovali.
Npr. če bo kuhinjska tehtnica predstavljala merilno enoto za vaš popoldanski posel peke tort in slaščic, ni potrebno, da lahko stehta maksimalno 50kg. Velja seveda tudi obratna situacija!
Nekateri tudi priporočajo, da ima podjetje vsaj dve tehtnici - eno za tehtanje surovin pri dobavah, drugo, natančnejšo pa za uporabo v kuhinji oziroma pri peki.
Oglejmo si torej lastnosti, ki so izjemnega pomena, da bo tehtnica, ki jo boste izbrali izpolnila vsa vaša pričakovanja!
Celotna obremenitev na tehtnici mora biti znotraj nazivne zmogljivosti (torej do maksimalne obremenjenosti), da se zagotovi natančno odmerjena teža.
Pri tem ne pozabite na težo zajemalk ali posod, da ne boste prekoračili zmogljivosti.
Prav imejte pregled nad celotno količino - če boste prevečkrat pritisnili na spodaj omenjeno "taro", sestavine pa še kar dodajali, se lahko hitro znajdete v "rdečem"!
Tehtnice so v Sloveniji razdeljene v 4 razrede točnosti, glede na njihovo natančnost. Ti razredi točnosti so namenjeni določanju predvidenega področja uporabe - za npr. laboratorijsko uporabo morajo biti tehtnice zelo zelo natančne, pri tehtanju moke malo manj, pri tehtanju avtomobilov pa lahko natančnost pomeni +- 2kg.
Natančnost meritve bo navadno zaokrožena na +-1, 2 ali 5g, odvisno od tega, koliko natančna je tehtnica.
Pri natančnem tehtanju upoštevajte spodnje nasvete:
Funkcija "tara" ponastavi tehtnico na nič in od vaše meritve samodejno odšteje težo sklede ali krožnika. To omogoča uporabniku, da si ogleda natančno težo, ne da bi mu bilo treba računsko odbiti težo embalaže, sklede ali lonca.
Ista funkcija tare je uporabna pri merjenju sestavin med peko ali kuhanjem. Pomembno je, da so meritve natančne, še posebej pri pečenju, sicer se vaš recept morda ne bo izkazal po načrtih (vsi vemo npr. kako delikatni so makroni).
Po merjenju vsake sestavine preprosto izničite težo in imeli boste natančno osnovo za tehtanje naslednje sestavine. Če vse stehtate v mešalni posodi na tehtnici, ne boste potrebovali merilne posode, kar pomeni manj umazane posode!
Razmerje sestavin lahko z uporabo digitalne tehtnice preprosto povečate. Proporce lahko tudi lažje izračunate z digitalno tehtnico, saj veste, koliko tehta posamezna sestavina (npr. jajce). Recept za testenine lahko zahteva tri dele moke na tri jajca, dodatek naravnega barvila pa je npr. vezan na količino moke - tu vam bo tehtnica še kako prišla prav!
Velikost merilnega mesta ni zanemarljiv podatek pri tehtnici.
Lahko da boste tehtali živila v majhnih posodicah, lahko pa v velikih skledah. Najbolj točne odčitke bo tehtnica ponudila če bo merjena posoda bila v centru tehtalne površine.
Če kupujete digitalno tehtnico za to, da boste pri dobavi v vašem skladišču tehtali zaboje, naj bo tudi velikost oziroma tehtalna površina tehtnice temu primerna. V primeru, da bo zaboj res velik, tehtnica pod njim pa premajhna, odčitki preprosto ne bodo pravi!
Prav tako je pomembna velikost zaslona, ki prikazuje stehtano količino. Pozorni bodite tudi na usmerjenost zaslona kuhinjske tehtnice in njihovo število (nekatere prikazujejo podatke na več zaslonih hkrati - npr. za prodajalca in kupca).
Navadno velja, da večje, kot so številke na zaslonu tehtnice, boljše in hitreje razberete stehtano količino. Nekatere vage imajo zaslon tudi dodatno osvetljen.
Ne zanemarite niti dejstva, da nekatere tehtnice vklapljate ali tarirate s pritiskom na gumb ali pa na določeno mesto poleg zaslona (na t.i. površino za dotik). Preverite, če boste pri tehtanju želenih izdelkov vedno videli na prikazni zaslon, in poleg tega imeli tudi omogočeno tariranje.
