Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaMleko v prahu je izdelek, ki ga proizvajajo tako, da mleku popolnoma odstranijo vodo. Vsebuje le nekaj % vode in je zato pri sobni temperaturi dalj časa obstojno. Prav tako zavzame veliko manj prostora in je primerno za uporabo v manjših sladolednih lokalih.
Mleko v prahu, včasih imenovano tudi suho ali nemastno mleko, je prav tako hranljivo kot sveže mleko, vendar se lahko shranjuje in traja veliko dlje.
Mleko v prahu ima popolnoma enako hranilno vrednost kot sveže mleko; čeravno obstaja več različnih vrst mleka v prahu. Zagotavlja enaka hranila, ki jih človeško telo potrebuje (to so npr. beljakovine, kalcij, vitamin D in vitamin A).
Prav tako je mleko v prahu je vir beljakovin in se lahko doda v recepte za povečanje količine beljakovin.
Mleko v prahu se proizvaja po zelo preprostem postopku. Pridobivajo ga iz svežega kravjega mleka, ki je posneto, pasterizirano in koncentrirano z vakuumskim izhlapevanjem. To koncentrirano mleko nato posušijo z razpršitvijo ali posušijo in postrgajo z valjčkom.
V Sloveniji se pri terminologiji za označevanje različnih vrst mlečnih izdelkov v prahu uporabljajo naslednji izrazi
Gre za mleko v prahu z vsebnostjo mlečne maščobe, ki ni manjša od 26 % in ne presega 42 % teže izdelka.
To je mleko v prahu z vsebnostjo mlečne maščobe, ki je večja od 1,5 % in manjša od 26 % mase izdelka.
To pa je mleko v prahu, katerega vsebnost mlečne maščobe ni večja od 1,5 % mase izdelka.
Posneto mleko v prahu se večinoma uporablja v izdelkih na osnovi rekonstituiranega mleka (kot so npr. jogurti, mlečne sladice, sladoledi ...). Prav tako je njegova uporaba značilna za izdelke kot so bela čokolada, slaščice, otroška hrana, ali pa npr. pri krmljenju živali.
V proizvodnji obrtnega oziroma doma izdelanega sladoleda se lahko uporablja tudi mleko v prahu oziroma nadomestek mleka v prahu. Potrebno je le paziti, da se morebiten manjko maščobe nadomesti z drugo vrsto maščobe (eni npr. maščobe nadomestijo tako, da uporabijo izdelek, kot je rastlinska smetana). Več maščob kot boste uporabili pri izdelavi sladoleda, bolj bo sladoled kremast (v nasprotnem primeru bo sladoled bolj leden oziroma kristalen).
Nadomestek mleka ni narejen iz mleka po zgornjem postopku, ampak je izdelan iz več elementov, če lahko tako rečemo. Za njegovo izdelavo se lahko uporablja tudi mleko v prahu, največkrat pa je to sirotka, kdaj pa tudi pinjenec, rastlinska maščoba in ostali dodatki, kot so npr. sredstvo proti strjevanju ali antioksidanti.
Navadno velja, da je mleko v prahu cenejše od navadnega, kravjega mleka. Prav tako velja, da je cena nadomestka mleka v prahu cenejša od obeh prej omenjenih.
Največja prednost, ki jo mleko v prahu in nadomestek mleka imata pa je ta, da sta neprimerno boljša za skladiščenje:
Naše mleko v prahu in nadomestek mleka dobavljamo od priznanih dobaviteljev, ki zalagajo številne večje trgovske centre po Evropi!