Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaMakroni so majhni, krhki in okrogli piškotki, ki so izdelani iz beljakov in mandljeve moke. Zanje značilna krhkost in to, da se kar stopijo v ustih, jih dela posebne! In unikatne! Izvor makronov ima več različnih interpretacij. Po eni izmed različic naj bi makroni v Francijo prišli s Katarino Medičejsko, ki se je takrat poročila s Henrikom II.
Njeni slaščičarji naj bi dvorjanom predstavili okrogel piškot izdelan iz meringe in mandljeve moke. Po drugi zgodbici naj bi podoben piškotek (vendar posamezno in brez polnila!) dve karmeličanski nuni med francosko revolucijo prodajali, da bi z zaslužkom lahko preživeli sebe in plačevali najemnino za svojo skromno stanovanje.
Po 18. stoletju so makroni začeli pridobivati na svoji prepoznavnosti in hkrati se je izoblikovala njegova razpoznavna oblika, kot jo poznamo danes - dva krhka piškotka s polnilom vmes.
Makroni so izdelani iz beljakov, sladkorja in mandljeve moke. Seveda se lahko za obarvanje uporablja tudi naravna barvila.
Izdelava makronov navadno traja nekaj ur, seveda pa je čas trajanja odvisen tudi od števila makronov, vlage v zraku in ostalih dejavnikov.
Potek dela zajema pripravo mešanice beljakov in mletega sladkorja, brizganje na peki papir (ali npr. pekač za makrone), sušenje in na koncu seveda pečenje.
Po francoski metodi beljake stepemo, dokler se ne oblikujejo "vrhovi". Od tam naprej se v sneg dodaja presejano mandljevo moko, vse skupaj pa se meša, dokler se postopoma iz mase ne izloči večina zraka. Ta postopek se imenuje makronaž ("macaronage" po francosko).
Italijanska metoda pa poteka s stepanjem beljakov z vročim sladkornim sirupom toliko časa, da nastane meringue. Presejano mandljevo moko in sladkor v prahu zmešamo z ostalimi surovimi beljaki, tako da naredimo neke vrste pasto. Nato z metlico zmešamo skupaj pasto in prej izdelan beljakov sneg.
Zadnja, italijanska metoda priprave makronov, se navadno šteje za bolj tehnično dovršeno, vendar so njena posledica bolj sladki makroni!
Večno vprašanje o tem, a so makroni lahki ali težki za pripravo nima tako enoznačnega odgovora. Nekaterim uspejo že v prvo, drugi se z njimi trudijo, rezultati pa niso tako dobri. Vseeno je dobro, da si za makrone vzamete čas in da jih pripravljate s prvovrstnimi sestavinami.
Lahko pa obiščeš tudi npr. slaščičarski tečaj o pripravi makronov.
Vse te izdelke pa zmešajte, nanesite, posušite in specite skladno z receptom. Spodaj si oglejte kratko video predstavitev o tem, kako lahko pripravite makrone, na naslednji povezavi pa najdete tudi naš recept za domače makrone.
Makroni so lahko napolnjeni s kremo po želji. Polnilo za makrone je lahko različno. Nekateri prisegajo na domače marmelade, drugi na ganaš, tretji pa menijo, da mora krema za makrone vsebovati številne dodatke.
Vsekakor vam priporočamo, da bo krema za makrone nežna, da ne bo povozila te francoske miniaturne sladke stvaritve! Kremo za makrone najlažje nanesete z dresirno vrečko na ravno stran ene polovice makrona. Z drugo polovičko makrona pa jo nežno pritisnete, da pogleda izpod petke makrona!
Seveda, prodaja makronov se je v zadnjem času razcvetela. Medtem ko vam večina trgovcev ponuja makrone, ki so že napolnjeni, lahko pri nas dobite različna pakiranja makronov, ki jih napolnite s kremo po želji.
Če torej ne veste, kje kupiti makrone, ste na pravem mestu!
Poleg tega pa lahko v naši spletni trgovini najdete tudi mešanice za pripravo makronov - te vam lahko olajšajo potek priprave!
Makrone lahko ponudite samostojno - torej kot piškotek - lahko pa ga uporabite tudi kot dekoracijo - npr. na tortah, cupcakesih, sladoledih ipd.
Če boste svoje makrone ponudili svojim domačim bo to zanje neprecenljivo. Če pa hočete makrone vključiti v prodajni asortiman vaše slaščičarne je priporočena okvirna cena makrona med 1,50 in 2,00€ po kosu čisto pravšnja. To seveda velja za nadevan makron.
Točna cena za macronse pa je navadno odvisna tudi od naročenega števila, tipa polnila ali kreme, morebitne poštnine ipd.
Dobro je tudi, da si za prodajo makronov omislite pravo embalažo za makrone!
Makroni imajo s testeninami veliko skupnega. V tujini se namreč obojim reče "macarons" - njegov pravi pomen, pa bi lahko v slovenščino prevedli kot "fino testo"!
Najbolj priljubljeni okusi makronov (po svetu) so: pistacija, zeleni čaj, vanilija, karamela, čokolada, espresso in malina.
Mesto Montmorillon v Franciji je znano po svojih makaronih in ima celo muzej, ki je posvečen temu slavnemu piškotku! Maison Rannou-Métivier je najstarejša pekarna macaronsov v Montmorillonu, ki sega v leto 1920. Tradicionalni recept za njihove makrone pa ostaja nespremenjen že več kot 150 let.
V Parizu obstaja celo veriga slaščičarn (Ladurée), ki je že približno 150 let znana po svojih makaronih.