Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaAgar agar je neživalska snov za želiranje izdelkov.
Agar agar je želirno sredstvo (lahko bi tudi rekli rastlinska želatina iz alg), ki je pridobljeno iz rdečih alg. Veliko pakiranje agar agarja je odlično za vse, ki raje kot živalsko uporabljate naravne izdelke.
Ker je želatina narejena iz živalskega kolagena, je agar agar učinkovita vegetarijanska alternativa klasični želatini. V jugovzhodni Aziji se agar agar še vedno prodaja v trakovih (torej kot alga), v Evropi pa ga najpogosteje najdemo v obliki prahu ali kosmičev.
Pri nas je na voljo v obliki prahu, kot npr. ksantan gumi.
Agar agar nima vonja in ne pušča nikakršne barve oziroma ne obarva jedi. Sestavino (torej agar) je mogoče zaznati šele po občutku v ustih, ko npr. ugriznemo v žele.
Če se za pripravo želejev uporablja živalska želatina, ima ta tako nizko tališče, da se bo dobesedno stopila v ustih. Ko pa se za isto slaščico uporabi agar agar (to je sestavina z višjim tališčem), toplota v ustih preprosto ne zadostuje več. Rezultat je bolj trdna in kompaktna slaščica.
Prav ta lastnost dela agar agar zelo priljubljen v (bolj) vročih državah, saj zdržijo kompaktni in celi več časa.
Ne glede na to, ali uporabljate agar agar v trakovih, kosmičih ali v prahu (kot v našem primeru), se želirno sredstvo aktivira tako, da pet minut vre v tekočini. Do tega trenutka se bo agar agar raztopil in tekočino lahko vlijemo v silikonske modelčke.
Pri delu z agar agarjem je priporočljivo imeti zelo natančne kuhinjske tehtnice, saj je tudi za izdelavo velike količin marmelad, želejev ali strjenk potrebna le majhna količina agar agarja. Če uporabljate agar agar v prahu, je priporočljiva tudi primerno majhna žlička za doziranje res majhnih količin.
Recepti z agar agarjem običajno navajajo potrebne količine, vendar se za standardni recept uporablja 0,9g agar agarja za 100ml nevtralne tekočine. Pri uporabi kislih tekočin (to so npr. brusnični, limetin ali ananasov sok), je treba razmerje povečati na približno 1,3g za 100ml tekočine
Agar agar lahko uporabite tudi kot nadomestilo za želatino. Za nadomestitev 6 lističev jedilne želatine uporabite 2g agar agarja; vseeno pa ne pozabite, da se agar agar aktivira z vretjem!
Mimogrede agar agar lahko nadomesti tudi pektin. 45g pektina je enako 85g agar agarja.
Agar agar ima malo nasičenih maščob hkrati pa vsebuje veliko mineralov, zato ga pogosto ga najdemo v trgovinah z zdravo hrano ali v specializiranih veganskih ali vegetarijanskih trgovinah, načeloma se ga lahko najde tudi v bolje založenih večjih trgovskih centrih (Mercator, DM, Spar), seveda pa ga lahko kupite tudi pri nas!
Oglejte si še druga naša želirna sredstva na naslednji povezavi - želatina!
Sestavine: agar agar.
Uporaba: želiranje izdelkov (slaščice, marmelade ipd.)
Pakiranje: 1kg