Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Cvrtje hrane v gostinskem lokalu [Vodič za nakup profesionalne friteze]

Cvrtje hrane doma ali v gostinskem lokalu se seveda zelo razlikuje. Doma največkrat zadostuje lonec napolnjen z oljem, katerega postavimo na plin ali indukcijo in segrevamo; seveda ne smemo pozabiti omeniti električnih ponev za krofe pred pustom!

Potrebujete le še hiter test (s koščkom kruha ali drobtine), s katerim preverite temperaturo olja in že se cvretje lahko začne.

V gostinskih lokalih ali slaščičarskih delavnicah in pekarnah pa cvrtje hrane poteka malenkost drugače. Tudi zelo različne vrste hrane se znajdejo v olju, seveda glede na vrsto lokala ali živilskega obrata. Pravilno je, da poznate vse možnosti, katere lahko uporabite za ta tip obdelave hrane. Bistveno pa je, da lahko v članku podane informacije preverite pred nakupom profesionalne friteze.

Če smo se v našem zadnjem prispevku posvetili in obelodanili kako odpreti slaščičarsko delavnico doma, se bomo v tem prispevku podrobno osredotočili na to, kako cvrtje v živilskem lokalu lahko optimizirate. To se bo poznalo na vašem zaslužku, pa tudi na zadovoljstvu vaših strank, ki se bodo k vam redno vračale.

Kazalo vsebine

 

Kaj je friteza in kdaj se jo splača imeti?

Imate lokal v katerem strežete tudi ocvrte jedi. Ko je v vašem lokalu veliko gostov, se za zadovoljstvo vseh najbolje izkaže friteza, vsekakor bolje kot domači lonec z oljem.

V bistvu so friteze na olje profesionalni kuhinjski aparati, ki vam omogočajo cvrtje hrane, kot npr. piščanca, rib, pomfrija, panirane zelenjave, pa tudi slaščic, kot npr. krofov, fritul, mišk ipd.

Cvrtje hrane je le en izmed načinov toplotne obdelave jedi

Vendar lahko v nakupnem procesu izbirate med številnim vrstami cvrtnikov in morda se je v takšnem trenutku težko odločiti, ali bi vam bolj ustrezala velika plinska friteza ali morebiti manjši, dvoprekatni nadpultni cvrtnik. Morda ste v nabavi friteze za cvrtje hrane na cateringih ali stojnicah, ali pa npr. v premičnem vozilu... Možnosti je nešteto, racionalna izbira pa mnogokrat bije bitko s časom.

Ta vodnik za nakup vam bo pokazal, kaj morate upoštevati, ko načrtujete nakup (novega ali rabljenega) cvrtnika za vaše podjetje. Povedali vam bomo katere značilnosti, so tiste, ki jih morate upoštevati, poskusili bomo pa tudi razložiti prednosti in slabosti posameznih fritez.

Vrste profesionalnih cvrtnikov za cvrtje hrane za različne goste

V grobem bi lahko aparate za cvrtje hrane razdelili najprej po velikosti. Poglejmo si jih torej od največjih do najmanjših.

Talne friteze na olje - perfektni za večje gostinske obrate, npr. menze, hotelske kuhinje ipd.

Talne friteze so odlične, če le imate na voljo dovolj prostora za uporabo. Poleg tega pa morate imeti veliko obiska in obračanja gostov.

Talni cvrtniki imajo večjo zmogljivost, kar pomeni, da lahko ocvrete večjo količino hrane v enakem času. Ker pa so veliki in težki, običajno niso premični in imajo stalno mesto v kuhinji.

Velike talne friteze za cvrtje hrane

Ravno zaradi svoje učinkovitosti so lahko precej dragi in sorazmerno z njihovo zmogljivostjo, raste tudi cena. Vendar bo cena friteze dokaj zanemarljiv podatek, če imate na vašem meniju številne obroke, ki zahtevajo obelavo s cvretjem.

Pri talnih fritezah ne zamenarite tipa energenta, saj so s tem povezani tudi dolgoročni stroški. Odvisno od tega, ali kupujete fritezo na plin ali elektriko, boste morali za njeno uporabo plačati tudi vir energije. Plin je običajno cenejša možnost, sploh v treutni situaciji.

Ker so večje gostinske friteze izdelane za cvretje večjega volumna, vedite, da je s tem povezan tudi strošek olja. Več kot ga boste porabili, večje stroške boste imeli. Vabimo vas, da si ogledate naše rafinirano palmovo olje za cvrtje iz naše ponudbe!