Nekatere digitalne tehtnice so, roko na srce, na videz zelo elegantne in lepe, a ko pridemo do njihove funkcionalnosti in uporabnosti, mnoge izmed njih izgubijo njihov pravi pomen! Zato si vizualizirajte, kako boste tehtnico uporabljali, in to še pred nakupom!
V proizvodnji primarnih surovin in pri predelavi hrane, v skladiščih in na izdajnih pultih supermarketov se tehtnice in instrumenti za vaganje pogosto uporabljajo. Digitalne tehtnice so (najbolj) priljubljene zaradi izboljšane učinkovitosti in večje natančnosti.
To je zato, ker so digitalne tehtnice zelo enostavne za uporabo, odpravljajo možnosti človeških napak ter so močnejše in vzdržljivejše od njihovih analognih kolegic. Toda, da bi zagotovili dolgotrajno učinkovitost in natančnost vaše digitalne tehtnice, je treba z njo ustrezno ravnati.
Spodaj bomo podali nekaj bistvenih nasvetov za vzdrževanje vaših elektronskih tehtnic, da jim omogočite daljšo življenjsko dobo.
Vaša digitalna vaga naj bo vedno postavljena na popolnoma ravni površini. Najbolje, da se prepričate, da so vsi štirje koti tehtnice trdno na pultu. Čisto in brezprašno okolje bo najboljše zanje, poleg tega pa je za tehtnice pomembno, da v bližini ni nobenega strojaali aparata, ki bi povzročal prevelike vibracije.
Vsaka digitalna tehtnica ima določeno tehtalno območje. Za maloprodajno tehtnico, ki se največkrat uporablja v delikatesah in kuhinjah je to navadno med 3 do nekaj deset kilogramov. Prekomerna obremenitev tehtnice lahko poškoduje digitalno merilno celico, kar zmanjša njeno natančnost. Posledično boste na ta način oškodovani sami! Zato tehtajte do mejnega območja, raje malenkost manj.
Da bo tehtnica vedno delovala (tudi izven gostinskega ali živilskega obrata) se opremite z rezervnimi baterijami ali pa napajalnikom. Če menite, da naprava postaja počasna, ali se slabše odziva oziroma popačeno prikazuje izmerjene vrednosti, je najverjetneje čas, da zamenjate baterije. Seveda naj dodamo, da v primeru napajalnih kablov in adapterjev, uporabljate le tiste, ki jih zagotavlja proizvajalec.
Digitalne tehtnice so pogosto odporne na vlago, vendar je iz previdnosti še vedno priporočljivo, da tehtnico hranite v suhem okolju. Če velikokrat odmerjate tekočine (npr. sladoledarni ali slaščičarni), pred nakupom preglejte, če ima tehtnica tudi IP oznako. Redna in pogosta izpostavljenost tekočinam ali vlagi tehtnicam, ki niso namenjene za to, lahko na dolgi rok škoduje.
Ravno tako bodite pazljivi na površino, kjer ima tehtnica svoje mesto. Navadno so na spodnji strani nameščene baterije in napajalni kabel - zato naj v bližini ne bo tekoče vode ali druge nevarnosti za politje tekočine.
Večina slaščičarjev in kuharjev preferira tehtnico s snemljivo tehtalno površino. Takšno iz nerjavečega jekla, katero lahko operete tudi v pomivalnem stroju.
Če zgornja površina ni snemljiva, vam priporočamo, da jo redno čistite, skladno z navodili.
V kuhinji boste tehtnico tudi premikali - zato poskrbite, da se vam bo prilegala na večino pultov, hkrati pa tudi npr. na police ali v omarice, kamor jo lahko pospravite, ko je ne potrebujete.
*** *** ***
Upamo, da smo vam olajšali pregled nad pomembnimi lastnostmi tehtnic. Če imate slaščičarno, pekarno ali sladoledarno pa vam z veseljem svetujemo tudi na kakšnih drugih področjih ali pa vam predstavimo našo ponudbo merilnih pripomočkov za vaš sladki posel.
V primeru, da bi želeli v prihodnje prejemati obvestila o novih novicah, spodaj vpišite vaš e-naslov.