Z velikostjo gostinske friteze pa je povezano tudi njeno čiščenje. Če je friteza čista, olje za cvrtje pa popolnoma novo, bo ocvrta hrana okusna, friteza pa bo delovala "kot urca". Da pa bo cvrtnik res dobro očiščen, bo potrebna velika odgovornost in predanost ekipe, saj boste le tako zagotovoili kontinuiteto odličnega okusa in se izognili morebitnim okvaram.

Nadpultne friteze - perfektne za manjše (tudi premične) gostinske obrate in slaščičarne za (občasno) cvrtje manjših količin jedi

Če vaša kuhinja ni ravno prostorna, hkrati pa električne friteze ne potrebujete vsakodnevno, vam bo zagotovo zadostoval namizni cvrtnik na olje. Ker gre za manjše (navadno električne) kuhinjske naprave jih, ko jih ne potrebujete, shranite, npr. v skladišče, ob potrebi pa jih postavite na delovni pult.

Enako velja npr. če v vaši restavraciji nimate konstantega in velikega števila gostov. Bolje je ocvreti ravno pravšnjo količino, kot pa hrano metati stran.

Nadpultna friteza za cvrtje krofov

S tem je tudi povezana cena friteze, ki je neprimerno manjša od velikega, samostoječega cvrtnika. Obenem v takšno fritezo naenkrat vlijete veliko manj olja, pa tudi očistite jo hitreje. Ta dva vidika je tudi potrebno upoštevati, o izbirate fritezo, katera bo vaša "sodelavka" v kuhinji!

Ko ste se torej odločili kako veliko fritezo potrebujete, preverite na kakšen energent lahko friteza deluje!

Električna ali plinska friteza za cvrtje hrane? Katera je boljša in na kaj se splača biti pozoren?

Profesionalne gostinske friteze lahko delujejo na elektriko ali plin, odvisno od modela, katerega želite nabaviti. Cvrtniki na elektriko delujejo na posebne cevaste grelce, ki so navadno nameščeni na dno oziroma na zadnjem delu friteze za cvrtje hrane.

Nasprotno so plnske friteze delujejo na gorilnike, kateri z gorečim plinom segrevajo posodo v kateri je olje.

V primeru, da imate že pripravljeno (ali obstoječo) plinsko povezavo v vaši prostorni kuhinji in ste v nakupu večje, talne friteze za cvrtje hrane, bo plinska friteza odlična izbira. Prav tako je plin (zaenkrat) večino časa tudi cenejša alternativa elektriki. Vsekakor pa pred končno odločitvijo primerjajte stroške plina in elektrike in izberite najoptimalnejšo rešitev. Po drugi strani, za električno nadpultno fritezo ne potrebujete drugega kot električno vtičnico - in cvretje hrane se lahko začne!

Pred nakupom ne pozabite tudi na posamezne dobre in slabe lastnosti posameznega tipa profesionalne friteze, ki smo jih primerjalno predstavili spodaj!

  Pozitivne lastnosti Negativne lastnosti
Električna gostinska friteza
  • manjše toplotne izgube (grelni elementi friteze so potopljeni v olje),
  • kontrolirano segrevanje s pomočjo termostata, tudi med vnosom zamrznjene hrane,
  • mobilnejše friteze, primerne tudi za pripravo hrane izven gostinskega lokala.
  • slabše se odrežejo pri cvrtju večje količine hrane,
  • daljši čas segrevanja na začetku.
Friteza za cvrtje hrane na plin
  • hitrejše segrevanje, doseganje višjih temperatur,
  • odlična izbira za večje gostinske obrate (npr. menze, hotelske, bolnišnične, šolske kuhinje).
  • slabši nadzor nad temperaturo, toplotne izgube (grelni element zunaj olja),
  • potreba po inštalaciji plinskega priključka ali dodatnega prostora za plinsko jeklenko.

 

Ne glede na to katero fritezo želite izbrati, upoštevajte tudi spodnji dve lastnosti oziroma povprašajte prodajalce po njima.

Čas potreben za segretje na enako temperaturo, kot je le ta znašala pred vnosom hrane

Ko nekaj spustite v olje za cvrtje hrane v fritezi, bo to živilo vrelo olje ohladilo, še posebej, če gre za zamrznjeno hrano. Zato je izjemno pomemben čas, ki je potreben, da se olje ponovno segreje in začne vreti, da se hrana ocvre. Hitrejši kot je ta postopek, hitreje bodo stranke prejele svoja naročila in bolj bodo zadovoljne z vašim delom.

Takšni cvrtniki, ki so sposobni hitrega segrevanja prihranijo tudi pri strošku porabljene energije. Ne potrebujejo veliko energije za ponovno segrevanje vrelega olja vsakič, ko jih uporabite. Pri tem velja omeniti, da so električni modeli fritez boljši od svojih plinskih, čeprav traja dlje, da se segrejejo, ko jih prvič vklopite.

Električni modeli fritez se bolje izkažejo tudi, ko se obregnemo ob nadzor temperature, ki je bistven za brezskrbno a hkrati natančno cvrtje hrane.

Cvrtje mišk je s fritezo lažje

Večina profesionalnih električnih fritez porabi približno 1500W ali več (na prekat!) - to naj vam bo spodnje merilo pri nakupu!

Nadzor temperature na aparatih za cvrtje hrane

Pomembno je, da je temperatura olja za cvrtje prava (o tem smo že pisali). Če je previsoka, lahko zažge in pokvari okus hrane. Če pa je prenizka, bo čas cvrtja hrane daljši, kot bi moral biti, izdelek pa bo posledično absorbiral več olja in ne bo tako hrustljav kot bi pričakovali.

Zaradi tega je večina električnih cvrtnikov opremljena z natančnimi termostati s katerimi lahko na preprost način nadzorujete temperaturo cvrtja, hkrati pa tudi varčujete z energijo. Obenem so s termostatom povezana tudi varnostna stikala, ki po potrebu izklopijo cvrtnik, če olje za cvrtje doseže nevarno temperaturo.

Pri uporabi plinskih fritez ali pa npr. pri peki krofov v električnih ponvah, pa si lahko pomagate s posebnimi termometri za kuhanje. Ti so opremljeni s sondo (na kablu ali pa na ohišju termometra), katero lahko uporabljate za merjenje temperature tekočin, notranjosti mesa ali kakšne druge hrane. Obnese se odlično, saj ne obstaja nevarnosti, da bi se opekli.

Kdaj izbrati eno- in kdaj dvoprekatno fritezo?

Gotovo ste opazili, da so friteze lahko enojne (to pomeni, da imajo en/več košar za cvrtje v eni posodi, kjer je napolnjeno olje), druge pa so največkrat dvoprekatne (npr. friteza je opremljena z dvema, ločenema prekatoma, vsak izmed njiju ima svojo košaro za cvrtje hrane).

Katera izbira je boljša?

Dvoprekatna friteza omogoča cvrtje različnih tipov hrane

Pravilno vprašanje bi bilo - "Kaj boste cvrli?"

Pravzaprav najpomembnejša stvar, ki jo morate upoštevati, ko razmišljate o nakupu friteze za vašo kuhinjo ali delavnico je, kako jo mislite uporabljati. Odgovorite si na naslednja vprašanja:

  • ali lahko vsa vaša živila cvrete v istem olju?
  • ali morate za cvrtje hrane uporabiti ločene temperature ali celo večkratno cvrtje?
  • ima hrana, ki jo boste ocvrli sobno temperaturo ali je zamrznjena?
  • ali nameravate cvreti hrano za posebno ciljno skupino (npr. vegetarijanci, ljudje z alergijami ali intoleranco na posamezen tip živila)?
  • boste uporabljali različne tipe olja za cvrtje?

Če boste v cvrtniku naenkrat pripravljali le eno vrsto hrane, bo morda klasičen, na eno posodo, zadostoval. Običajno zavzame takšna profesionalna friteza najmanj prostora.

Če pa nameravate pripravljati več različnih vrst hrane ali celo cvreti z različnimi vrstami olja, se boste morali odločiti za večprekatno fritezo.

Ker je temperaturo dvoprekatne friteze mogoče nadzorovati z dvema termostatoma je to odlična ideja za vse, ki imate v sezoni veliko obiska. Izven sezone pa lahko uporabljate samo en prekat in tako optimizirate vašo porabo olja in energije ter ju prilagodite zmanjšanemu številu strank.

Še beseda ali dve o tem kako izgleda vzdrževanje in čiščenje friteze

Ne glede na to katero fritezo boste izbrali, vedite, da jo je treba redno čistiti. Sčasoma se namreč na vsakem aparatu za pripravo hrane nabere umazanija. Hkrati pa s čiščenjem ne poskrbite le za boljši okus ocvrte jedi, ampak tudi podaljšate življenjsko dobo samemu aparatu.

Pri čiščenju aparatov, kjer je prisotna vročina in olje je potrebno biti izjemno pazljiv. Tvegate namreč poškodbe zaradi opeklin, ki pa niso mačji kašelj. Zato se raje splača malenkost počakati, da se po izklopu aparata olje ohladi, nato pa nadaljujete s čiščenjem cvrtnika. Ne pozabite na nošnjo primernih rokavic, omislite si lahko tudi varnostna očala. Kakršnakoli varnostna oprema bo delovala odlično, ko bo kapljica vročega olja letela proti vam.

Čiščenje friteze po cvrtju

Vedeti morate, da bolj kot boste uspešni pri tem, da v vročem olju ne bo ostankov paniranja ali živil, bolj bo olje čistejše in ne bo spremenilo okusa jedem, ki jih boste kasneje cvrli.

Velja tudi pravilo, da manjša kot je friteza za cvrtje hrane, prej boste postopek čiščenja zaključili.

Pripomočki za čiščenje friteze

Najprej poskrbite za nedrseče rokavice, očala in zaščitni predpasnik - s tem boste zaščitili svoja delovna oblačila, predvsem pa kožo. Digitalni termometer s sondo vam bo olajšal izmero temperature, da boste lahko začeli s čiščenjem.

Potrebovali boste tudi krtačo z z daljšim ročajem. Tako boste pri čiščenju cvrtnika dosegli vse težko dosegljive dele, ki se navadni skrivajo za grelci. Gobica in razmaševalec sta tudi potrebna, ter seveda velika količina vroče vode!

V nadaljevanju vam bodo prišli prav še penovka, plastična cev (primerna za pritrditev na izliv friteze), cedilo in vedro.

Kako najlažje izpraznete olje iz friteze?

Iz friteze dvignite košare za cvrtje hrane, da se z njih odcedi olje, nato jih odmaknite v pomivalno korito.

Na začetku lahko večje (plavajoče in potopljene kose hrane) poberete že s penovko. Nato se pripravite na izpust olja, ki ga vmes ali pa kasneje filtrirate. To najlažje naredite tako, da na podaljšek odtočnega ventila pritrdite pretočno cev, po kateri se ohlajeno olje iztoči iz friteze.

Praznjenje friteze po cvrtju

To olje prestrezete s sitom, skozi katerega teče v zbirno posodo ali vedro. Potrebovali boste tudi lonec ali uporabite posodo ali vedro (za večje količine se super izkaže npr. posoda za mleko, izdelana iz nerjavečega jekla!), da ujamete uporabljeno olje za cvrtje.

Še pomemben nasvet!

 

Po potrebi lahko olje shranite ali zavržete, ne pozabite pa na pravilo, da enako olje uporabite za enak tip hrane v kateri ste jo cvrli, saj lahko pride do prenosa arome. Npr. če ste v olju cvrli kalamare, ga lahko uporabite za cvrtje rib, če pa ga boste uporabili za cvrtje krofov, bodo le-ti imeli vonj po ribah!

Čiščenje aparata in košar

Ko je posoda friteze prazna, ventil zaprite (obvezno se prepričajte, da je res zaprt!) in jo napolnite  z vročo vodo. Dodajte kapljico detergenta in s krtačo podrgnite celotno notranjost.

Nato iz notranjosti gostinske friteze spraznite milnico, cvrtnik pa še enkrat sperite z vročo, čisto vodo. Na koncu s krpo osušite celoten cvrtnik. Grelni element obrišite z vlažno krpo.

Postopek ponovite tudi s košarami v pomivalnem koritu in postopek čiščenja je zaključen.

Poleg tega je treba očistiti tudi zunanjost in okolico friteze, le na ta način boste poskrbeli za čisto in navdihujoče delovno okolje!

Čiščenje koša fritez po cvrenju

Zaključna misel

Lastništvo katere koli vrste komercialnega cvrtnika lahko koristi vašemu podjetju. Hrano boste lahko cvreli hitrejein učinoviteje ne glede na to, ali gre za kalamare ali krofe. Če ste v fazi razmišljanja o nakupu friteze, vam lahko ta vodič res pomaga pri definiranju tipa, kateri vam bo prišel najbolj prav.

Upamo, da je bil ta vodnik dovolj koristen in je vključeval vse, kar ste želeli vedeti o velikih, plinskih cvrtnikih in nadpultnih fritezah. Pred nakupom je treba upoštevati veliko stvari, a le s pravim nasvetom boste lahko kupili najboljšo enoto za potrebe vašega obrata.

V primeru, da bi vas zanimal nakup nove friteze, nas lahko kotaktirate na prodaja@makabo.si ali na telefonsko številko 05 3334 676. Friteze iz naše ponudbe dobavljamo od priznanih italijanskih dobaviteljev za gostinstvo.

Želimo vam prijetno cvrčanje in čimveč slastno pripravljenih jedi v vašem novem cvrtniku!

 

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.